H Λέσβος σε σχέση με το 2008 έχασε έναν στους τρεις τουρίστες

«Προσγειώνονται» οι αφίξεις

10/07/2012 - 15:51

Πτώση κατά 22,38% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ το φετινό Ιούνιο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Πτώση κατά 22,38% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ το φετινό Ιούνιο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Από τους 12.072 τουρίστες που είχαν φθάσει πέρυσι τον Ιούνιο, φέτος έφθασαν μόλις 9.370 τουρίστες. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που οι αφίξεις του Ιουνίου υποχώρησαν κάτω από τα 10.000 άτομα. Τον Ιούνιο του 2008, οι αφίξεις στο νησί ήταν 14.378. Αν τις συγκρίνουμε με το φετινό Ιούνιο, παρουσιάζεται πτώση 5.008 τουριστών, δηλαδή απώλεια περίπου τού 35% των αφίξεων ή ενός στους τρεις από τους θεωρούμενους «καλούς» τουρίστες του Ιουνίου.

Χειρότερο κι από τη μείωση του αριθμού των τουριστών είναι η απώλεια τριών αγορών, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας, αλλά και η μεγάλη μείωση των αφίξεων του Ιουνίου. Όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, φέτος τον Ιούνιο δεν έφθασε στη Λέσβο ούτε ένας τουρίστας από τις χώρες αυτές, όταν τον ίδιο μήνα το 2009 είχαν φθάσει 1.202.

Τα ιστορικά στοιχεία των αφίξεων που διατηρεί το «Ε» δείχνουν ότι το 2007 οι τουρίστες του Ιουνίου προέρχονταν από 14 χώρες και φέτος προέρχονται μόλις από οκτώ. Δηλαδή μειώνονται οι χώρες προέλευσης των τουριστών, γεγονός που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μείωση του αριθμού των τουριστών και μειώνει τις προοπτικές ανάσχεσης της πτωτικής τάσης.

Αύξηση πτήσεων
Το παράδοξο είναι ότι ο αριθμός των πτήσεων τσάρτερ που φθάνουν στη Λέσβο, αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Έτσι, τον Ιούνιο του 2012 προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης 149 αεροσκάφη, όταν τον Ιούνιο του 2007 είχαν προσγειωθεί 117 αεροσκάφη. Αυτό οφείλεται στο ότι τώρα πια οι πτήσεις τσάρτερ δεν έχουν ως αποκλειστικό προορισμό τη Λέσβο.

Η μείωση του τουριστικού ρεύματος από την Ευρώπη ήταν αναμενόμενη εδώ και ένα χρόνο. Κι όπως έλεγε σε πρόσφατη σύσκεψη στο Επιμελητήριο ο ξενοδόχος Δημήτρης Κανιαμός, «στη Λέσβο επί της ουσίας δεν υφίσταται τουρισμός από τη στιγμή που οι διανυκτερεύσεις τουριστών από την Ευρώπη όλη την τουριστική περίοδο ισοδυναμούν με τις διανυκτερεύσεις δύο ημερών στην Ρόδο».

Ο πρώην πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων της Λέσβου Αχιλλέας Σούγιολτζης, σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, μας είπε: «Είναι φανερό ότι λείπουν οι αφίξεις από τους tour operators που χάσαμε από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Αγγλία. Οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού, αλλά και οι ξενοδόχοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πλέον οι tour operators που φεύγουν από το νησί, δεν αντικαθίστανται από άλλους. Αυτήν τη στιγμή το μόνο ουσιαστικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τους τουρίστες που έρχονται εδώ, είναι να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα. Ας μην αφήνουμε τους τουρίστες να σέρνουν τις αποσκευές τους μέσα στον ήλιο, ας τους δώσουμε ένα μπουκάλι κρύο νερό μόλις φθάσουν, για να δροσιστούν. Πολλές φορές ορισμένες λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.»

Απ’ την άλλη, σημειώνει ο κ. Σούγιολτζης, πρέπει να πούμε ότι «οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού την τελευταία τριετία έχουν καταφέρει να αυξήσουν τις αφίξεις τους στο νησί κατά 100%, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ξενοδοχεία που πετυχαίνουν υψηλές πληρότητες ως και τα μέσα του Νοεμβρίου. Αμυδρές είναι οι ελπίδες για άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών στην ανατολική Ευρώπη (Ρωσία και Πολωνία), όμως οι τουρίστες από τις χώρες αυτές ζητούν προϊόντα all-inclusive. Αυτές οι μορφές τουρισμού ελάχιστα πράγματα προσφέρουν στην τοπική οικονομία και στις τουριστικές επιχειρήσεις πέραν των ξενοδοχείων.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey