Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καλά φαίνονται να είναι τα νέα για το ελαιόλαδο. Δεν είναι μόνο οι βροχές που ξεκίνησαν να πέφτουν στην Λεσβιακή ύπαιθρο που σίγουρα θα βοηθήσουν την φετινή παραγωγή, αν οι βροχοπτώσεις το Νοέμβριο είναι αρκετές. Τα καλά νέα προέρχονται από τα πρώτα συμβόλαια τόσο για το φετινό ελαιόλαδο όσο και για συμφωνίες που αφορούν το εναπομείναν περσινό έξτρα παρθένο και οι οποίες κινούνται σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ! Αυτό επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, πρόσφατο, πολύ ενδιαφέρον 26σέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Το Άγιον Ελαιόλαδον».
Στο πολύ αυτό ενδιαφέρον αφιέρωμα, αναφέρονται όλα όσα έχουν σχέση με το λάδι, από τις τιμές, την παραγωγή του, τις θεραπευτικές του ιδιότητες κλπ.. Ιδιαίτερη σημασία για μας τους κατοίκους της Λέσβου, το θέμα που αφορά την παραγωγή και την τιμή του ελαιολάδου. Τον τόνο της αγοράς, όπως τονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Γιώργος Φιντικάκης, δίνει το συνεταιριστικό πρωτόλαδο Λακωνίας, δηλαδή το αγουρέλαιο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αγορά παρτίδων από Ιταλούς εμπόρους προς 4,50 - 4,60 ευρώ το κιλό, τιμή αισθητά αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι. Άλλωστε, επισημαίνει το δημοσίευμα, το αγουρέλαιο ξεκινά πάντοτε με εμπορική τιμή γύρω στο 1 ευρώ υψηλότερη έναντι εκείνης του συμβατικού έξτρα παρθένου.
Αυξημένη η φετινή παραγωγή
Στο επίπεδο παραγωγής, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι οι εγχώριες ποσότητες της ελαιοκομικής περιόδου 2017-1018, θα είναι αυξημένες κατά 40% συγκριτικά με την περσινή, η οποία λόγω της ξηρασίας στη Λεκάνη της Μεσογείου, ήταν ιδιαίτερα κακή. Όχι μόνο για την χώρα μας αλλά για τις περισσότερες χώρες. Τούτο σημαίνει ότι η φετινή ελληνική παραγωγή μπορεί να διαμορφωθεί γύρω στους 300.000 τόνους -όσο ο μέσος όρος στις καλές χρονιές- έναντι περίπου 200.000 πέρυσι. Τα πάντα φυσικά θα κριθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν μέχρι να ξεκινήσει το μάζεμα της ελιάς. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την ελληνική παραγωγή, όπως και για εκείνη των Ιταλών που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 350.000 τόνους (από 200.000 πέρυσι), αλλά και των Ισπανών που αναμένεται να ανέλθει σε 1,15 εκατ. (από 1,3 εκατ. πέρυσι), προκύπτει ασφαλώς μια καλύτερη χρονιά από την περσινή σε επίπεδο προσφοράς. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί στην Τυνησία (220.000 - 250.000 τόνοι έναντι 90.000 - 100.000 πέρυσι) και στο Μαρόκο (180.000 τόνοι έναντι 120.000 πέρυσι). Ωστόσο ελαφρώς μεγαλύτερες ποσότητες σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση και συγκράτηση των τιμών. «Υπό αυτή την έννοια οι τιμές μπορεί να μην πιάσουν τα 4 ευρώ το κιλό παρά στην αιχμή της παραγωγής, δηλαδή την περίοδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, να τις δούμε να διαμορφώνονται στα 3,5 ευρώ» εκτιμά στο δημοσιογράφο των «Νέων» ο Παναγιώτης Καραντώνης, πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνών Τυποποιητών Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ).
Αν κανείς αθροίσει τις εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή των πέντε παραπάνω χωρών της Μεσογείου, προκύπτει μια ποσότητα γύρω στα 2,2 εκατ. τόνους έναντι περίπου 1,9 εκατ. πέρυσι. Αλλά τη στιγμή που στη χώρα μας δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα, τα φετινά ελαιόλαδα θα γίνουν ανάρπαστα, γεγονός που θα κρατήσει τις τιμές. Εκτός των περιπτώσεων της Λακωνίας (4,15 - 4,35), οι τιμές στη Μεσσηνία κινήθηκαν το καλοκαίρι στα επίπεδα των 4 ευρώ, στη Λέσβο στα 3,75 ευρώ, ενώ στην Κρήτη λέγεται ότι ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 4,20 ευρώ. Χαρακτηριστικός και ο πίνακας που δημοσιεύεται.
Φεύγει χύμα
Στη συνέχεια το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα εστιάζει στην εξαγωγική δυναμική του προϊόντος. Επισημαίνεται πως οι εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 50.386 τόνους ελαιολάδου συνολικής αξίας 241,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η Ελλάδα εξήγαγε ελαιόλαδο με μέση τιμή 4,2 ευρώ/κιλό. Στα ράφια ωστόσο των ελληνικών σούπερ μάρκετ το φθηνό επώνυμο ελαιόλαδο πωλείται σε διπλάσια τιμή, προς 8,50 ευρώ το λίτρο. Και αυτό επειδή οι εξαγωγές αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα χύμα προϊόν. Το δημοσίευμα μάς εκπλήσσει όταν αναφέρει πως η Μεγάλη Βρετανία, μια από τις κυριότερες αγορές εισαγωγής ελαιολάδου, ακόμη και οι Γερμανοί, εξάγουν περισσότερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα! Κι αυτό γιατί την περίοδο 2010-2014, οι κυριότεροι προμηθευτές της βρετανικής αγοράς σε ελαιόλαδο ήταν η Ισπανία με μέσο ποσοστό 46,79% και 53,69% σε όγκο, η Ιταλία με 40,75% και 35,05% αντίστοιχα, η Γερμανία με 5,36% σε αξία και 5,45% σε όγκο και μόλις τέταρτη η Ελλάδα με 3,80% και 3,19% αντίστοιχα! Επιδόσεις σαν τις παραπάνω συνδέονται προφανώς με το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου εισάγονται μέσω Ιταλίας. Δηλαδή οι μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών πωλούν ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας ελληνικό ελαιόλαδο που συσκευάζεται στη γείτονα.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου τα μισά βρετανικά νοικοκυριά έχουν φτάσει να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2001 δεν υπερέβαινε το 31%. Ελάχιστο τμήμα από αυτές τις είκοσι περίπου μονάδες της αύξησης έχει καταφέρει να καρπωθεί το ελληνικό τυποποιημένο προϊόν. Παλαιότερη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προέβλεπε ότι εφόσον ο εθνικός αυτός πλούτος που λέγεται ελαιόλαδο, αξιοποιούνταν κατάλληλα, δηλαδή σταματούσε να εξάγεται χύμα, τότε η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να είχε επιπλέον έσοδα από τις εξαγωγές ύψους 250 εκατ. ευρώ ετησίως! Επιπλέον η αντικατάσταση του χύμα ελαιολάδου από το τυποποιημένο θα απέφερε στο Δημόσιο, έσοδα μόνο από το ΦΠΑ 85 εκατ. ευρώ.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική και ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα προσεγγίσει τους 2.937.631 τόνους, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 8% έναντι της περυσινής περιόδου. Οι έξι από τους επτά μεγαλύτερους παραγωγούς, δηλαδή Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τυνησία, Τουρκία και Πορτογαλία, αναμένεται να καλύψουν το 85,27% της παγκόσμιας παραγωγής έναντι 83,49% πέρυσι.