
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υπαρκτός»
Μετά την λήξη της επέκτασης του χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός, από 16-11-2024 θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους αγρότες που εκτελούν εποχικές εργασίες διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων, (όπως καύση υπολειμμάτων από κλαδέματα, καθαρισμός ελαιοκτημάτων, κλπ). των Νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου ώστε, όπως τονίζεται, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υπαρκτός.
Ακόμη υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την 09/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2387, τ.Β΄, της 22.4.2024), και συγκεκριμένα το Άρθρο 2 παράγρ. 2. αυτής ισχύει ότι: Κατά την χρονική περίοδο έως 30 Απριλίου του επομένου έτους: «Επιτρέπεται σε αγροτικές εκτάσεις η σαρωτική καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις και τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:
Α. Προϋποθέσεις:
Β. Προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:
Ανάλογες δε διατάξεις απαγόρευσης, περιορισμοί ή/και επιτρεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες με τις προαφερθείσες για την καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας (άρθρο 2), ισχύουν και για την καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων (άρθρο 3), την αναβλάστηση των βοσκοτόπων (άρθρα 4), την καύση φυτικής βλάστησηης σε σωρούς (άρθρο 5), την καύση ειδών πυροτεχνίας (άρθρο 6), χρήση συσκευών στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων (άρθρο 8), κάπνισμα μελισσών (άρθρο 11) και τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο (άρθρο 12).
Τέλος σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά από πρόθεση ή από αμέλεια ο υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, σύμφωνα με άρθρα 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα (όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 5090/2024) και θα διενεργείται εις βάρος του σχετική δικογραφία, ενώ επιπρόσθετα θα υπόκειται και σε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 19/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2550/ τ. Β΄ 30-04-2024).