Τα επώνυμα τυποποιημένα ελαιόλαδα της Λέσβου στέφθηκαν νικητές στο διαγωνισμό «Κότινος 2011», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης «Ελαιοτεχνία» στην Αθήνα.
Τα επώνυμα τυποποιημένα ελαιόλαδα της Λέσβου στέφθηκαν νικητές στο διαγωνισμό «Κότινος 2011», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης «Ελαιοτεχνία» στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο «Ειρήνη» της οικογένειας Καλαμποκά απέσπασε το Χρυσό Κότινο στην κατηγορία «υψηλής έντασης φρουτώδες ελαιόλαδο», τον Ασημένιο Κότινο απέσπασε το «Aegean Gold» της οικογένειας Πρωτούλη και το Χάλκινο το ελαιόλαδο «Γέρας» του Γρηγόρη Γλιγλή από τη Γέρα. Άλλους δύο χρυσούς κότινους απέσπασε το «Όλβια» του Μιχάλη Τζωρτή στο διαγωνισμό για τον περιέκτη (φιάλη) του ελαιολάδου και στο διαγωνισμό για την καινοτομία. Τέλος, το «Όλβια» πήρε Χάλκινο Κότινο για τη συνολική εικόνα του.
Αίσθηση προκάλεσε ότι στο φετινό διαγωνισμό τρία ελαιόλαδα της Λέσβου απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία στην πιο ανταγωνιστική κατηγορία του διαγωνισμού, αυτήν που αφορά στα ελαιόλαδα υψηλής έντασης φρουτώδους γεύσης.
Ο Μιχάλης Τζωρτζής δήλωσε στο «Ε»: «Οι επιτυχίες στους διαγωνισμούς μάς δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Οι επιτυχίες των ελαιολάδων της Λέσβου στο διαγωνισμό “Κότινος” αποδεικνύουν την ανωτερότητα του λεσβιακού ελαιολάδου, τη μοναδικότητα που του προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Συγχαρητήρια σε όλα τους συναδέλφους.»
Ο Νίκος Καλαμποκάς αφιερώνει το φετινό βραβείο στην οικογένειά του και δηλώνει: «Το λάδι της φετινής χρονιάς πράγματι είχε πολύ χαμηλή οξύτητα και εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Τούτο είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς που γίνεται εδώ και χρόνια και στηρίζεται στη φροντίδα των δέντρων και του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται τα λιόδεντρά μας. Αυτήν τη φροντίδα μάς την ανταποδίδουν με το ποιοτικό λάδι που παράγουμε.»
Μικρή συμμετοχή στην έκθεση
Η φετινή διοργάνωση της έκθεσης «Ελαιοτεχνία», αν και δεν είχε ανταγωνισμό από το Φεστιβάλ Ελαιολάδου, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν εξαιρετικά μικρή σε μέγεθος και συμμετοχές.
Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της πενταετούς κρίσης του ελαιοκομικού τομέα, που έχει οδηγήσει σε κάθετη πτώση τις τιμές παραγωγού και σε εγκατάλειψη μεγάλου μέρους του ελληνικού ελαιώνα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 2007 οι τιμές παραγωγού ήταν στα 3,00 ευρώ το κιλό και ότι φέτος έχουν πέσει στο 1,85 ευρώ, ενώ σε βάθος 20ετίας οι τιμές παραγωγού έχουν υποχωρήσει κατά 80%.