Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τσιρώνης
«Με σωστό σχεδιασμό τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και μεγαλύτερη οικονομική αξία στις ευρωπαϊκές αγορές»
«Εάν προχωρήσουμε σε έναν σωστό σχεδιασμό, τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και πολύ μεγαλύτερη οικονομική αξία στις ευρωπαϊκές αγορές», σημειώνει, με αφορμή τη σημερινή συνάντησή του με παραγωγούς γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη Λέσβο, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη συνάντησή του με παραγωγούς, αλιείς, κτηνοτρόφους και ελαιοπαραγωγούς, ο κ. Τσιρώνης τονίζει πως διαπίστωσε «μία συναντίληψη». « Συμφωνούμε όλοι», επισημαίνει για να προσθέσει: «Έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες. Ιδιαίτερα εδώ στη Λέσβο, υπάρχει μία πολύ ειδική ποικιλία προβάτου, η οποία μπορεί να απογειώσει και τη γαλακτοκομική παραγωγή σε όλη την Ελλάδα. Έτσι μπορούμε να απογειώσουμε τον πρωτογενή μας τομέα».
«Υπάρχει μία συναντίληψη με τους παραγωγούς και αυτό μπορώ να ομολογήσω ότι το συναντάμε σε όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι το πρόβλημά μας το μεγάλο. Το να μπορέσουμε να βάλουμε στο ευρωπαϊκό ράφι σταθερή ποσότητα υψηλής ποιότητας προϊόντων. Μπορώ, δε, να πω ότι την υψηλή ποιότητα την έχουμε ήδη εξασφαλίσει. Εκείνο που δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμη είναι η καλή οργάνωση, ώστε να εξασφαλίζουμε τη σταθερή ποσότητα. Χωρίς αυτήν δεν ανοίγουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Το λέμε συνέχεια, η σταθερή ποσότητα είναι το κλειδί. Όταν εγγυάται δηλαδή σε μία σύμβαση ένας παραγωγός ή μία ομάδα παραγωγών σταθερή ποσότητα πρέπει να τη δίνει. Και αυτό δεν το έχουμε εξασφαλίσει και γι’ αυτό είναι επιφυλακτικό το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο», καταλήγει στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ
Συνάντηση Γαληνού με Τσιρώνη
Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιάννη Τσιρώνη, είχε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στο γραφείο του στο Δημαρχείο, με σκοπό την προώθηση των θεμάτων γεωργία και κτηνοτροφίας και που αφορούν στη στήριξη και προώθηση της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και των υποδομών του στο νησί μας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην ο οποία παρέστησαν ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, Γιώργος Κατζανός, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπης Σινάνης συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα του τόπου αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ο κ. Γαληνός, επεσήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και στην ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν ουσιαστικά οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, τη στιγμή μάλιστα που η Λέσβος δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν στον κ. Υπουργό είναι:
Η παράταση της ημερομηνίας για την κατάθεση αιτήσεων των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ τόσο για την καρπόπτωση, αλλά και για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κάτι για το οποίο ο Υπουργός φάνηκε ιδιαίτερα θετικός.
Η παραχώρηση διαχείρισης δημοτικών βοσκότοπων στην Περιφέρεια και η απώλεια εσόδων του Δήμου.
Η επιχορήγηση από το Υπουργείο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την τελευταία κακοκαιρία στο αγροτικό οδικό δίκτυο του νησιού μας.
Το ζήτημα των ανεπιτήρητων ζώων, τα οποία προκαλούν ζημιές στην παραγωγή και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.
Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς.
Η πρόταση του Δήμου Λέσβου για την υλοποίηση προγράμματος ανταλλαγής αγροτών με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας. Πρόγραμμα το οποίο θα αφορά ιδιαίτερα τους νέους αγρότες του νησιού, ο αριθμός των οποίων παρουσιάζει αυξητική τάση.
Ο κ. Τσιρώνης, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο και δεσμεύθηκε να δοθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι καλύτερες δυνατές λύσεις αλλά και απαντήσεις που αφορούν τα παραπάνω θέματα.
Ο Τσιρώνης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Συνάντηση στο πανεπιστήμιο Αιγαίου του αν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρωνη με καθηγητές των τμημάτων Γεωγραφιας, Περιβάλλοντος και Επιστημών της Θάλασσας.
Συνάντηση Τσιρώνη με την Περιφερειακή Αρχή
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη στα γραφεία της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής κ. Γιώργος Πάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αδαμίδης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Ευστράτιος Ψαριανός, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Λέσβου κα. Παναγιώτα Πετρίδου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και της Περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν αναλυτικά από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου καθώς και τα σοβαρά αναπτυξιακά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και πιο συγκεκριμένα:
- Προβλήματα ενιαίας ενίσχυσης. Απαραίτητη είναι η σωστή χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων.
- Ανάδειξη των τοπικών φυλών προβάτου, όπως της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου.
- Προσδιορισμός και ταυτοποίηση της σαρδέλας Καλλονής, ως προϊόντος Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε. καθώς και των τυροκομικών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως και λοιπών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.
- Δημιουργία πρότυπων πιλοτικών αγροκτημάτων.
- Αξιοποίηση γεωθερμίας για γεωργική χρήση.
- Ενίσχυση της αγροδιατροφικής σύμπραξης και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
- Προβλήματα αλιείας ολοθουρίων.
- Προβλήματα καταστροφών από δελφίνια.
- Αναθεώρηση ειδικού χωροταξικού για υδατοκαλλιέργειες.
- Φράγμα ποταμού Τσικνιά.
- Έγκριση προγραμμάτων διαχείρισης υπερπληθυσμού κουνελιών στη Λήμνο.
- Διαχείριση υπερπληθυσμού ακρίδων στον Άγιο Ευστράτιο.
- Εξέταση προβλημάτων επάρκειας βοσκοτόπων στη Χίο λόγω πυρκαγιών.
- Διερεύνηση δυνατότητας άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των αγελαδοτρόφων της Χίου.
- Ενέργειες από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για άρση της απαγόρευσης της εξαγωγής ζώντων ζώων (καραντίνα) από τη Λέσβο.
- Άμεση καταγραφή των ζημιών από χιονοπτώσεις και καταβολή αποζημιώσεων.
- Ενέργειες για μείωση κόστους παραγωγής του αγροτικού τομέα στα νησιά μας.
- Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εκτός των άλλων, ζήτησε άμεσες λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παράγουν υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας προϊόντα που πολλές φορές τα χαρακτηρίζει και η μοναδικότητα. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές και αναμένουμε τόσο την επίλυση των προβλημάτων, όσο και συμπαράσταση στην αναπτυξιακή προσπάθεια του αγροτικού τομέα των νησιών μας».