Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το συνέδριο της «Gaia Επιχειρείν» για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο μίλησε ο επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φιλ Χόγκαν.
Παραδόξως εκτός δημοσιότητας έμειναν δύο κρίσιμα σημεία που σχετίζονται άμεσα με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Το πρώτο είναι η επισήμανση του κ. Χόγκαν πως η χώρα μας ήταν η πρώτη που προχώρησε στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων το 2016, εφαρμόζοντας τη νέα ΚΑΠ.
Η επισήμανση αυτή ήταν μια θετική αναφορά για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου αλλά και για το σύνολο του μηχανισμού που απασχολείται στην κατανομή των επιδοτήσεων. Εκείνο που δεν αναφέρθηκε στο συνέδριο είναι ότι στην Ελλάδα η κατάθεση μιας αίτησης ενιαίας ενίσχυσης κοστίζει στον παραγωγό κατ’ ελάχιστον 60 ευρώ και η οριστικοποίηση της αίτησης πολλές φορές απαιτεί πολύμηνη επεξεργασία από τα γραφεία υποδοχής των αιτήσεων.
Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Ιταλία η κατάθεση μιας αίτησης κοστίζει περίπου 10 ευρώ στον παραγωγό, ενώ στην Ολλανδία το κόστος της αίτησης καλύπτεται από το δημόσιο κι ο παραγωγός δεν έχει καμία απολύτως επιβάρυνση.
Έμφαση στα ποιοτικά προϊόντα
Τέλος, μείζον ζήτημα για τους Έλληνες παραγωγούς είναι το ότι το λογισμικό πρόγραμμα για την κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων και οι όποιες εφαρμογές γίνονται πάνω σε αυτό ελέγχονται από μια ιδιωτική εταιρεία, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο (βλέπε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), που πληρώνει το κόστος του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού συστήματος, να είναι υποχρεωμένο να εκπληρώνει κάθε φορά τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας, είτε είναι λογικές είτε είναι παράλογες.
Κατά τα άλλα, ο επίτροπος Γεωργίας προέτρεψε τους αγρότες, που ήταν λιγότεροι από το ένα τρίτο των συνέδρων, να λειτουργήσουν με συνεργατικότητα και πνεύμα καινοτομίας. Επίσης, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, πεδία στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει και μπορεί να βοηθήσει.
Ο κ. Χόγκαν επέμεινε, επίσης, στο θέμα της ποιότητας και της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων, δίνοντας το παράδειγμα του τουρίστα ο οποίος φεύγοντας από την Ελλάδα μετά τις διακοπές του πρέπει να μπορεί να βρει τα ελληνικά προϊόντα που δοκίμασε και του άρεσαν στα ράφια των σουπερ μάρκετ της πατρίδας του. Ακόμη, στην αναφορά του στην ΚΑΠ ο επίτροπος υποστήριξε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, αφού -όπως είπε- 7.500 επιχειρήσεις θα ωφεληθούν.
Ανάγκη μεταρρυθμίσεων
Στην ανάγκη ύπαρξης μεταρρυθμίσεων στον αγροδιατροφικό τομέα ώστε να παράγονται στη χώρα μας ποιοτικά προϊόντα, ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης. Ο πρόεδρος της «Gaia Επιχειρείν» και σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο αντιστάθηκε την περίοδο της κρίσης, αλλά αύξησε τις εξαγωγές του.
«Η αγροτική οικονομία όμως θα πρέπει να ανασχηματιστεί βαθιά ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο με ξεκάθαρο προσανατολισμό την εξωστρέφεια, την παραγωγικότητα και την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας. Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», είπε ο κ. Αντωνιάδης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε αφενός ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσει να στηρίζει συστηματικά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και αφετέρου ότι η «Gaia Επιχειρείν» θα παραμείνει στην πρωτοπορία των τεχνολογικών, οργανωτικών και καινοτομικών εξελίξεων στον αγροτικό χώρο.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της «Gaia Επιχειρείν» Γιάννης Κουφουδάκης επεσήμανε ότι μέσα στο δυσχερές περιβάλλον της κρίσης ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας αλλά και να συγκεντρώνει τις ελπίδες και τις προσπάθειες για τη συνολική οικονομική αναδιάταξη της χώρας. «Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία πρόκληση και επιδίωξη των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών αποτελεί η ενίσχυση της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης μέσω της δραστηριοποίησης και της παραγωγής αξίας κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων (αλλά και των μη διατροφικών προϊόντων), ξεκινώντας από τα γεωργικά εφόδια και φτάνοντας μέχρι τον τελικό καταναλωτή τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για τη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει σε επίπεδο Ε.Ε. για το μελλοντικό σχεδιασμό της ΚΑΠ, ο κ. Κουφουδάκης εκτίμησε ότι εύλογα οι διαπραγματεύσεις επηρεάζονται από το σημερινό πλαίσιο της σφοδρής και συνεχιζόμενης κρίσης στις ευρωπαϊκές αγορές γεωργικών προϊόντων.