Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται οι τιμές του ελαιολάδου αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά. Η τιμή του φρέσκου ελαιολάδου της ποικιλίας μαυριολιά υποχώρησε τις προηγούμενες ημέρες
Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται οι τιμές του ελαιολάδου αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά. Η τιμή του φρέσκου ελαιολάδου της ποικιλίας μαυριολιά υποχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στα 2,50 ευρώ το κιλό. Διαφορετική είναι η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea για τις τρεις κύριες παραγωγούς ελαιολάδου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία). Συγκεκριμένα, τα νούμερα δείχνουν πίεση μόνο στην Ελλάδα, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής έχουν διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Η τιμή παραγωγού φέτος άνοιξε στα 2,70 ευρώ το κιλό. Το μαυρολίσιο είναι πρώιμο ελαιόλαδο που παράγεται στη Μεσσηνία και αυτή η πρωιμότητά του δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς που θα το πουλήσουν αμέσως να πετύχουν σχετικά καλές τιμές. Όμως, επειδή έχει ως χαρακτηριστικό τη γρήγορη παλαίωση - ή όπως λένε οι λαδέμποροι, «ανεβάζει γρήγορα τα Κ» - δεν πετυχαίνει πολύ καλές τιμές. Σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά φρέσκο ελαιόλαδο της ποικιλίας αθηνολιά, που παράγεται στην περιοχή Λακωνίας και έχει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το λάδι αυτό πετυχαίνει πολύ καλύτερες τιμές, και μάλιστα πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το λάδι της αθηνολιάς να πωλείται ως και ένα ευρώ πάνω από τη μέση τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά λίγους μήνες αργότερα.
Οι τιμές στις οποίες πωλούνται οι πρώτες ποσότητες από τις δύο παραπάνω ποικιλίες, αποτελούν ένα πρώτο δείγμα των τάσεων που διαμορφώνονται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και συνολικά στην αγορά της Μεσογείου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τιμές από τις πρώτες δημοπρασίες αποτελούν τροχιοδεικτικές βολές. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι τάσεις στην αγορά δεν μπορούν να αλλάξουν. Άλλωστ, οι εμπορικές πολιτικές των εταιρειών τυποποίησης είναι αυτές που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού. Κι όπως είδαμε, το προηγούμενο διάστημα, μετά από μια μακρά και αργόσυρτη πορεία ανόδου, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν λίγες εβδομάδες πριν μπουν στην αγορά φρέσκες ποσότητες ελαιολάδου.
Η τιμή του μαυρολίσιου άνοιξε στα 2,70 ευρώ το κιλό φέτος και υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στα 2,50 ευρώ το κιλό. Πριν οι πρώτες ποσότητες μαυρολίσιου ελαιολάδου που είχαν βγει στην αγορά στα μέσα του Νοεμβρίου και η πρώτη τιμή που πέτυχαν ήταν 2,55 ευρώ το κιλό. Το 2007 η πρώτη τιμή είχε διαμορφωθεί στα 2,70 ευρώ το κιλό. Όλες οι παραπάνω τιμές αφορούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών.
Κατά την εκτίμησή μας, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι στις δημοπρασίες που έγιναν από πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας, τις προηγούμενες ημέρες, φάνηκε ότι το ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων είναι μειωμένο. Κι αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές. Το μειωμένο ενδιαφέρον μπορεί να αποδοθεί στο ότι οι τυποποιητές έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα και αγοράζουν τις απόλυτα απαραίτητες ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου. Με την τακτική αυτή κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να αποφύγουν τη μεγάλη πίεση από τους Ισπανούς ανταγωνιστές τους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα σε δύο μήνες να τυποποιήσουν φρέσκα ελαιόλαδα, δικής τους παραγωγής, σε χαμηλές τιμές.
Οι διεθνείς αγορές
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea, η σύγκριση των τιμών χονδρικής την εβδομάδα 19 ως 25 Οκτωβρίου έδειξε ότι διαμορφώθηκαν στα 3,08 ευρώ ανά κιλό στην Ιταλία και η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 10,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, όμως η χονδρική τιμή για το παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 2,25 ευρώ το κιλό και είναι μειωμένη κατά 0,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Στο βιομηχανικό ελαιόλαδο, η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 1,92 ευρώ το κιλό και είναι χαμηλότερη κατά 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.
Στην Ισπανία διαπιστώνουμε ότι οι τιμές χονδρικής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται από 2,39 ευρώ έως 2,42 ευρώ ανά κιλό. Η αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυμαίνεται από 5,6% έως 8,1%. Στα βιομηχανικά ελαιόλαδα, η χονδρική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 2,31 ευρώ το κιλό και είναι αυξημένη κατά 6,2%.
Στην Ελλάδα, τα στοιχεία του Ινστιτούτου δείχνουν ότι η τιμή χονδρικής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα στην Κρήτη και την Καλαμάτα έχει διαμορφωθεί στα 2,36 ευρώ το κιλό, στην Κόρινθο στα 2,25 ευρώ αλλά στη Σπάρτη στα 2,70 ευρώ το κιλό. Στην Κρήτη και την Καλαμάτα οι τιμές χονδρικής παρουσιάζουν κάμψη 3,7%, στην Κόρινθο κάμψη 6,6% και στη Σπάρτη άνοδο 10,% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πιθανότατα οι τιμές της Σπάρτης να αφορούν σε φρέσκο ελαιόλαδο. Στη Μυτιλήνη, η χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου έχει υποχωρήσει στο 1,71 ευρώ και η πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή είναι 13,3%. Στην Κρήτη η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου έχει διαμορφωθεί στα 1,67 ευρώ, ενώ στα Δωδεκάνησα και την Κέρκυρα 1,55 ευρώ.