ΚΙΝΔΥΝΟΣ να χαθεί όλη η παραγωγή!

01/07/2012 - 05:56
Για μεγάλη πτώση του ελαιοκάρπου διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί του δήμου Ευεργέτουλα, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό φτάνει ακόμη και το 70% με 80%.
Για μεγάλη πτώση του ελαιοκάρπου διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί του δήμου Ευεργέτουλα, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό φτάνει ακόμη και το 70% με 80%. Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, με χθεσινή του επιστολή ζήτησε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου να πραγματοποιήσει επιτόπιες αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστωθούν  τα αίτια και το μέγεθος της ζημιάς, αλλά να μεριμνήσει και για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

«Αυτό που έχουμε δει, είναι ότι έχει πέσει ο ελαιόκαρπος σε μεγάλο ποσοστό, ενώ μαυρίζει και στη συνέχεια σαπίζει, και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται σε όλα τα χωριά του δήμου μας, αλλά και σε άλλους δήμους του νησιού», λέει ο δήμαρχος Ευεργέτουλα κ. Μιχάλης Πολυπαθέλλης.
«Είναι κάτι που δεν έχει γίνει σε τέτοια έκταση στο παρελθόν και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αφού η δακοκτονία έχει γίνει, ενώ δεν έχει φυσήξει πολύ δυνατός αέρας. Ξεκίνησε ένα μήνα πριν και σταδιακά οι ελιές που πέφτουν είναι περισσότερες. Οι παραγωγοί, που περίμεναν να έχουν μια καλή σοδειά, βλέπουν ένα με δύο μήνες πριν ξεκινήσει η συλλογή να χάνουν τον καρπό τους. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε από τους αρμοδίους να έρθουν να δουν τι συμβαίνει, να ενημερώσουν τον κόσμο και να προφυλάξουν, εάν είναι δυνατόν, τη σοδειά.»

Συνέχεια με αυτό το ρυθμό;
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, αν η πτώση του ελαιοκάρπου και η εξάπλωση των ασθενειών της ελιάς - κυρίως σαπίλα, δάκος και πυρηνοτρίτης - συνεχιστούν με αυτόν το ρυθμό, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί εξ ολοκλήρου το εισόδημα των αγροτών από τη φετινή ελαιοπαραγωγή.
Σύμφωνα, πάντως, με μια πρώτη εκτίμηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης - η οποία μέχρι την ώρα που επικοινωνήσαμε είχε λάβει μόνο προφορική ειδοποίηση από το δήμο Ευεργέτουλα και δεν είχε ακόμη επισκεφθεί την περιοχή -, που υποστηρίζει ότι σχετικό φαινόμενο παρατηρείται και στον κάμπο της Γέρας, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ξηροβούλα, η οποία σαπίζει τον καρπό και τον ρίχνει κάτω και οφείλεται μάλλον στην έντονη υγρασία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey