Οι πληροφορίες για τις τιμές παραγωγού των αρνιών και των κατσικιών κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχο το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος δηλώνει ότι οι κτηνοτρόφοι δε θα δεχθούν να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια κάτω από το κόστος παραγωγής.
Οι πληροφορίες για τις τιμές παραγωγού των αρνιών και των κατσικιών κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχο το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος δηλώνει ότι οι κτηνοτρόφοι δε θα δεχθούν να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια κάτω από το κόστος παραγωγής. Επίσης ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, να αποδεχθεί το αίτημα για συνάντηση με το ΣΕΚ και καλεί τους κτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα εν όψει της κινητοποίησης που θα γίνει στην Αθήνα (πλατεία Συντάγματος) στις 6 Απριλίου.
Τα αιτήματα που θέτει ο ΣΕΚ είναι τα εξής:
- Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. (Πρόκειται για τα δάνεια που είχαν δοθεί το 2008 και από τα οποία κατά κύριο λόγο ωφελήθηκαν οι αγελαδοτρόφοι. Ένα μικρό μέρος των δανείων αυτών είχε καταλήξει στους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων. Στη Λέσβο και τη Λήμνο οι κτηνοτρόφοι που αξιοποίησαν τα δάνεια αυτά ήταν ελάχιστοι.) Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων να παγώσουν για τρία χρόνια άτοκα, με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους.
- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά προβατίνα και κατσίκα και 250 ευρώ ανά αγελάδα και χοιρομητέρα.
- Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη χρήση νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στα σφαγεία, συνδεδεμένο με τα κατά τόπους κτηνιατρεία.
- Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής-μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίησή τους.