Σήμερα κατατίθεται αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Την Τρίτη κρίνεται η τύχη της δακοκτονίας

10/07/2013 - 15:38

Την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουλίου στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κριθεί η τύχη του φετινού προγράμματος δακοκτονίας της Λέσβου. Το πρόγραμμα κρέμεται από μια κλωστή μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι η εταιρεία «Δόμηση» δεν προσκόμισε τα έγραφα που δείχνουν ποια είναι η μετοχική της σύνθεση.

Την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουλίου στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κριθεί η τύχη του φετινού προγράμματος δακοκτονίας της Λέσβου. Το πρόγραμμα κρέμεται από μια κλωστή μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι η εταιρεία «Δόμηση» δεν προσκόμισε τα έγραφα που δείχνουν ποια είναι η μετοχική της σύνθεση. Σήμερα Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσει ο ίδιος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αίτηση ανάκλησης της απόφασης. Χθες το μεσημέρι, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης δήλωσε στο «Ε»: «Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η αίτηση να γίνει δεκτή, εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Σε περίπτωση που η αίτηση ανάκλησης απορριφθεί, τότε το πρόγραμμα δακοκτονίας της Λέσβου τινάζεται στον αέρα. Η Περιφέρεια είτε θα αναγκαστεί να κάνει νέο διαγωνισμό, είτε θα πρέπει να ανοίξει την οικονομική προσφορά της δεύτερης εταιρείας για να αναδείξει μειοδότη. Σε κάθε περίπτωση, η σύμβαση θα πρέπει να σταλεί ξανά στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση ανάκλησης της Περιφέρειας, η δακοκτονία είναι αδύνατον να ξεκινήσει πριν από τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε ο δάκος θα κάνει πάρτι στον ελαιώνα του νησιού. Εκτός και αν αλλάξουν απότομα οι καιρικές συνθήκες.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καταθέτει αίτηση ανάκλησης διότι θεωρεί ότι ο φάκελος της σύμβασης είχε όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά και αυτά που αφορούν τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας «Δόμηση». Πρόκειται για τα ίδια δικαιολογητικά που είχαν ενταχθεί στο φάκελο της περυσινής σύμβασης που έγινε δεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αναφέρουν παράγοντες της Περιφέρειας.

Επίσης η Περιφέρεια θεωρεί ότι είναι λάθος η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη «Βιοψέκ», καθώς το Συνέδριο εκτιμά πως κακώς απορρίφθηκε η ένσταση και θα έπρεπε η Περιφέρεια να δώσει χρόνο στην εταιρεία για να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στα παραπάνω, η Περιφέρεια απαντά πως τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν, ήταν γνωστά από την προκήρυξη του διαγωνισμού. Από την στιγμή που δεν προσκομίσθηκαν, η αίτηση της «Βιοψέκ» δεν μπορούσε παρά να απορριφθεί.

Έκτακτη συνεδρίαση
Χθες το μεσημέρι, η παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας» του Παύλου Βογιατζή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα. Κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξηγηθούν οι λόγοι που το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς και οι απόψεις της υπηρεσίας της Περιφέρειας επί του θέματος.

Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η παράταξη πιστεύει πως  ακυρώνεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του δάκου. Διότι ο πρώτος κρίσιμος ψεκασμός για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και ένα μήνα.

Επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας, επιρρίπτει ευθύνες στον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του. Επίσης αναφέρει πως σε αυτή την περίπτωση έγινε ξεκάθαρο πως με την πολιτική των μνημονίων και της μεταφοράς όλων των αρμοδιοτήτων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να γίνει  η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey