Ζητείται πολιτική βούληση

01/07/2012 - 05:56
Πολιτικό καθαρά χαρακτήρα λαμβάνει το ζήτημα της φετινής εξόφλησης της επιδότησης, αφού δεδομένων των προβλημάτων που ενέσκηψαν στην ψηφιοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), πλέον μόνο με κυβερνητική απόφαση μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα.
Πολιτικό καθαρά χαρακτήρα λαμβάνει το ζήτημα της φετινής εξόφλησης της επιδότησης, αφού δεδομένων των προβλημάτων που ενέσκηψαν στην ψηφιοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), πλέον μόνο με κυβερνητική απόφαση μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα. Όλα αυτά έγιναν ξεκάθαρα χθες κατά την επίσκεψη - που αρχικά επιδιώχθηκε να μείνει έξω απ’ τα φώτα της δημοσιότητας - του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και του γενικού διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Μυτιλήνη.
Αν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση επίλυσης του εθνικού αυτού θέματος, που με ιδιαίτερη ένταση απασχολεί και το νομό Λέσβου, οι αγρότες και κυρίως οι κτηνοτρόφοι του νησιού θα χάσουν έως και 18 εκατ. ευρώ επιδότησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία στο σύνολό της.


Φέτος, και κατ’ επανάληψη τονίστηκε αυτό και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θωμάς Νότος, και ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος, είναι μια δύσκολη χρονιά αφού ξεκίνησε, και μάλιστα με καθυστέρηση, μια επίπονη διαδικασία ψηφιοποίησης 6,5 εκατομμυρίων αγροτεμαχίων σε όλη τη χώρα. Οι επιδοτήσεις θα δοθούν - αν κι όποτε δοθούν - με έρεισμα αυτό το καινούργιο ψηφιακό υπόβαθρο, το ΟΣΔΕ, που όμως παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη διαμόρφωσή του.
Θυμίζουμε ότι το κυριότερο πρόβλημα, όπως τουλάχιστον εντοπίζεται στην περίπτωση του νομού Λέσβου, είναι ότι με τις αεροφωτογραφίες που λήφθηκαν, μεγάλο ποσοστό αγροτικών εκτάσεων και δη απέραντες περιοχές βοσκότοπων, εμφανίζονται ως δασικές και μη καλλιεργήσιμες ή βοσκήσιμες.

Ανησυχία…
Ειδικά για το νομό Λέσβου, το σύνολο ετησίως της αγροτικής επιδότησης ανέρχεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 32 εκατομμύρια δίνονται στη Λέσβο. Με τις καινούργιες αεροφωτογραφίες, 1.650 απ’ τους 4.000 κτηνοτρόφους το νησιού μένουν εκτός συστήματος, μια και φαίνεται να μην έχουν βοσκοτόπια αλλά… δάση. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και για αυτό έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες ακόμη και απ’ τους περισσότερους δήμους, που προχώρησαν πρόσφατα σε χαρτογραφήσεις-βεβαιώσεις οριοθέτησης βοσκοτόπων, προκειμένου να βοηθήσουν τους δημότες τους κτηνοτρόφους να μη χάσουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης.
Για όλα αυτά τα ζητήματα και για να εξετάσουν επί τόπου την κατάσταση της Λέσβου, που σημειωτέον εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ των περιοχών (όπως π.χ. τα Γιάννενα που θα χάσουν το 80% των επιδοτήσεων) με τα πιο έντονα προβλήματα, έγινε χθες η επίσκεψη των κυρίων Νότου και Τσιφόρου.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, και παρόντων του Γιάννη Φλωρίδη που έχει αναλάβει την υποστήριξη της ΕΑΣΛ για το ΟΣΔΕ, τον Ορέστη Μεταξά, υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λέσβο κι άλλα υπηρεσιακά στελέχη, ο κ. Νότος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα το οποίο κι εξετάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτήν τη διάσταση, της διερεύνησης των παραμέτρων του θέματος, εντάσσεται και η επίσκεψη στη Λέσβο, ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν παρέλειψε πολλές φορές να εκφράσει την ανησυχία του και να δηλώσει πως δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος.

Και οι οριακά επιλέξιμες
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του «Ε», έγινε ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν τα περιθώρια λήψης νέων αεροφωτογραφιών ή διαφοροποίησης των αρχικών ερμηνειών που δόθηκαν σε ό,τι αφορά στο χαρακτήρα κάθε περιοχής. «Χρονικά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα», είπε ο κ. Τσιφόρος, που όμως άφησε ένα «παραθυράκι» ελπίδας για εξεύρεση λύσης, λέγοντας ότι «εκείνο που μπορεί να δεχθεί, πιστεύουμε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να θεωρηθούν ως επιλέξιμες για επιδότηση και περιοχές που είναι οριακά μη επιλέξιμες. Έτσι, πιστεύω, θα αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων.».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν επιτευχθεί ο στόχος, έως τις 31 Οκτωβρίου να έχει ψηφιοποιηθεί το 50% των αγροτεμαχίων της χώρας, τότε και απ’ την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπάρξει ικανοποίηση για την πορεία της όλης προσπάθειας και έτσι θα είναι πιο εύκολη η υιοθέτηση εθνικών προτάσεων για καταβολή της επιδότησης, έστω κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα.
Πάντως, παρ’ ότι πιέστηκε, ο κ. Τσιφόρος δεν μπόρεσε να καταθέσει ούτε καν εκτίμηση για το πότε θα δοθούν οι επιδοτήσεις, ενώ ο κ. Γιαζιτζόγλου επεσήμανε πως υπάρχει και η δυνατότητα της ταμειακής διευκόλυνσης που κι άλλες φορές έχει αξιοποιηθεί από ελληνικές κυβερνήσεις στην καταβολή επιδοτήσεων.
Όλα αυτά ενισχύουν περαιτέρω την άποψη ότι περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά οι φετινές επιδοτήσεις θα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey