Τώρα… με Fastac!

01/07/2012 - 05:56
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει γίνει σάλος σε όλη τη χώρα με την πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο Lebaycid στα προγράμματα δακοκτονίας.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει γίνει σάλος σε όλη τη χώρα με την πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο Lebaycid στα προγράμματα δακοκτονίας. Το ευχάριστο είναι ότι στη Λέσβο δε θα χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο αυτό, όπως τουλάχιστον δήλωσε στο «Ε» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Λέσβου, Χρυσούλα Τζαννή. Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Τάνιας Γεωργιοπούλου στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το ρεπορτάζ αυτό αναρτήθηκε στην τοπική ιστοσελίδα αγροτικών θεμάτων «Τσουκνίδα», ενώ και το «Ε» έκανε μια σύντομη αναφορά στο πρόβλημα σε σχόλιό του.

Το Lebaycid είναι ισχυρό εντομοκτόνο που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση του δάκου. Η χρήση του απαγορεύτηκε πριν από έξι χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δόθηκε όμως μια παράταση στη χρήση του μέχρι το 2007. Όμως, παρά τη λήξη της παράτασης, που στόχο είχε να εξαντληθούν τα διαθέσιμα αποθέματα, το υπουργείο επιτρέπει τη χρήση του για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κάθε χρόνο.

Επικινδυνότητα

Το Lebaycid αποσύρθηκε από την κυκλοφορία διότι η διάσπασή του γίνεται μετά από την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος. Επίσης παρουσιάζει μεγάλη πτητικότητα, δηλαδή ενώ χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του δάκου σε ένα σημείο, έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις (συνήθως λόγω ανέμου). Η ιδιότητα αυτή ενέχει τον κίνδυνο υπολείμματα του φυτοφαρμάκου να εντοπισθούν και σε βιολογικά αγροκτήματα. Ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος στη Λέσβο διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός διάσπαρτων βιολογικών ελαιοκτημάτων. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι τα βιολογικά λάδια της Λέσβου που παράχθηκαν το χειμώνα είχαν πολλά προβλήματα από υπολείμματα του Lebaycid.
Πέρυσι το καλοκαίρι, το «Ε» είχε αποκαλύψει πρώτο σε όλη την Ελλάδα ότι το υπουργείο είχε δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και πάλι το Lebaycid, με αποτέλεσμα να γίνει σάλος σε όλη τη χώρα. Φυσικά δε χρησιμοποιήθηκε μόνο στη Λέσβο. Όλοι πίστεψαν ότι μετά από τις αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, όπως το ΓΕΩΤΕΕ, των βιοκαλλιεργητών και των δημοσιογράφων, η χρήση του εντομοκτόνου θα σταματούσε οριστικά. Φαίνεται όμως πως το υπουργείο είχε άλλα σχέδια. Έτσι και φέτος επιτρέπεται η χρήση του με απόφαση του υπουργείου που ισχύει για τέσσερις μήνες.

Και περί αντιπολίτευσης

Πέρυσι το φθινόπωρο η χρήση του Lebaycid στη δακοκτονία είχε γίνει αντικείμενο έντονης διαμάχης μεταξύ της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Τότε η αντιπολίτευση κατηγορούσε τη νομαρχιακή αρχή ότι το εντομοκτόνου ήταν ληγμένο και γι’ αυτό αναποτελεσματικό. Η επικινδυνότητά του για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για τους ανθρώπους, είχε περάσει σε δεύτερο πλάνο.
Φέτος και πάλι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανάμεσα στα εντομοκτόνα που έστειλε για το πρόγραμμα δακοκτονίας, περιελάμβανε και το Lebaycid. Η κ. Τζαννή μάς είπε ότι ήταν ληγμένο και με εισήγησή της η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή αποφάσισε να μη χρησιμοποιηθεί.
Έτσι, αύριο Τετάρτη που ξεκινάει το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας θα χρησιμοποιηθεί το Fastac. Άλλα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν στη Λέσβο είναι το Success και Cpinostat.
Σχετική ερώτηση για το ζήτημα κατατέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από την παράταξη «Λαϊκή Ενότητα», με την οποία ζητείται να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το ζήτημα της δακοκτονίας.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey