Συνεργασία ΕΑΣ Λέσβου - Νομαρχίας

01/07/2012 - 05:56
Η συνεργασία της ΕΑΣ Λέσβου με τη Νομαρχία, είναι απαραίτητη προκειμένου να ενεργοποιηθούν έγκαιρα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών της Λέσβου. Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή παρέμβαση της, η παράταξη «Έχει Ρεζέρβα τ’ όνειρο».
Η συνεργασία της ΕΑΣ Λέσβου με τη Νομαρχία, είναι απαραίτητη προκειμένου να ενεργοποιηθούν έγκαιρα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών της Λέσβου. Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή παρέμβαση της, η παράταξη «Έχει Ρεζέρβα τ’ όνειρο». Παράλληλα προτείνει τη λήψη σειράς μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η ενεργοποίηση να γίνει χωρίς προβλήματα και χωρίς απώλειες εσόδων για τους παραγωγούς. Θεωρεί δε ότι είναι αναγκαίο να γίνει ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το θέμα.

Ειδικότερα, η παράταξη υπογραμμίζει πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης - ενεργοποίησης των δικαιωμάτων (Ε.Α.Ε) 2009 με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει, όπως και στο παρελθόν, «μισή δουλειά» το αποτέλεσμα της οποίας θα έχει ως συνέπεια να μην αποτυπωθούν στους ψηφοποιημένους χάρτες, τα πραγματικά στοιχεία των παραγωγών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Χρονικά είναι αδύνατο μέχρι τον Οκτώβριο, να ψηφιοποιηθεί το σύνολο των  αγροτεμαχίων του Νομού μας, που δεν είναι σήμερα ψηφιοποιημένα ή έχουν ψηφιοποιηθεί λάθος. Οι ορθοφωτοχάρτες, σύμφωνα με την παράταξη, που έχει στη διάθεσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την «Αγρογή Α.Ε.» αλλά και το όλο σύστημα, παρουσιάζει προβλήματα.
Κατά την παράταξη του κ. Τεντόμα, είναι ανάγκη να συνεδριάσει άμεσα το Νομαρχιακό Συμβούλιο και να αποφασίσει να σταλεί αντιπροσωπεία του Ν.Σ. με επικεφαλής το Νομάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Ν.Σ για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ν’ απαιτήσει:
-  Να ζητήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ε.Ε., παράταση του χρόνου τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010.
-  Το κόστος της ενεργοποίησης όλων των δικαιούχων, να το καλύψει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να λυθεί και το πρόβλημα προσδιορισμού του ποιος είναι ή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θεωρούμε ότι τα κριτήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικά με τον παραπάνω προσδιορισμό, όταν αναφέρονται στους κατοίκους νησιωτικών, ορεινών και μειονοτικών περιοχών με μικρό κλήρο είναι απαράδεκτα.
- Στο σύστημα GIS (Γεωγραφικού Προσδιορισμού των Αγροτεμαχίων) να μπορούν να εισαχθούν τα στοιχεία προσδιορισμού (συντεταγμένες), να δίνεται εκτυπωμένο το αγροτεμάχιο στους παραγωγούς και να μπορούν να βρίσκονται σε όλα τα υποκαταστήματα που θα γίνεται ψηφιοποίηση, τα αγροτεμάχια όλου του νομού.
- Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι Ενώσεις με βάση το πραγματικό κόστος τη φετινή χρονιά και για την πρόσληψη ικανού αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού (τοπογράφων, γεωπόνων κ.λ.π) για να πάρουν επιτόπου τις συντεταγμένες των αγροτεμαχίων που παρουσιάζουν προβλήματα στο νομό μας.
- Τέλος, και πιο σημαντικό, να επιλυθεί το πρόβλημα με τις εκτάσεις που εμφανίζονται στους χάρτες ως μη επιλέξιμες, ενώ στην πραγματικότητα είναι γεωργική γη.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey