Το τέλος των αγριοκούνελων στη Λήμνο

01/07/2012 - 05:56
Το δρόμο για την απαγόρευση της κατανάλωσης αγριοκούνελου στη Λήμνο ανοίγει ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, καθώς το κρέας των ζώων που έχουν νοσήσει από τον ιό της μυξομάτωσης, χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Απαγόρευση της κατανάλωσης όσων νοσούν από τον ιό της μυξομάτωσης

Το δρόμο για την απαγόρευση της κατανάλωσης αγριοκούνελου στη Λήμνο ανοίγει ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, καθώς μετά την επιβεβαίωση του ιού της μυξομάτωσης σε αγριοκούνελα, το κρέας των ζώων που έχουν νοσήσει από τον ιό χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα από κυνηγούς στη Λήμνο, οι οποίοι και συνεργάστηκαν με το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής, που έστειλε για εργαστηριακό έλεγχο τα αγριοκούνελα που είχαν νοσήσει. Πριν λίγες ημέρες, επανεπιβεβαιώθηκε εργαστηριακώς η παρουσία του ιού της μυξομάτωσης των κουνελιών σε πληθυσμούς αγριοκούνελων σε διάφορες περιοχές του νησιού.


Όπως υποστήριζαν οι αγρότες αλλά και οι κυνηγοί της Λήμνου, μόνο η ίδια η φύση θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη διατάραξη που είχε δημιουργηθεί, ώστε να επέλθει οικολογική ισορροπία. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων στη Λήμνο, τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ όσα μέτρα είχαν ληφθεί από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δε στάθηκαν ικανά για να τα περιορίσουν.

Τι είναι…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μυξομάτωση είναι λοιμώδης νόσος των λαγόμορφων (λαγών και κουνελιών εκτροφής και άγριων), με υψηλό σχετικά ποσοστό θνησιμότητας, που χαρακτηρίζεται από ζελατινώδεις υποδόριους όγκους στην κεφαλή και τα γεννητικά όργανα, εκκρίματα πυώδη από τα μάτια (τύφλωση) και τελικώς θάνατο μέσα σε μία εβδομάδα.
Συνήθως μεταδίδεται με τους ψύλλους, τα κουνούπια και άλλα αρθρόποδα, δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, το σκύλο, τη γάτα, ούτε σε άλλα οικόσιτα ζώα ή πτηνά, και συγκεκριμένα σε πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ιπποειδή, όρνιθες, πάπιες, ινδιάνους, περιστέρια και παπαγάλους, είναι όμως νόσος υποχρεωτικής δήλωσης και έχει μεγάλη οικονομική σημασία.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής, μιλώντας στο «Ε», τόνισε: «Πάνω από όλα προέχει η δημόσια υγεία, γι’ αυτό συνιστούμε στους κυνηγούς και στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τους επιστήμονες, το στέλεχος του ιού είναι ιδιαίτερα δυνατό και θα υπάρξει μεγάλη θνησιμότητα σε όλα τα λαγόμορφα είδη. Το πρόβλημα με τα αγριοκούνελα είναι μεγάλο και μας απασχολεί χρόνια, αλλά πάνω από όλα προέχει η υγεία των ανθρώπων.»
Το κρέας των κουνελιών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με κανονισμό που ορίζει ως τέτοιο το κρέας που προέρχεται από ζώα που πάσχουν από γενικευμένη νόσο, εμφανίζουν ιαιμία (παρουσία ιών σε αίμα και ιστούς) και εμφανίζουν παθοφυσιολογικές αλλοιώσεις και ανωμαλίες στη σύσταση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.
Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου γίνεται ενημέρωση στους κυνηγούς και εκτροφείς κουνελιών ότι πρέπει να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα όταν διαπιστώσουν ύποπτα για τη νόσο ζώα (λαγόμορφα). Οι κονικλοτρόφοι επιπλέον θα πρέπει προληπτικώς να μεριμνήσουν για την καταπολέμηση των μεταφορέων του ιού, όπως κουνούπια, μύγες, ψύλλοι, ψείρες και τρωκτικά, και να αποτρέπουν την είσοδο αυτών στις εκτροφές με τη χρήση σητών στις εισόδους και άλλα πρόσφορα μέσα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22540 22302 και 22540 71241.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey