Τουρκικές έρευνες προαναγγέλει η Τουρκία κοντά στο Καστελόριζο

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις και στη Λέσβο

21/07/2020 - 16:12 Ενημερώθηκε 21/07/2020 - 18:56

Τουρκικές έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου ανήγγειλε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας. Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί από την Αγκυρα ότι θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης  και της Λέσβου.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ και έχουν βγει από εκεί 15 ναυτικές μονάδες γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα και στο Πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.  Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή. 

Σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης δεν αποκλείεται να στοχεύει στην πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, που τον τελευταίο καιρό υπάρχει κινητικότητα, θέλοντας να προλάβει εξελίξεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Αθήνα είχε παρατηρήσει μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικώς της Ρόδου, κάτι που οδήγησε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων. 

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Αγκυρα φαίνεται να ακολουθεί επιλογές πόλωσης σε όλα τα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα στο μέτωπο της Λιβύης η κατάσταση πολώνεται αρκετά αφού η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να εισβάλει σε περίπτωση που οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη ή να χτυπήσουν την αλ Τζούφρα. Αν αυτή η ανταλλαγή απειλών μετατραπεί σε θερμότερη από την υφιστάμενη, σύγκρουση, μένει να φανεί. Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται τις τελευτασίες ώρες δεν μπορούσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να μην βρίσκονται σε επιφυλακή. Δυστυχώς ζούμε σε μια εύφλεκτη περιοχή με πολλά μέτωπα ανοιχτά και με ένα επικίνδυνο γείτονα που επιχειρεί εδώ και καιρό την πόλωση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey