Ενώ η προθεσμία για το Κτηματολόγιο λήγει σε μια εβδομάδα

Νέα παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου;

27/12/2019 - 14:02 Ενημερώθηκε 27/12/2019 - 15:53

Μόλις το 21% των συνολικών δικαιωμάτων του Εθνικού Κτηματολογίου που αφορά τις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Λέσβου, έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, τη στιγμή που η τρέχουσα προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο λήγει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, σε λιγότερο από μία εβδομάδα από σήμερα.

Οι αρχικές πληροφορίες που προέρχονταν από πηγές του αρμόδιου Υπουργείου ανέφεραν ότι υπάρχει πρόθεση για τη Λέσβο, όπου το Εθνικό Κτηματολόγιο ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι να παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον έως το Πάσχα του 2020 και αναλόγως με την πρόοδο που θα έχουν σημειώσει οι εργασίες σύνταξης έως την περίοδο αυτή, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο το Κτηματολόγιο να μείνει ανοιχτό για μερικές εβδομάδες ακόμη.

Ωστόσο νεότερη πληροφόρηση κάνει λόγο για έντονες πιέσεις που δέχεται το Υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν με τα ανοιχτά μέτωπα στο Κτηματολόγιο και να προχωρήσει σε άλλες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, η παράταση που φαίνεται πιθανό ότι θα δοθεί, είναι έως το τέλος Φεβρουαρίου σε πρώτη φάση.

Περισσότερος χρόνος

Η προοπτική αυτή σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχει αναστατώσει αρκετά τους μηχανικούς και όσους ασχολούνται με τη σύνταξη του Κτηματολογίου, με δεδομένο ότι υπάρχει φόρτος εργασίας σε πολλά επίπεδα αυτή την περίοδο, και η πλειοψηφία των μηχανικών θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος. Τις τελευταίες ημέρες πάντως παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο γραφείο σύνταξης Κτηματολογίου της Καλλονής, όπου μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, σπεύδει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία της Κτηματογράφησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έως τις 2 Ιανουαρίου το ποσοστό δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 25-26% ενώ ακόμη και έως το τέλος Φεβρουαρίου η κτηματογράφηση της Λέσβου θεωρείται αμφίβολο αν θα πλησιάσει το 35-40%. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τη διάθεση των πολιτών να τελειώσουν τις εκκρεμότητές τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τέλος Νοεμβρίου έληξε η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για τα νησιά της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας και σύμφωνα με τα στοιχεία σε αυτά έχει καταγραφεί μόλις το 40% των συνολικών δικαιωμάτων, ποσοστό που θεωρείται αρκετά χαμηλό.

Για όσους δεν πρόλαβαν

Γενικότερα, όσοι δεν πρόλαβαν στα δύο αυτά νησιά να προσέλθουν εμπρόθεσμα και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, έχουν μία δεύτερη ευκαιρία: Μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία κτηματογράφησης της περιοχής τους, να δηλώνουν τους λόγους για τους οποίους δεν κατάφεραν μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία να διεκπεραιώσουν την υποχρέωσή τους και να παίρνουν έναν μοναδικό κωδικό. Με τον κωδικό αυτό, ουσιαστικά κλειδώνουν το δικαίωμα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και πλέον έχουν χρόνο για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την υποβολή τους. Η διαδικασία της λεγόμενης εμπρόθεσμης προσέλευσης, μπορεί να γίνεται έως και τρεις μήνες μετά τη λήξη της τελευταίας προθεσμίας.

Ίσως και στη Λέσβο

Εκτιμάμε ότι κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και στη Λέσβο και έτσι πολλοί συμπολίτες μας που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα μπορέσουν εγκαίρως να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους, θα έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν το δικαίωμά τους και να το κάνουν λίγο αργότερα. Ωστόσο αυτό με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να θεωρείται καθόλου βέβαιο αφού όπως προαναφέρθηκε το Υπουργείο επιθυμεί να κλείσει το Εθνικό Κτηματολόγιο και τις εκκρεμότητές του, το συντομότερο δυνατόν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey