Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι αλλαγές στο νόμο για το άσυλο έφεραν αποτελέσματα.Σχεδόν το 50% των αιτήσεων που εξετάζονται αφορούν άτομα με προσφυγικό προφίλ!
H επιτάχυνση των διαδικασιών και η ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου με επιπλέον προσωπικό φαίνεται να άρχισε να αποδίδει σημαντικά οφέλη, αφού εξετάστηκαν εκατοντάδες αιτήματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας άρχισε να φαίνεται μετά τη λήξη της καραντίνας του κορωνοϊού στις αρχές Ιουνίου, όταν ξεκίνησε η αναχώρηση των αναγνωρισμένων πλέον προσφύγων από το νησί, καθώς και εκείνων που είχε απορριφθεί το αίτημά τους σε δεύτερο βαθμό και είχαν στα χέρια τους εντολή απομάκρυνσης από τη χώρα εντός 30 ημερών και προφανώς και από το νησί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας τον Ιούνιο αναχώρησαν από τη Λέσβο περίπου 2.100 άτομα.
Πλέον ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ της Μόριας, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, βρίσκεται κάτω από τις 15,5 χιλιάδες άτομα. Στα διαμερίσματα της πόλης όπου παραμένουν ευπαθείς ομάδες και οικογένειες στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της Υπατης Αρμοστείας παραμένουν περί τα 670 άτομα.
Την ίδια ώρα η δομή του Καρά Τεπέ είναι ανοιχτή εδώ και μερικές ημέρες στη νέα εγκατάσταση πληθυσμού και ευάλωτων ομάδων από τον καταυλισμό της Μόριας. Ως γνωστόν με απόφαση του δημάρχου, την περίοδο της καραντίνας είχαν απαγορευτεί οι νέες εγκαταστάσεις στη δομή του Καρά Τεπέ για την αποφυγή μετάδοσης κρουσμάτων στο πλαίσιο των νέων υγειονομικών μέτρων που ελήφθησαν εκείνη την περίοδο. Πλέον ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ είναι ανοιχτός και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εγκατασταθεί οικογένειες από τη Μόρια. Από τη δομή σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν φύγει περίπου 100 -150 άνθρωποι στο πλαίσιο των αναχωρήσεων ενώ ο σημερινός του είναι περίπου 1.000 άτομα.
Εξετάζονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις
Την αισιοδοξία τους για την αποσυμφόρηση του νησιού εκφράζουν και τα στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου τα οποία επισημαίνουν ότι από τις αρχές Ιανουαρίου με την αλλαγή της νομοθεσίας και την ενίσχυση του προσωπικού, έχουν επιταχυνθεί σημαντικά οι ρυθμοί απόδοσης ασύλου και εξέτασης αιτημάτων. Σημαντικό ρόλο σημειώνουν παίζει και το γεγονός ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι μεταναστευτικές ροές στο νησί μας. Μάλιστα σημειώνουν η Λέσβος αυτή τη στιγμή είναι το μόνο νησί το οποίο εξακολουθεί να έχει έστω και μικρό αριθμό αφίξεων, αφού στις υπόλοιπα τέσσερα νησιά οι ροές έχουν μηδενιστεί.
Εξάλλου σημειώνεται από την Υπηρεσία Ασύλου, η κατάσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν υπήρχε η δυνατότητα να επιστρέψουν στην Τουρκία, 1000 άτομα περίπου τα οποία έχουν απορριπτική απόφαση ασύλου και υπάρχει εντολή να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα. Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι η εξέταση των αιτημάτων και η έκδοση αποφάσεων ασύλου συνεχίζεται εντατικά, ενώ εξετάζονται περίπου 700 με 800 αιτήσεις την εβδομάδα, αριθμοί που στο παρελθόν με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν αδύνατο να πιαστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι , σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από τις αιτήσεις για άσυλο που εξετάζονται το 50% περίπου αφορά άτομα που έχουν προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται άσυλο.