Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο χειμώνας που μπήκε έστω και καθυστερημένα αρχίζει και αναδεικνύει σιγά σιγά ένα-ένα τα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού, που μπαίνουν επιμελώς κάτω από το χαλάκι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις τοπικές αρχές που εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στη διαχείρισή του. Το κρύο και η βροχή έχουν οδηγήσει ξανά πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν εντός των δύο δομών σε Μόρια και Καρά Τεπέ να καταλαμβάνουν κάθε λογής αφύλακτους χώρους και κτήρια για να προστατευτούν από τις κακουχίες. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η κατάληψη του κτηρίου των πρώην αποθηκών «Χαϊτόγλου», δίπλα στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ από μερίδα προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα τις τελευταίες ημέρες και χωρίς κανέναν έλεγχο από κάποια οργάνωση ή από τις αρχές.
Το κτήριο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει κατασχεθεί από την «Alpha Bank», αλλά τυπικά η τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ιδιοκτήτης του κτηρίου και να κινήσει τις διαδικασίες απελευθέρωσής του, με την όλη κατάσταση να προκαλεί προβληματισμό τόσο για την ασφάλεια των ιδίων των μεταναστών όσο και των επιχειρηματιών της περιοχής, που διαπιστώνουν όσο περνά ο καιρός ότι αρχίζει πάλι να συσσωρεύεται ένας ανεξέλεγκτος αριθμός μεταναστών κυρίως που περιφέρονται στην περιοχή, θυμίζοντας εικόνες του παρελθόντος.
Το κτήριο, που στέγαζε παλαιότερα τις αποθήκες «Χαϊτόγλου» και είναι σφραγισμένο, παραβιάστηκε από την κεντρική του είσοδο και σταδιακά παραδόθηκε ολοκληρωτικά σε μετανάστες που έψαξαν για ένα κατάλυμα στις πρώτες βροχές του χειμώνα. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι εγκαθίστανται εκεί, χρησιμοποιώντας όλους τους χώρους του. Εκείνο που προκάλεσε ωστόσο το μεγαλύτερο προβληματισμό σε καταστηματάρχες της περιοχής ήταν το γεγονός πως τα βράδια το κτήριο ηλεκτροδοτείται παρανόμως, αφού δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο εδώ και χρόνια, με πολλούς να αναρωτιούνται από ποια παροχή φωτίζεται το σφραγισμένο κτήριο και να προστρέχουν στη ΔΕΗ για… εξηγήσεις!
Κολυμβητήριο, ΣΤΕΠ και «Χαϊτόγλου»
Βέβαια, η αναζήτηση προσωρινού καταλύματος από αρκετούς μετανάστες δεν πρέπει κανονικά να προκαλεί έκπληξη, καθώς τόσο στο hot spot της Μόριας όσο και στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ είναι γνωστό πως δεν επαρκούν οι υποδομές για να φιλοξενηθούν άπαντες και πως πολλοί μετακινούνται μεταξύ των δύο δομών αλλά και στην πόλη. Ωστόσο, η αίσθηση που δίνεται πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος ακόμα και λίγα μέτρα έξω από τις δύο δομές των προσφύγων προκαλεί ξανά προβληματισμό και όσο ο χειμώνας θα φέρνει και πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο οι μετανάστες που θα αναζητούν μια προσωρινή στέγη θα πολλαπλασιάζονται.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει καταγραφεί η παράδοση του κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης ως χώρου προσωρινής διαμονής σημαντικού αριθμού μεταναστών, όπως έχει καταγραφεί και εκείνη του πρώην ΣΤΕΠ δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ το περασμένο καλοκαίρι, με τις αρχές να παρεμβαίνουν με χαρακτηριστική καθυστέρηση, θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια την ασφάλεια των μεταναστών αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των περίοικων.
Πώς θα παρέμβουν;
Σε ό,τι αφορά τώρα τις πρώην αποθήκες «Χαϊτόγλου», θα πρέπει να σημειώσουμε πως επί του παρόντος υπάρχει… κενό αναφορικά με το ποιος πρέπει και μπορεί να παρέμβει για να σφραγιστεί ξανά το κτήριο, καθώς το κτήριο, ναι μεν έχει κατασχεθεί από την Alpha Bank, αλλά -σύμφωνα με το διευθυντή της κ. Καραϊσκάκη- δεν μπορεί τυπικά να παρέμβει αυτήν τη στιγμή, αφού η ευθύνη του κτηρίου ανήκει ακόμα στον ιδιοκτήτη του Πέτρο Χαϊτόγλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει εκτός νησιού.
Ως εκ τούτου, και οι αρχές θα… περιμένουν για μια ακόμη φορά να γίνει η απαραίτητη διαδικασία… κλήσης τους, για να μπορέσουν να δώσουν μια λύση. Η οποία λύση βέβαια, αν έλθει, θα αφορά μόνο το κτήριο, αφού γενικώς, με δεδομένο ότι δεν προχωρούν αποφασιστικά οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου ούτε το αίτημα για μείωση του αριθμού φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο, το πρόβλημα θα παραμένει, αφού το νησί μπορεί αυτήν τη στιγμή να φιλοξενήσει στις διάφορες δομές του πάνω από 5.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες και η πολυπόθητη αποσυμφόρηση έμεινε στις εξαγγελίες της σύσκεψης του Μαξίμου.