Με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανακαίνιση του Βαλιδέ Τζαμιού στην Επάνω Σκάλα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι Τούρκοι επισκέπτες

Τζαμί ξανά!

01/04/2014 - 15:42

Το Βαλιδέ Τζαμί της Μυτιλήνης, το ξεχασμένο αλλά και ερειπωμένο τζαμί στην οδό Σιγείου στην Επάνω Σκάλα, αναστηλώνεται. 

Το Βαλιδέ Τζαμί της Μυτιλήνης, το ξεχασμένο αλλά και ερειπωμένο τζαμί στην οδό Σιγείου στην Επάνω Σκάλα, αναστηλώνεται. Στόχος, το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη τού 2015 προκειμένου το μνημείο αυτό της οθωμανικής Μυτιλήνης να χρησιμοποιείται για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των χιλιάδων Τούρκων μουσουλμάνων επισκεπτών του νησιού.

Το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ αφού κρίθηκε ότι είναι ώριμο από πλευράς μελετών, αλλά και ότι το σύνολο των προβλεπόμενων εργασιών μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τού 2015.

Εκτός από την επισκευή του κυρίως χώρου του τζαμιού, η μελέτη προβλέπει την επισκευή και στήριξη του μιναρέ του, που στο μεγαλύτερο μέρος του στέκει στη θέση του, αλλά και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, που αποτελεί σήμερα κυριολεκτικά ανοικτή χωματερή!

Όπως έλεγαν χθες στελέχη της τουριστικής αγοράς που ειδικεύονται στην κίνηση επισκεπτών από την Τουρκία, «η ανακαίνιση ενός τζαμιού και προπάντων η δυνατότητα χρήσης του θα αποτελέσει σημαντικό λόγο για την παραπέρα ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στη Μυτιλήνη». Εδώ ας σημειωθεί ότι η διαμονή μουσουλμάνου ιερωμένου στη Μυτιλήνη προκειμένου να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες Τούρκων επισκεπτών, θα εξυπηρετήσει και τους μουσουλμάνους κατοίκους του νησιού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεταναστών.

400 ετών!

Το Βαλιδέ Τζαμί βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα, στην παλαιά τουρκική συνοικία της οθωμανικής πόλης. Μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτό είτε μέσω της οδού Σιγείου (κάθετος στην οδό Κρήνης), είτε μέσω της οδού Κορνάρου. Η κτητορική επιγραφή στο υπέρθυρο της πρόσοψής του αποδεικνύει ότι το τζαμί είναι από τα παλαιότερα της Μυτιλήνης, μια και κτίστηκε το 1615. Δηλαδή οι εργασίες ανακαίνισής του συμπίπτουν με τα 400 χρόνια από την ανέγερσή του.

Πρόκειται για κτίσμα λιθόκτιστο, μονώροφο, με δίρριχτη στέγη, η οποία είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Μαρμάρινη κλίμακα (με τρεις βαθμίδες) οδηγούσε στο λιθόστρωτο προαύλιο, στο κέντρο του οποίου ήταν τοποθετημένο πολύπλευρο σιντριβάνι από λευκό μάρμαρο και διακοσμημένο με εγχάρακτα αραβουργήματα.
Στο εσωτερικό, η οροφή έφερε έγχρωμη διακόσμηση, που μετά την αποχώρηση των Τούρκων καλύφθηκε με σκούρο χρώμα. Γύψινος ήταν ο διάκοσμος του μιχράμπ, το οποίο έφτανε περίπου τα έξι μέτρα ύψος.

Ο μιναρές του, χαμηλός και σύμφωνος με τα αραβικά αρχιτεκτονικά δεδομένα, είναι χτισμένος από κόκκινη πέτρα από το Αϊβαλί και σώζεται σχεδόν ολόκληρος. Ένα μικρό κομμάτι του στην κορυφή έχει πέσει αλλά το σύνολο των πετρών έχει διασωθεί. Η ανακαίνιση, δηλαδή, του μιναρέ θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey