Τέσσερις μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι 40 επταμηνίτες Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό

«Οδύσσεια» ανέργων

23/10/2013 - 13:34

Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα ακόμη και για τους «τυχερούς», τους περίπου 40 που σε σύνολο 853 ενδιαφερομένων κατάφεραν να επιλεγούν και να πιάσουν δουλειά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Λέσβου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό.

Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα ακόμη και για τους «τυχερούς», τους περίπου 40 που σε σύνολο 853 ενδιαφερομένων κατάφεραν να επιλεγούν και να πιάσουν δουλειά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Λέσβου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό. Τέσσερις μήνες μετά κι έχοντας ήδη χάσει τον έναν απ’ τους επτά μήνες απασχόλησης που προέβλεπε το πρόγραμμα, λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν στη διαδικασία πρόσληψης, παραμένουν απλήρωτοι.

Δίχως να ξέρουν πότε και πόσα θα πληρωθούν, έχοντας ήδη δημιουργήσει υποχρεώσεις από το γεγονός ότι μετακινούνται για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, αναρωτιούνται αν τουλάχιστον θα πληρωθούν άμεσα για να ξεχρεώσουν τα δανεικά που πήραν, ή έστω αν θα μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωνε το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό, μέσω του οποίου ξεκινούσε πανελλαδικώς μια προσπάθεια αντιμετώπισης δύο σοβαρών προβλημάτων. Αφενός της τόνωσης της απασχόλησης με μέτρα στήριξης των ανέργων προκειμένου να βρουν δουλειά, αφετέρου φύλαξης και ανάδειξης μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων ειδικού ενδιαφέροντος.

Οι θέσεις που προβλέφθηκαν μέσω του Προγράμματος για Λέσβο και Λήμνο, αρχικά ανήλθαν σε 65 και αφορούσαν σε «Πολιτιστικά Δρώμενα - Σχέδιο Δράσης Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» για την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Σε απόγνωση…»
Λόγω όμως ζητημάτων που προέκυψαν στην όλη διαδικασία - για το θέμα υπήρξε και ερώτηση στη Βουλή, του Γιάννη Ζερδελή -, μετά και από δημοσιεύματα (το «Ε» φιλοξένησε εκτενή καταγγελία ανέργου), οι θέσεις που καλύφθηκαν, δεν ξεπέρασαν τις 40.

Οι συμβασιούχοι αυτοί ξεκίνησαν να εργάζονται στις 18 Ιουνίου, ήδη εδώ και τέσσερις μήνες, δίχως μέχρι τώρα να έχουν πληρωθεί, δίχως να μπορούν να πάρουν έστω και μιας μέρας άδεια, δίχως να ξέρουν καν το πόσα θα αποζημιωθούν, αφού η σύμβαση που υπέγραψαν κάνει λόγο για αμοιβή ημερήσια της τάξης των 25 ευρώ και συνολικές μηνιαίες αποδοχές έως 625 ευρώ.

«Είμαστε σε απόγνωση», μας είπαν ορισμένοι απ’ τους προσληφθέντες στην Κοινωφελή του Πολιτισμού, που τουλάχιστον ένα μήνα τώρα προσπαθούν να πληροφορηθούν, έστω, πότε θα πληρωθούν. «Κάποιοι από μας κατεβαίνουν στη Μυτιλήνη απ’ την Αγιάσο, άλλοι απ’ τη Γέρα, άλλοι έχουν νοικιάσει σπίτι στην πόλη και χρωστάνε νοίκια.

Οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και το μόνο που βλέπουμε, είναι να αυξάνονται τα δανεικά για να περάσουμε», μας είπαν οι συμβασιούχοι, που αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με το βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσφάτως ενημέρωσαν και τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου τής ΑΔΕΔΥ, Νίκο Χρυσάφη.

«Ανάλογο πρόβλημα καθυστέρησης στην πληρωμή τους βιώνουν και οι συμβασιούχοι στα έργα που χρηματοδοτούνται απ’ το ΕΣΠΑ, οι οποίοι ένα δίμηνο τώρα περιμένουν την έγκριση της χρηματοδότησης για να πληρωθούν για το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Χρυσάφης, προσθέτοντας πως θα υπάρξει ενημέρωση για το θέμα και κεντρικά τής ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, όπου θα επιδιώξει συνάντηση με την έφορο Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου, προκειμένου να την ενημερώσει.

Άγνωστο πότε
Το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αφορά συνολικά περί στους 1.000 συμβασιούχους και υλοποιείται μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Φορέας Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «ΕΠΕΚΑ»), που έχει αναλάβει τα τρία προγράμματα στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και 22 ακόμη σ’ όλη την επικράτεια, σε συνέχεια και των ερωτημάτων που δέχεται, έχει εκδώσει σειρά ανακοινώσεων για το θέμα της καταβολής της μισθοδοσίας.

Στην τελευταία, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι προσφάτως εκδόθηκαν «οι πρώτες οκτώ αποφάσεις επιχορήγησης», οι οποίες ωστόσο δεν αφορούν στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά άλλες περιοχές. Η απόφαση επιχορήγησης αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την καταβολή της α΄ δόσης της πληρωμής από την αναθέτουσα αρχή (το Υπουργείο Πολιτισμού), προς το Φορέα (το ΕΠΕΚΑ), που θα καταβάλει στη συνέχεια τη μισθοδοσία.

Για τους 40 συμβασιούχους στο Νομό Λέσβου «αναμένεται», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΠΕΚΑ, η απόφαση επιχορήγησης των τριών προγραμμάτων που υλοποιούνται στις Εφορείες και το Μουσείο Σιγρίου. Μάλιστα, όπως μας ειπώθηκε, απ’ τη στιγμή που θα γίνει η πρώτη έγκριση απ’ το Υπουργείο Οικονομικών, απαιτείται διαδικασία τουλάχιστον 20 ημερών μέχρι να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων. Έως σήμερα δεν έχει πληρωθεί ακόμη κανένα πρόγραμμα, αφού η πρώτη απόφαση επιχορήγησης έχει ημερομηνία 7 Οκτωβρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey