Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πίσω από τους αριθμούς των εργαζόμενων στο Δημόσιο που θέλει να μειώσει η κυβέρνηση, κρύβονται άνθρωποι που επένδυσαν χρόνια σε αυτήν τη δουλειά και οργάνωσαν τη ζωή τους γύρω από αυτή. Τώρα βλέπουν τον κόσμο τους να γκρεμίζεται. Μέσα σε λίγες ώρες πληροφορήθηκαν ότι χάνουν τη δουλειά τους...
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δηλώνουν ξαφνιασμένοι όχι μόνο για την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και για την προσέλευση του κόσμου. «Κανονικά θα έπρεπε να είμαι πανικόβλητη, αλλά παίρνω θάρρος από όλο αυτό τον κόσμο που ήρθε εδώ, που μας καλεί στα τηλέφωνα. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή της ζωής μου, αισθάνομαι δυνατή και αυτό γιατί δεν είμαι μόνη», είπε η κ. Ευφροσύνη Χωριατέλλη, εργαζόμενη για χρόνια στην ΕΡΑ. Παράλληλα προσέθεσε: «Άνθρωποι που δε γνώριζα, ήρθαν εδώ για να σταθούν σε μένα και στους υπόλοιπους συναδέλφους μου.» Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν περίμενε σε καμμία των περιπτώσεων αυτή την ομαδική απόλυση.
«Θεωρώ ότι είναι αισχρό», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την απόφαση των κυβερνώντων, ενώ ακόμη έσπευσε να τονίσει: «Οι κυβερνώντες μάς πουλάνε κανονικά και θα πρέπει ν’ αντιδράσουμε. Αν συνεχίσουμε να αδρανούμε, θα συνεχίσουν να μας αντιμετωπίζουν ως αριθμούς, ως στατιστικά στοιχεία που θα δίνονται κάθε φορά στην Τρόικα.»
Αιφνιδιασμένος δήλωσε πως είναι και ο κ. Νίκος Κατέχος, ο οποίος είναι μεταξύ των 21 εργαζομένων τής ΕΡΑ Αιγαίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε φασιστική την πράξη της κυβέρνησης. «Ούτε στη δικτατορία είχε γίνει κάτι τέτοιο», είπε. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αισθάνεται συγκινημένος από όλο τον κόσμο που δείχνει, με όποιον τρόπο μπορεί, τη συμπαράστασή του. Καταλήγοντας, έσπευσε να τονίσει ότι σε καμμία περίπτωση τα όσα παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ανθρώπινες σκιές
Ο Κώστας Τσακιρίδης, ο Θοδωρής Πυλιώτης, ο Λευτέρης Ατσικμπάσης και η Δήμητρα Λαχουρή είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και που μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, βλέπουν το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο.
Κώστας Τσακιρίδης:
«Δεν ξέρω τι θα κάνω…»
Από το 1989, δηλαδή από τότε που άρχισε να εκπέμπει η ΕΡΑ, ο κ. Τσακιρίδης, εργάζεται σε αυτή ως τεχνικός. Λίγα χρόνια αργότερα έγινε προϊστάμενος στο τμήμα του και σήμερα σε ηλικία 49 χρόνων, έρχεται αντιμέτωπος με την ανεργία, ενώ έχει να φροντίσει και τα δύο ανήλικα παιδιά του. Τα οικονομικά προβλήματα οξύνονται δεδομένου ότι η σύζυγός του είναι ήδη άνεργη κι ήταν εκείνος που έφερνε χρήματα στο σπίτι για να καλύψει όλες τις καθημερινές τους ανάγκες.
Ο ίδιος δηλώνει στο «Ε»: «Δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτή την απόφαση και ούτε ξέρω ακόμη τι θα κάνω, αφού ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ό,τι έχει συμβεί. Είμαι όμως πολύ συγκινημένος για τον κόσμο που βρέθηκε δίπλα μας από το απόγεμα της Τρίτης, αλλά και όλους εκείνους που με τηλεφωνήματα δηλώνουν τη συμπαράστασή τους.»
Θοδωρής Πυλιώτης:
«Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει»
Με δύο ανήλικα παιδιά και τη δημοσιογράφο σύζυγό του ανάπηρη, ο Θοδωρής Πυλιώτης που εργαζόταν ως ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Χίο, δηλώνει αποφασισμένος ότι δε θα σταματήσει να αγωνίζεται. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με τη ΝΕΤ από το 1997 και τον Ιούνιο του 2011 μέσω ΑΣΕΠ «μεταπήδησε» στην ΕΡΤ. Η γυναίκα του, Αγγελική Χατζηδημητρίου, είχε πάθει ατύχημα την ώρα της δουλειάς, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρη. Τώρα ο κ. Πυλιώτης, όπως κι άλλοι συνάδελφοί του, βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν ξέρει τι να κάνει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ειδικά τώρα που η ανεργία ολοένα και αυξάνεται.
«Κανένας μας δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος βρίσκεται δίπλα μας και μας συμπαραστέκεται, και αυτό γίνεται επειδή στα τόσα χρόνια δουλειάς μας τρέχαμε για να ενημερώνετε και η πιο απομακρυσμένη περιοχή του Βορείου Αιγαίου», λέει.
Δήμητρα Λαχουρή:
«Ποιος μπορεί να τα φέρει βόλτα;»
Η 49χρονη Δήμητρα Λαχουρή εργάζεται επί 22 χρόνια στην ΕΡΑ. Έχασε τον άνδρα της πριν χρόνια και σήμερα σπουδάζει δύο αγόρια, σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Η κ. Λαχουρή συντηρεί τρία σπίτια και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: «Ποιος μπορεί να τα φέρει βόλτα;», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Όπως είπε, είναι κι άλλοι άνθρωποι που έχουν πάρει δάνεια, έχουν να μεγαλώσουν παιδιά, δεν έχουν άλλα εισοδήματα, έχουν βασίσει τη ζωή τους σε αυτήν τη δουλειά. Τώρα βλέπουν ότι αντιμετωπίζονται ως νούμερα, ως στατιστικά στοιχεία, και όχι ως άνθρωποι, ως υπάρξεις μοναδικές η καθεμία από αυτές, με τη δική της ιστορία από πίσω.
Βέβαια, η κ. Λαχουρή δεν είναι η πρώτη φορά που απογοητεύεται από το ελληνικό κράτος. Δουλεύει ως δημοσιογράφος από τις 17 Απριλίου τού 1991 και μονιμοποιήθηκε στην ΕΡΑ το 2006. Μέχρι τότε εργαζόταν με συμβάσεις μηνιαίες ή εξάμηνες και σπανίως ετήσιες. Όταν μονιμοποιήθηκε, της αναγνώρισαν μόνο 10 εργάσιμα έτη! Δεν παρέλειψε να πει ότι έμεινε μόνη με δύο παιδιά όταν ο άνδρας της έπαθε έμφραγμα και ασθενοφόρο του Πλωμαρίου ελλείψει οδηγού δεν τον μετέφερε εγκαίρως στο Νοσοκομείο. «Δεν πρέπει να πάψει να εκπέμπεται η φωνή τής ΕΡΑ, η φωνή του Αιγαίου, που πάντα προσέφερε σοβαρή και έγκαιρη ενημέρωση, σε κάθε σημείο του Βορείου Αιγαίου», κατέληξε η κ. Λαχουρή.
Λευτέρης Ατσικμπάσης:
«Θα ακολουθήσουν κι άλλοι»
Έπιασε δουλειά στην ΕΡΑ Αιγαίου το 1989 και από τότε δουλεύει εκεί. Ο λόγος για το Λευτέρη Ατσικμπάση. Μπορεί σε αντίθεση με όλους τους άλλους να μένει μόνος του, αλλά όπως είπε, έχει δάνεια να ξεπληρώσει, ενώ και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις δεν παύουν να τρέχουν. Ο ίδιος από τη στιγμή που πληροφορήθηκε την είδηση, είναι προβληματισμένος, καθώς γνωρίζει ότι είναι δύσκολο κάποιος σε ηλικία 50 χρόνων να πρέπει να βρει μια άλλη δουλειά. Σε δήλωσή του στο «Ε», είπε ότι δύσκολα αντιμετωπίζεται η κατάσταση αυτή και χρειάζεται η συμπαράσταση και κοινό μέτωπο προκειμένου να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση. Παράλληλα τόνισε: «Δεν πρέπει να περάσουν αυτά τα μέτρα, γιατί μετά από αυτούς, θα ακολουθήσουν και άλλοι.»
Το κύμα συμπαράστασης
«Πόσο κοστίζει μια ζωή, πόσο πουλιέται ο χρόνος», ακουγόταν από το ραδιόφωνο της ΕΡΑ Αιγαίου, την ώρα που δεκάδες πολιτών είχαν μαζευτεί στο κτήριο της οδού Ε. Βοστάνη, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο σταθμό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.Οι φωνές των 21 εργαζομένων ενισχύθηκαν από εκείνες των κατοίκων της Λέσβου και όλων των νησιών του Αιγαίου, με τους τελευταίους να δηλώνουν ότι χάνεται «η φωνή του Αιγαίου», εκείνη που έφτανε μέχρι το πιο μακρινό χωριό των ακριτικών νησιών του Βορείου Αιγαίου. Να σημειωθεί πως δεν ήταν εκείνοι μόνο που βρέθηκαν στο κτήριο στην Ε. Βοστάνη, αλλά όλοι εκείνοι που έπαιρναν συνεχώς τηλέφωνα για να πουν, «Είμαστε δίπλα σας»!
Ο περισσότερος κόσμος έχει ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ό,τι έγινε και δεν κρύβει την ανησυχία του για το γεγονός ότι έρχονται τα χειρότερα, δεδομένου ότι μέσα σε λίγες ώρες οι κυβερνώντες πέταξαν σαν την τρίχα από το ζυμάρι χιλιάδες εργαζομένους.
Οι Αχιλλέας Χατζηνικολάου και Δημήτρης Αθανασέλος ήταν δύο από τους δεκάδες των πολιτών που βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κτήριο της ΕΡΑ.
«Αιφνιδιάστηκαν με όλα όσα συνέβησαν μέσα σε ένα μεσημέρι. Έδιωξαν με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο τόσους ανθρώπους», είπε ο κ. Χατζηνικολάου, παρομοιάζοντας τέτοιου είδους ενέργειες με εκείνες που λαμβάνονται από ακραία απολυταρχικά καθεστώτα. Ο ίδιος μετά τη διακοπή της κανονικής ροής του προγράμματος των καναλιών, κατάλαβε ότι κάτι συνέβη αμέσως μετά την ανακοίνωση Κεδίκογλου και αποφάσισε να ανέβει στο κτήριο όπου στεγάζεται η ΕΡΑ για να δει τι γίνεται.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Αθανασέλου, που όπως είπε το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων του δημόσιου τομέα. «Πρέπει να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των εργαζομένων τής ΕΡΤ, γιατί δεν είναι μόνο δικό τους, είναι και δικό μας», είπε χαρακτηριστικά.