Έκλεισε επισήμως η ΕΡΑ Αιγαίου μετά από 24 χρόνια λειτουργίας

Εργαζόμενοι κόντρα στο λουκέτο

13/06/2013 - 15:29

Στο βωμό της τελευταίας συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα, που προβλέπει άμεσα 2.000 απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, θυσιάζεται η ΕΡΤ. Μαζί της θυσιάζεται και ο ραδιοφωνικός σταθμός τής ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, που ενημερώνει όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στο βωμό της τελευταίας συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα, που προβλέπει άμεσα 2.000 απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, θυσιάζεται η ΕΡΤ. Μαζί της θυσιάζεται και ο ραδιοφωνικός σταθμός τής ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, που ενημερώνει όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η απόφαση ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση περί τις 5 το απόγευμα της Τρίτης, γεγονός που έθεσε τέρμα στη λειτουργία τής ΕΡΑ Αιγαίου, που εγκαινιάστηκε επισήμως στις 28 Φεβρουαρίου τού 1989.

Στην ΕΡΑ Αιγαίου εργάζονται 21 δημοσιογράφοι (ορισμένοι από αυτούς ως ανταποκριτές από τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία), μουσικοί παραγωγοί, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Χάρη σε αυτούς τα προβλήματα, οι αγωνίες και οι επιτυχίες ακόμη και των μικρότερων νησιών του Αιγαίου γίνονταν γνωστά σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Μεγάλο πλεονέκτημα της ΕΡΑ Αιγαίου ήταν πως το σήμα της έφθανε ακόμη και στα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας, δηλαδή τον Άι-Στράτη, τις Οινούσες, τα Ψαρά και τους Φούρνους.

Εναντία στο λουκέτο
Μετά το πρώτο σοκ, οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Αιγαίου ξεκίνησαν ένα ραδιομαραθώνιο, ο οποίος συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ. Κατά τη διάρκειά του, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, συνδικαλιστές, απλοί πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και ακροατές τής ΕΡΑ Αιγαίου από όλο τον κόσμο, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης όλοι τόνιζαν την ιδιαίτερη εθνική σημασία που έχει η λειτουργία τής ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Αργότερα συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή που συντόνιζε τη λειτουργία του σταθμού. Επίσης δημιουργήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, καθώς υπήρχε ο φόβος πως ανά πάσα στιγμή θα γίνει επέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του νεοκλασικού κτηρίου που στεγάζει την ΕΡΑ Αιγαίου. Ας σημειωθεί πως τέτοιου τύπου αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Πάτρα και τα Χανιά. Σε άλλες περιοχές της χώρας η Αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά τις εξελίξεις και σε άλλες, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί έξω από τα κτήρια της ΕΡΤ που είχαν καταλάβει οι εργαζόμενοι.

Από τις 5 το απόγευμα της Τρίτης, οι εγκαταστάσεις τής ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη είχαν μετατραπεί σε κέντρο αγώνα των εργαζομένων και όσων συμπαραστέκονταν σε αυτούς. Εκατοντάδες πολίτες πέρασαν το βράδυ της Τρίτης από το σταθμό για να δηλώσουν τη στήριξή τους στους εργαζομένους.

Χθες Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, είχε προγραμματισθεί συγκέντρωση στήριξης στους εργαζομένους τής ΕΡΑ Αιγαίου, στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

 

Ήταν προμελετημένο…

Το ενδεχόμενο να κλείσει η ΕΡΤ και να απολυθεί όλο το προσωπικό της ήρθε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά στις 26 του περασμένου Μαΐου, από την κυριακάτικη εφημερίδα «Real News». Την ίδια ημέρα πραγματοποιούνταν στην Πάτρα η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων) η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά το μεγαλύτερο αριθμό των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών τής ΕΡΤ και της ΕΡΑ Αιγαίου. Η είδηση έπεσε σα βόμβα μεταξύ των δημοσιογράφων. Τις επόμενες ημέρες το σενάριο αυτό αποσύρθηκε και στο προσκήνιο ήρθα άλλα, που μιλούσαν για εκτεταμένες απολύσεις σε διοικητικούς υπαλλήλους.

Μετά την έλευση της τρόικας, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως το βράδυ της Δευτέρας τα κόμματα της κυβέρνησης συζήτησαν το ενδεχόμενο να κλείσει η ΕΡΤ και να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοί της. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ανέφεραν πως αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ρίξουν την κυβέρνηση. Την Τρίτη το πρωί εξετάσθηκε το ενδεχόμενο να κλείσουν όλοι οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί τής ΕΡΤ. Όταν διέρρευσε το σενάριο αυτό, υπήρξε άμεση αντίδραση από την πλευρά τής ΕΣΗΕΠΗΝ και των άλλων Ενώσεων Συντακτών.

Το μεσημέρι της Τρίτης εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφηκε μόνο από τους υπουργούς που προέρχονται από τη Ν.Δ.. Σύμφωνα με αυτό, κάθε υπουργός με μια απλή απόφαση έχει το δικαίωμα να κλείσει όποιον οργανισμό του Δημοσίου θέλει, αρκεί να βρίσκεται στην εποπτεία του.

Λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

 

Κινητοποιήσεις και απεργία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η διοίκηση και μέλη τής ΕΣΗΕΠΗΝ βρέθηκαν δίπλα στους εργαζομένους τής ΕΡΤ, στηρίζοντας εμπράκτως την προσπάθεια να παραμένουν ανοιχτοί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Παράλληλα καλούσαν την κοινωνία να στηρίξει τις κινητοποιήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι άλλες Ενώσεις Συντακτών.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ενώσεων Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ, αποφασίσθηκε η κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, η απεργία ξεκίνησε από το πρωί της Τετάρτης. Για τις εφημερίδες και τα περιοδικά οι απεργίες ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη στις 6 το πρωί.

Απεργία δε θα πραγματοποιείται μόνο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που αναμεταδίδουν το πρόγραμμα που εκπέμπεται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τής ΕΡΤ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ, μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης θα λήξουν μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει πίσω τις πραξικοπηματικές αποφάσεις της, που φιμώνουν την ενημέρωση. Τις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις εγκαταστάσεις τής ΕΡΤ περιφρουρούν οι εργαζόμενοι της ενημέρωσης και οι απεργιακές επιτροπές.»

Σε απεργία κατέρχονται και όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Λέσβου με απόφαση του ΣΕΜΜΕΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey