Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Θέση κατά των όσων προβλέπονταν στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό πήρε χθες το μεσημέρι η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, τονίζοντας λίγες ώρες μετά την απόσυρσή του απ’ την κυβέρνηση, την ανάγκη οι μηχανικοί να είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιδράσουν συντονισμένα αν επανέλθει το νομοθέτημα όπως είχε προς ψήφιση.
«Το περιεχόμενό του είναι κατακριτέο», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος, επισημαίνοντας ότι το μείζον ζήτημα που προκάλεσε και τόσες αντιδράσεις, ήταν το γεγονός ότι αφαιρούσε κάθε περιορισμό στην έκταση παραχώρησης αιγιαλού σε ιδιώτες.
Ένα απ’ τα προγραμματισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, ήταν το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, που όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος, Στρατής Μανωλακέλλης, λίγες ώρες πριν είχε αποσυρθεί.
Παρ’ όλα αυτά, το θέμα απασχόλησε το όργανο, που παραμένει σε επιφυλακή ώστε αν τέτοιες διατάξεις επανέλθουν προς ψήφιση, να υπάρξει άμεση και δυναμική αντίδραση.
Στελέχη βέβαια του Τμήματος εκτιμούν, δεδομένων των αντιδράσεων ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών τής Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, πως είναι έως και αδύνατο να προωθηθούν ανάλογου περιεχομένου διατάξεις, διότι δε θα έχουν καμμία τύχη να εγκριθούν απ’ το κοινοβούλιο.
«Πάγωσε»
Ύστερα απ’ τις σοβαρότατες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, βουλευτών, αλλά και χιλιάδων μεμονωμένων πολιτών που συμμετείχαν στη διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «παγώνει» προς το παρόν το θέμα του αιγιαλού, ώστε να υπάρξει μετά τις ευρωεκλογές εξαντλητική και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση για την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών του θέματος.
Τα βασικά αγκάθια του νομοσχεδίου αφορούσαν εκτός απ’ την παραχώρηση του αιγιαλού, το θέμα της πρόσβασης στις παραλίες, αλλά και τα αυθαίρετα και την κατεδάφισή τους, αφού δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα ποια κτήρια στον αιγιαλό εξαιρούνται από την κατεδάφιση, ενώ δεν διευκρινιζόταν και το αν θα απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για όλες τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ή μόνο για το κομμάτι τους που τυχόν θα είναι στον αιγιαλό.
Είναι αξιοσημείωτο πως η βασικότερη ένσταση των αντιδρώντων αφορούσε στο περιβάλλον, αφού οι ρυθμίσεις δε διασφάλιζαν την προστασία του από αλλοιώσεις και άναρχη δόμηση.
Μάλιστα, μέσω του κινήματος Avaaz (διεθνές κίνημα με 35 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, το οποίο οργανώνει δράσεις για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και αξίες των πολιτών επηρεάζουν παγκόσμιες, πολιτικές αποφάσεις) παραδόθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Οικονομικών τεράστιο ψήφισμα υπογεγραμμένο από 111.930 πολίτες, που ζητούσαν από την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο.