Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο νόμος
Από τις 21/10/2022 ξεκίνησε η υποχρεωτική σήμανση και καταχώριση όλων των Ιπποειδών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής. Σύμφωνα με την απόφαση «…όλα τα δεσποζόμενα ιπποειδή ταυτοποιούνται ατομικά, σε συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο, με ενέσιμο πομποδέκτη (microchip) και έγγραφο ταυτοποίησης, το οποίο υποβάλλεται στην κτηνιατρική υπηρεσία ώστε να εκδοθεί το ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης, και όλες οι εκμεταλλεύσεις ιπποειδών, με ευθύνη του ιδιοκτήτη τους, δηλώνονται στην κτηνιατρική υπηρεσία και καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ιππικός Σύλλογος Παμφίλων είναι ο μοναδικός σε όλο το νησί, από τους δεκάδες που υπάρχουν, που με ανακοίνωσή του, τον Νοέμβρη του 2023 έκανε γνωστό ότι όλα τα μέλη του Ιππικού Πολιτιστικού Συλλόγου Παμφίλων που έχουν στην ιδιοκτησία τους ιπποειδή έχουν προβεί στην ηλεκτρονική σήμανσή τους από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου.
Η απόφαση Κελέτση
Με απόφαση την οποία υπογράφει ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Κελετσής, απαλλάσσονται οι Περιφέρειες από την ευθύνη για τα ανεπιτήρητα ήμερα ιπποειδή, εκτός εάν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης (δηλαδή περίπου για το 5% των περιπτώσεων)!
Πριν την 24η Οκτωβρίου 2023 και την απόφαση Κελέτση οι Περιφέρειες όφειλαν να περισυλλέγουν και να φροντίζουν όσα άλογα (εκτός από τις λίγες περιπτώσεις άγριων αλόγων), γαϊδούρια και μουλάρια βρίσκονταν μόνα τους ή σε αγέλες στο δρόμο. Μετά την απόφαση Κελέτση οι Περιφέρειες της χώρας είναι πλέον υποχρεωμένες να μαζέψουν από το δρόμο όχι όλα τα ανεπιτήρητα αλλά μόνο ένα άλογο, γαϊδουράκι, μουλάρι που είτε θα είναι τσιπαρισμένο, είτε ο ιδιοκτήτης του θα έχει δηλώσει ότι το έχασε.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Παρακολούθησης Οργάνωσης και Εποπτείας της Διαχείρισης των Ανεπιτήρητων Δεσποζόμενων Ιπποειδών, στις 13/11/2023, δηλαδή μετά την απόφαση Κελέτση, όταν άλλες περιφέρειες της χώρας τις είχαν συγκροτήσει αμέσως μετά την εφαρμογή του νόμου για το υποχρεωτικό τσιπάρισμα.
Θυμίζουμε ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης κατέφυγε, στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, η «Κιβωτός» κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τον όρο του νομοθέτη περί τήρησης χώρου φύλαξης αδέσποτων ιπποειδών.
Θα ήταν σημαντικό να επισημάνουμε ότι η παραπάνω επιτροπή δεν είναι αρμόδια για τη διαχείριση θεμάτων αστικής ευθύνης που τυχόν προκύπτουν από την παρουσία των εν λόγω ιπποειδών.
Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2023 12 βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Κομνηνάκα είχαν υποβάλει σχετικό ερώτημα για την περιβόητη τροποποίηση Κελέτση. Στην υπ' αριθμόν 802/375191-18/12/2023 απάντησή του ο κ. Κελέτσης σημειώνει ότι «Στην περίπτωση του αδέσποτου ιπποειδούς, … για ζώο, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από τον ιδιοκτήτη/υπεύθυνό του, ο οποίος δεν διεκδικεί την κυριότητά του… η διαχείριση τους .. καθώς και οι καταστροφές και τα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από αυτά… πρέπει να ρυθμιστούν με άλλα νομοθετικά κείμενα, τα οποία ορίζουν ή θα ορίσουν τις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές».
Η μη καταγραφή/ τσιπάρισμα συνδέεται με εκδηλώσεις φαινομένων κακοποίησης και εγκατάλειψης. Βέβαια το συγκεκριμένο ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην λίστα των θεμάτων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους του τόπου συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Κελέτση στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2024 στην Λέσβο όταν ήταν ακόμη υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Γεγονός είναι ότι τα ιπποειδή που εντοπίζονται σε περιστατικά κακοποίησης είναι ατσιπάριστα, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η σχετική τροποποίηση προφανώς και ανέχεται και «επιβραβεύει» τις προβληματικές καταστάσεις.
Οι ευθύνες…
Ο κ. Τσομπανέλλης μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε ότι τα στελέχη της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δασών είναι υποχρεωμένα να ελέγχουν αν είναι τσιπαρισμένα σε περίπτωση που εντοπιστούν με τους αναβάτες τους σε κοινή θέα -όπως για παράδειγμα σε εκδηλώσεις πολλές από τις οποίες προφανώς δίνονται σχετικές άδειες και από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου- και να επιβάλλουν τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει ο νομοθέτης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι σύμφωνα με τους όρους του νομοθέτη οι πρόεδροι των χωριών θα πρέπει να εισηγούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στον Δήμαρχο χώρο ειδικό για όλα τα ανεπιτήρητα ζώα (σκυλιά, άλογα κλ). Σε περίπτωση που αυτά εντοπιστούν ανεπιτήρητα οδηγούνται στους εν λόγω χώρους από τον Δήμο και στην συνέχεια ελέγχεται αν είναι τσιπαρισμένο ή όχι. Στην περίπτωση που το ιπποειδές είναι τσιπαρισμένο ενημερώνεται η Επιτροπή της Περιφέρειας αφού οι Περιφέρειες της χώρας είναι υποχρεωμένες «να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών», για τα οποία «τεκμηριώνεται η ύπαρξη υπεύθυνου επιχείρησης αυτού», με απλά λόγια ιδιοκτήτη του ζώου.
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να αναφέρουμε ότι ούτε ο Δήμος Μυτιλήνης ούτε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει προχωρήσει σε δελτία Τύπου που να σχετίζονται με τους παραπάνω χώρους.
Αυτό που προκύπτει άλλωστε από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι και όπως έχει διαπιστωθεί, η αυτοδιοίκηση α και β βαθμού αλλά και τους λοιπούς φορείς σε ότι έχει να κάνει με τα ιπποειδή αλλά και την ασφάλεια των πολιτών, περιορίζονται σε αδειοδοτήσεις εκδηλώσεων και στην οικονομική τους ενίσχυση, νίπτοντας τας χείρας τους σε ότι έχει να κάνει με «όρους ευζωΐας» ή καλύτερα ασφάλειας ανθρώπων και ζώων.