Εξετάζεται η σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων στη Ναυμαχίας Έλλης

Τείχη-δάπεδα ρωμαϊκής περιόδου

23/01/2014 - 16:32

Δεν ενοχλούν προς το παρόν την εξέλιξη των εργασιών στην οδό Ναυμαχίας Έλλης τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στις αρχές του χρόνου σε παρακείμενο δρόμο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει απόφαση απ’ τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενδεχομένως και απ’ το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου, για την τύχη τους.

Δεν ενοχλούν προς το παρόν την εξέλιξη των εργασιών στην οδό Ναυμαχίας Έλλης τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στις αρχές του χρόνου σε παρακείμενο δρόμο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει απόφαση απ’ τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενδεχομένως και απ’ το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου, για την τύχη τους. Απ’ αυτήν θα εξαρτηθεί και το πότε θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση αποχετευτικού αγωγού που προβλεπόταν, στα πλαίσια των υλοποιούμενων παρεμβάσεων, να περάσει απ’ το συγκεκριμένο σημείο. Είναι ενθαρρυντικό για την πρόοδο των εργασιών πως στο νέο σκάμμα που η αρχαιολογική σκαπάνη άνοιξε προχθές, δεν εντοπίστηκε κανένα νέο εύρημα.

Πριν από μερικές μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες στην οδό Ναυμαχίας Έλλης, περιοχή που έχει ανοιχτά δύο αρχαιολογικά μέτωπα: αυτό προς τη θάλασσα με την Εναλίων Αρχαιοτήτων που ολοκληρώθηκε, και τις τομές που γίνονται στην οδό και σε κάθετους προς αυτή δρόμους, απ’ τους οποίους και πρόκειται να περάσουν δίκτυα τα οποία και ενώνονται υπογείως με τον κεντρικό.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών στις αρχές του μήνα, σε δρομάκι πλησίον του Αρχοντικού Γεωργιάδη, έχουν ως αποτέλεσμα να μένει ακόμη ανοιχτό το σκάμμα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για αρχαία οικοδομικά λείψανα, τείχη και δάπεδα, που ανάγονται στη ρωμαϊκή εποχή και έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους απ’ την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Χωρίς διευθύντρια
Επειδή όμως υπάρχει με τη συνταξιοδότηση της απερχόμενης διευθύντριας της Εφορείας, Χριστιάνας Λούπου, διοικητικό κενό, έως ότου οριστεί και τυπικά αρχαιολόγος που θα την αναπληρώσει ή θα οριστεί διευθυντής, θεωρείται έως και αδύνατον να ληφθούν αποφάσεις για το επόμενο στάδιο. Ενδεχομένως, όπως μας ενημέρωσαν απ’ το Δήμο Λέσβου, να χρειαστεί το θέμα να εξεταστεί και απ’ το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου, αν κριθεί ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Όπως μας διευκρινίστηκε, πάντως, μέχρι στιγμής εξ αιτίας τους δεν υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση, αφού οι υπόλοιπες εργασίες εξελίσσονται κανονικά. Θυμίζουμε ότι αυτή την περίοδο εκτελούνται απ’ την ανάδοχο εταιρεία εργασίες διευθέτησης των δικτύων τής ΔΕΥΑΛ, των οπτικών διασυνδέσεων ΟΤΕ και Forthnet, αλλά και της ΔΕΗ, ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια ισόγειες παρεμβάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey