Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια σειρά νέων «λεσβιακού αρώματος» βιβλίων κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά που μας πέρασε από τις εκδόσεις «Αιολίδα». Πρόκειται για βιβλία που έχουν σχέση τόσο με το νησί όσο και για μυθιστορήματα Λέσβιων συγγραφέων, που μπορεί να βρει κανείς στο βιβλιοπωλείο «Οδός Αλκαίου» της Μυτιλήνης, σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης αλλά και σε πολλά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Ελλάδας.
«Ο Βενιζέλος στη Λέσβο» (του Δημήτρη Νικορέτζου)
O Δημήτρης Νικορέτζος, μετά τα «Ανέκδοτα γράμματα του Οδυσσέα Ελύτη στον Ε. Tériade» (2006) και τον «Άγνωστο Ελύτη της Μυτιλήνης» (2009), μας έδωσε ένα ακόμη σημαντικό βιβλίο λεσβιακού και πανελλήνιου ενδιαφέροντος. Αξιοποίησε το αρχείο της οικογένειας Αλεπουδέλλη, και πιο συγκεκριμένα του ανιψιού του Ελύτη και εγγονού του Θρασύβουλου Αλεπουδέλλη, Κωστή Ιωάννου, το οποίο περιείχε σπουδαία ιστορικά έγγραφα, καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες του Ελευθερίου Βενιζέλου, βγαλμένες στη βεράντα, στα σαλόνια και στον κήπο του αρχοντικού στη Σουράδα.
Τα ντοκουμέντα αυτά έρχονται για πρώτη φορά στο φως και αναφέρονται, πέραν των άγνωστων φωτογραφιών, και στην αλληλογραφία-επιστολές του Ελευθερίου Βενιζέλου και του ιδιαίτερου γραμματέα του, Κλέαρχου Μαρκαντωνάκη, με τον Θρασύβουλο Αλεπουδέλλη.
Ο Δημήτρης Νικορέτζος πήρε το υλικό αυτό και, σε συνδυασμό με την έρευνα που πραγματοποίησε, μας έδωσε ένα ιστορικό χρονικό με τις τέσσερις επισκέψεις του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λέσβο, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τις περιγραφές και τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της εποχής, και συγκεκριμένα των εφημερίδων «Λέσβος», «Σάλπιγξ», «Ελεύθερος Λόγος» και «Ταχυδρόμος».
Αναλυτικότερα οι τίτλοι των επτά κεφαλαίων έχουν ως εξής: α) Ιστορική αναφορά στις επισκέψεις του Βενιζέλου στη Λέσβο και της φιλοξενίας του στην έπαυλη του Θρασύβουλου Αλεπουδέλλη, β) Το πρώτο ταξίδι (25 Απριλίου - 26 Μαΐου 1915) - Εικόνες από την πρώτη επίσκεψη του Βενιζέλου στη Λέσβο (1915), γ) Το δεύτερο ταξίδι (24 - 25 Σεπτεμβρίου 1916), δ) Το τρίτο ταξίδι (12 Δεκεμβρίου 1916), ε) Το τέταρτο ταξίδι (13 - 15 Μαΐου 1934) - Εικόνες από την τέταρτη επίσκεψη του Βενιζέλου στη Λέσβο (1934), στ) Επιστολές Βενιζέλου και Κλέαρχου Μαρκαντωνάκη (ιδιαίτερου γραμματέα του) στον Θρασύβουλο Αλεπουδέλλη και ζ) Εικόνες της παλιάς Μυτιλήνης.
«Cafe Napolitano» (του Γιάννη Γιαννέλλη - Θεοδοσιάδη)
Ο Φίλιππος, διπλωμάτης καριέρας, αναγκάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του από το Διπλωματικό Σώμα για λόγους αξιοπρέπειας, όταν ο παλιός συμφοιτητής του και υπουργός Εξωτερικών διατάζει μια ταπεινωτική μετάθεσή του για να τον εκδικηθεί, επειδή η σύζυγός του, Λίλη, ήταν τρελά ερωτευμένη μ’ εκείνον στα φοιτητικά τους χρόνια.
Μια τυχαία συνάντηση του Φιλίππου με τη Λίλη και την κόρη της, Ναυσικά, γίνεται η αφορμή να ερωτευθεί η Ναυσικά τον Φίλιππο. Μέσα του, ωστόσο, σιγοκαίει η παλιά λαχτάρα για τη μητέρα της. Η Λίλη σέβεται τον άντρα της, παρά τον πανάθλιο, δολερό και σατανικό χαρακτήρα του, γι’ αυτό πιέζει τον εαυτό της να λησμονήσει το παρελθόν. Όμως, κάποια μέρα ανακαλύπτει τον ερωτικό δεσμό του άντρα της με την καλύτερη φίλη της, καθώς και την ύπαρξη εξώγαμου παιδιού του. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, όταν η Λίλη μαθαίνει για τη σχέση της κόρης της με τον Φίλιππο.
Ένα πακέτο πολυκαιρισμένων και αδιάβαστων επιστολών του Φιλίππου προς τη Λίλη, που τυχαία ανακαλύπτει η Ναυσικά στο χρηματοκιβώτιο του πατέρα της, και μια σειρά πρόσφατων φωτογραφιών τους σε café του Λονδίνου γίνονται η αιτία να διαρραγούν οι σχέσεις της οικογένειας. Οι ευθύνες πέφτουν στη Λίλη, που ζητά τη βοήθεια του Φιλίππου. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο, αναπτύσσονται απροσδόκητες συμμαχίες και η πλοκή κορυφώνεται όταν…
«Αλμύρα» (του Αντώνη Δουκέλλη)
Ο μακρύς μπάλος τέλειωσε και οι μουσικοί συνέχισαν με έναν αντικριστό χορό. Οι δυο νέοι βρέθηκαν τώρα ο ένας απέναντι στον άλλο να ακολουθούν τον ρυθμό του βιολιού και του σαντουριού και να κοιτάζονται φευγαλέα στα μάτια. Όσο κράτησε ο σκοπός, κράτησε και η μυσταγωγία ανάμεσα τους. Οι φευγαλέες ματιές πύκνωναν, ώσπου, λίγο πριν τελειώσει η μουσική, κοιτάζονταν στα μάτια σταθερά, ξεχνώντας αυτούς που ήταν γύρω τους. Σ’ αυτό το τρίλεπτο του χορού, κάρπισε ο σπόρος ενός μεγάλου έρωτα. Οι καρδιές τους χτυπούσαν πιο πολύ από το αίσθημα που άρχισε να μεγαλώνει μέσα τους παρά από την έντονη κίνηση του κορμιού. Οι οργανοπαίχτες άλλαξαν σε ένα «μαζωμένο» σκοπό και οι δυο νέοι μπήκαν στον κύκλο, πιασμένοι από τους ώμους, με απλωμένα τα μπράτσα. Ήταν ανάσα και λύτρωση αυτός ο χορός. Ύστερα από την οδυνηρή αλλά εξαίσια αναμέτρηση και γνωριμία της καρδιάς, αυτός ο χορός ήταν ανάπαυλα. Χόρευαν δίπλα – δίπλα, μηχανικά, δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω, κοιτάζοντας στο κενό και ανασαίνοντας το πρωτόγνωρο αίσθημα της αγάπης που έκανε τα πρώτα του βήματα».
«Λεσβιακοί – Ιδιωματισμοί - Ξομπλιάσματα» (της Μαρίας Αναγνωστοπούλου)
Με σκωπτικό, ειρωνικό ή υβριστικό, κάποτε με επαινετικό λόγο, ανάλογα με την ψυχική και θυμική διάθεση της στιγμής, ο Λέσβιος χαρακτηρίζει συμπεριφορές ήθους, σωματικά και ψυχικά χαρίσματα ή ψεγάδια με αξιοθαύμαστη ακρίβεια.
Στην παρούσα έκδοση καταγράφονται στη λεσβιακή ντοπιολαλιά λέξεις που συνήθιζαν ή συνηθίζουν να εκστομίζουν οι κάτοικοι, θέλοντας να δώσουν διέξοδο σε εσωτερικές τους παρορμήσεις.
Ένα ιδιότυπο γλωσσάρι από λέξεις, που στην ιδιωματική τους χρήση ως δείγματα κοινωνικής συμπεριφοράς, προσδιορίζουν έναν κώδικα ηθικής, με τον οποίο κρίνονται και αξιολογούνται ανθρώπινες σχέσεις στην καθημερινότητά τους. Αποτελούν συγχρόνως έναν εκφραστικό γλωσσικό πλούτο, αποθησαύρισμα της ανθρώπινης ψυχολογίας.
Ένα βιβλίο που δε διασώζει απλώς λέξεις, πολλές από αυτές ξεχασμένες, αλλά προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα και αναγνωστική απόλαυση.
«Το Πάνινο Τόπι» (του Άγγελου Παλαιολόγου)
Κατοχή! Ατέλειωτη η νύχτα που έχει απλωθεί πάνω από μια Ελλάδα, όπου ο περήφανος λαός της σφαδάζει και πνίγεται κάτω από τη μπότα του στυγνού κατακτητή και των συνεργών του! Ένας λαός που αγωνίζεται για έναν ανύπαρκτο επιούσιο, που πεινά, που ματώνει καθημερινά. Ένας λαός, που παρά τα άπειρα δεινά του, εξακολουθεί να κρατά το κεφάλι του ψηλά, το φρόνημά του ανέπαφο, την αξιοπρέπειά του ανέγγιχτη, την ανθρωπιά του αναλλοίωτη!
Το ένδοξο Έπος της Αλβανίας είναι ακόμα πολύ νωπό στις μνήμες ολόκληρου του λαού κι είναι κλεισμένο μέσα στις καρδιές των ηρωικών μαχητών που γύρισαν και τώρα έχουν αποδυθεί, μέσ’ από τις τάξεις της Αντίστασης, σ' έναν άλλου είδους αγώνα, χωρίς επιστροφή και χωρίς έλεος, αδιαφορώντας για τον Χάρο που καθημερινά, αδιάκριτα κι ανελέητα, θερίζει ζωές και κλείνει σπίτια!
Μέσα σ’ αυτή την τόσο τραγική εποχή, όπου το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα, όπου ο κίνδυνος καιροφυλακτεί κι ο θάνατος παραμονεύει στο κάθε βήμα, ένα νεαρό ζευγάρι φοιτητών βρίσκει τη δύναμη να ενώσει τις καρδιές του, υπηρετώντας ταυτόχρονα, πιστά κι απεγνωσμένα, τις επιταγές του αντιστασιακού αγώνα ενάντια στον κατακτητή, με διαρκή δράση, ανυποχώρητο σθένος και αυταπάρνηση. Η Κατοχή τους φέρνει κοντά, ο Έρωτας τους ενώνει κι η Μοίρα παίζει μαζί τους τα δικά της, τις πιο πολλές φορές, ανεξήγητα παιχνίδια.
Τα περισσότερα από τα περιστατικά, που διαδραματίζονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, βασίζονται σε γεγονότα και προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα.
«Νεφερτίτη» (της Αναστασίας Κατσούρη)
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μυστικά αιώνων έρχονται τυχαία στην επιφάνεια, ταράζοντας συθέμελα τη ζωή πολλών ανθρώπων. Κάτι πολύ σημαντικό αναγράφεται σε μία στέλλε της 18ης φαραωνικής δυναστείας που κινητοποιεί τα πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Καΐρου να επιδοθούν σε έναν ακατάπαυστο αγώνα δρόμου με παράνομα κυκλώματα για την ανακάλυψη της αλήθειας.
Σκοτεινά μυστικά, παράνομα πάθη του Ακενατών και της ωραίας του βασίλισσας, Νεφερτίτης, παρασύρουν την αρχαιολόγο Ιρένα και τον απόστρατο αξιωματικό Νίκολας σε μια φρενίτιδα εξελίξεων που ξεφεύγουν απ’ τον έλεγχό τους, ενώ ανθρώπινες ζωές γύρω τους χάνονται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρασύροντάς τους στην καταστροφή…
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο μήνα που διανύουμε, πρόκειται να κυκλοφορήσουν επίσης το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2014», καθώς και το βιβλίο «Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» από τους παραμυθάδες Αυλητής και Παππουλάνθρωπος.
Πηγή: View Χριστούγεννα