Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που προβλέπει 566 θέσεις στο Δήμο Λέσβου

Άμεσα οι προσλήψεις

28/08/2013 - 14:12

Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν πιάσει δουλειά οι 50.000 άνεργοι που θα προσληφθούν μέσω του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο και παρουσίασαν επίσημα χθες οι υπουργοί Εργασίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ανακοινώνοντας αναλυτικά στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, όπως και για τις αμοιβές και τα κριτήρια επιλογής όσων θα προσληφθούν.

Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν πιάσει δουλειά οι 50.000 άνεργοι που θα προσληφθούν μέσω του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο και παρουσίασαν επίσημα χθες οι υπουργοί Εργασίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ανακοινώνοντας αναλυτικά στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, όπως και για τις αμοιβές και τα κριτήρια επιλογής όσων θα προσληφθούν.

Μέσω του προγράμματος προβλέπεται να προσληφθούν 566 άνεργοι στο Δήμο Λέσβου, εκ των οποίων οι 50 θα απασχοληθούν στη μηχανοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών και γενικά στον τομέα της πληροφορικής, 80 ακόμη στα έργα αυτεπιστασίας, αρκετοί στις κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπόλοιποι θα κατανεμηθούν βάσει των αναγκών όλων των υπηρεσιών.

Για τους άνεργους…
Αυτό το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και στο νομό Λέσβου, θα είναι διάρκειας για την πλειοψηφία των θέσεων, όπως και το πρώτο, πέντε μηνών, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις επτάμηνης απασχόλησης. Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε στην παρουσίαση ότι ο σκοπός του προγράμματος είναι διπλός, γιατί αφενός θα προωθηθεί η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποτελεσματική στήριξη τους, με προτεραιότητα όσους διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, και αφετέρου θα προωθηθεί η κάλυψη κοινωνικών αναγκών με παράλληλη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 216 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι να ωφεληθούν απ’ την υλοποίησή του είναι:
- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
- εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
- εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
- άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

…χωρίς ΜΚΟ
Η βασική διαφορά του προγράμματος σε σχέση με το ανάλογο που έχει προηγηθεί πριν τη δράση της Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό, είναι ότι διαφέρουν οι φορείς στους οποίους θα εργαστούν οι άνεργοι, οι επιβλέποντες δηλαδή φορείς, που εν προκειμένω θα είναι φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως δήμοι και περιφέρειες, σχολεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Το αρχικό πρόγραμμα είχε υλοποιηθεί από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες συνέπραξαν με τους φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ουσιαστικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσομοιάζει με τα προγράμματα αυτεπιστασίας που επρόκειτο πριν ακόμη θεσμοθετηθεί ο «Καλλικράτης», να υλοποιήσουν σε συνεργασία με την τότε ΚΕΔΚΕ οι δήμοι όλης της χώρας.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της Κοινωφελούς Εργασίας, είναι η χρονική διάρκεια της απασχόλησης που ορίζεται στους πέντε μήνες και σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, μπορεί το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι μήνες και δεκαπέντε ημερολογιακές ημέρες.

Σε ό,τι αφορά στις αποδοχές, οι μηνιαίες καθαρές απολαβές των άνω των 25 ετών προσληφθέντων θα ανέλθουν στα 490 ευρώ, ενώ για τους κάτω των 25 στα 427. Αντίστοιχα, οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές που καλύπτονται απ’ το πρόγραμμα -ακόμη μια διαφορά γιατί σε προηγούμενες δράσεις όπως τα προγράμματα Stages δεν προβλεπόταν ασφάλιση- είναι στα 258 και 225 ευρώ. Σε σύνολο πενταμήνου για τον κάθε άνεργο θα υπάρξει δαπάνη του προγράμματος ύψους αντίστοιχα 3.740 και 3.260 ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, οι προσκλήσεις θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε από τις 22 Οκτωβρίου και σε προθεσμία 15 ημερών, να προσληφθούν όσοι άνεργοι επιλεγούν από τους επιβλέποντες φορείς.

Όλη η διαδικασία θα κινηθεί μέσω του ΟΑΕΔ, που θα προβεί σε δημόσια πρόσκληση προς τους ανέργους κατόπιν εγκρίσεως του ΑΣΕΠ στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr ).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey