«Γλυτώνει» 350.000 ευρώ απ’ τα δίκτυα Μόριας, Παμφίλων και Παναγιούδας μετά από ρύθμιση για το ΕΣΠΑ

Χωρίς συμμετοχή ΔΕΥΑΛ

07/12/2012 - 14:58

Ακόμη μία θετική εξέλιξη για τα έργα περιβάλλοντος της Λέσβου που απ’ την αρχή του καλοκαιριού μπήκαν στο «ψυγείο», δίνει τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ, με την οποία και απαλλάσσονται απ’ την καταβολή ιδίας συμμετοχής οι ΔΕΥΑ για τα έργα που υλοποιούν.

Ακόμη μία θετική εξέλιξη για τα έργα περιβάλλοντος της Λέσβου που απ’ την αρχή του καλοκαιριού μπήκαν στο «ψυγείο», δίνει τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ, με την οποία και απαλλάσσονται απ’ την καταβολή ιδίας συμμετοχής οι ΔΕΥΑ για τα έργα που υλοποιούν. Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΥΑΛ δε θα επιβαρυνθεί με ιδία συμμετοχή της τάξης των 350.000 για το έργο της ολοκλήρωσης των δικτύων Μόριας, Παμφίλων και Παναγιούδας, που έχει αναλάβει και υλοποιεί.

Όπως έχει γράψει το «Ε», με μια σειρά από εγκυκλίους για τα υλοποιούμενα έργα τού ΕΣΠΑ βιολογικοί καθαρισμοί και δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, έργα περιβάλλοντος που έχουν ενταχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το Βόρειο Αιγαίο, ή στο τομεακό πρόγραμμα για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ) απ’ το Δήμο Λέσβου, θα έπρεπε να περάσουν στη ΔΕΥΑΛ. Αυτό όμως βάσει του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις Επιχειρήσεις, συνεπαγόταν την επιβάρυνσή τους με ιδία συμμετοχή, που έφτανε σε ποσοστό 9,75% για έργα απ’ το περιφερειακό πρόγραμμα και σε ποσοστό 3,25% για τα έργα του τομεακού.

Η ρύθμιση…
Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης επεδίωξαν με παρεμβάσεις και προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, να βρουν φόρμουλα ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη για τα έργα του Δήμου Λέσβου, που λόγω της επέκτασης της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί φάνταζε εκ των ουκ άνευ.

Κι ενώ αναμένεται να υπάρξει απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών ρύθμιση που έχει προωθήσει ο κ. Αθανασίου, βάσει της οποίας μετατίθεται για δύο χρόνια η αναγκαστική επέκταση της ΔΕΥΑΛ σ’ όλο το νησί, προχθές δημοσιεύτηκε ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα έργα των ΔΕΥΑ, η οποία - όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος - βγάζει απ’ την επιχείρηση ένα βάρος της τάξης των 350.000 ευρώ. Όσο δηλαδή και η ιδία συμμετοχή της στο έργο των δικτύων Μόριας, Παμφίλων και Παναγιούδας, που ανέλαβε η ΔΕΥΑΛ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, προ διμήνου, να ολοκληρώσει.

Η διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 237/5.12.12) αναφέρει πως η χρηματοδότηση του συνόλου του προϋπολογισμού των έργων που εντάσσονται σε επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ με δικαιούχους Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), πραγματοποιείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατά παρέκκλιση του ιδρυτικού νόμου για τις ΔΕΥΑ που προβλέπει την καταβολή ιδίας συμμετοχής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey