Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Νέα σειρά «Βιβλιοσυζητήσεων» ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στη Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, μέσα από τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι, μεταξύ της τελευταίας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα. Συνολικά οκτώ βιβλία Λέσβιων συγγραφέων και εκπαιδευτικών θα παρουσιαστούν μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, τα οποία θα σχετίζονται είτε με το περιβάλλον είτε με την εκπαίδευση είτε με την πολιτιστική παράδοση του νησιού, με σκοπό να φέρουν το αναγνωστικό κοινό πιο κοντά στο πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό που υπάρχει και το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση και για περαιτέρω μελέτη και έρευνα.
Η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα και θα αφορά στο καινούργιο βιβλίο των Μάκη και Βαγγέλη Αξιώτη με θέμα «Φυτά της Ελλάδας. Η έρευνα στη Λέσβο. Βοτανική - χρήσεις - τοξικότητα».
Από εκεί και πέρα, κάθε εβδομάδα την ίδια ημέρα και ώρα, με εξαίρεση τη Μεγάλη Πέμπτη, θα παρουσιαστούν κατά σειρά τα βιβλία: «Κοινωνία και Παιδεία στη Λέσβο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας» της δασκάλας και σχολικής συμβούλου Σταυρούλας Λυκιαρδοπούλου - Κοντάρα (5/4), «Λεσβιακό Πολύπτυχο» του Γιάννη Κοντή (19/4), «Περιβαλλοντική εκπαίδευση γένους θηλυκού» της δασκάλας Αντιόπης Φραντζή (3/5), «Ελλάδα, γράφοντας τα πουλιά στο φως» του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Λαμπρέλη (17/5), «Παραδοσιακά επαγγέλματα στην περιοχή του Μανταμάδου» του φυσικού και περιβαλλοντολόγου Μιχάλη Καπιωτά (24/5), «Ο σκίουρος του Απολιθωμένου Δάσους» της δασκάλας Μάρως Ματθαίου (7/6) και «Η Εκκλησιαστική Μουσική της Σμύρνης (1800 - 1922)» του Νίκου Ανδρίκου (14/6). Η τελευταία βιβλιοπαρουσίαση θα συνοδευτεί από ζωντανή παραδοσιακή μουσική, ενώ όλες οι παρουσιάσεις θα αφήνουν στο τέλος περιθώριο για συζήτηση μεταξύ εισηγητών και κοινού, για θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, για τη σύγχρονη εκπαίδευση ή για την παράδοση του τόπου.
Συντονιστής όλων των παρουσιάσεων θα είναι ο Παναγιώτης Σκορδάς και οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Στους εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα, θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Σημειώνεται πως οι παρουσιάσεις των βιβλίων «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γένους θηλυκού» και «Ελλάδα, γράφοντας τα πουλιά στο φως» ενδέχεται να αλλάξουν ημερομηνία.