Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να έχουν στο σπίτι τους κάποιες βασικές ιατρικές συσκευές που θα χρειαστούν ανά πάσα στιγμή για να αντιμετωπίσουν κάποιο έκτακτο γεγονός ασθένειας ή επιπλοκή χρόνιας πάθησης. Οι πιο συνηθισμένες συσκευές που συναντάμε στα σπίτια είναι ένα πιεσόμετρο, ένα θερμόμετρο για τον πυρετό και ίσως μία ζυγαριά για να μετράμε το βάρος του σώματός μας. Υπάρχουν όμως ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένες συσκευές για να μπορούν να επιτηρούν καθημερινά την κατάσταση της υγείας τους προκειμένου να λάβουν οποιαδήποτε μετρό χρειάζεται σε περίπτωση κάποιας επιδείνωσης. Το οξύμετρο και ο νεφελοποιητής είναι συνήθως ιατρικές συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άτομα με αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς και για άτομα με διαβήτη.
Που χρησιμοποιούνται τα οξύμετρα και οι νεφελοποιητές:
Τα οξύμετρα χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των επιπέδων κορεσμού οξυγόνου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με αναπνευστικές παθήσεις, καθώς τα χαμηλά επίπεδα κορεσμού οξυγόνου μπορεί να υποδηλώνουν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Τα οξύμετρα χρησιμοποιούνται συνήθως σε νοσοκομεία και κλινικές, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους ίδιους τους ασθενείς από το σπίτι.
Οι νεφελοποιητές χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση φαρμάκων απευθείας στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με αναπνευστικές παθήσεις όπως άσθμα και ΧΑΠ, καθώς και για άτομα με διάφορες λοιμώξεις ή αλλεργίες. Τους νεφελοποιητές επίσης θα τους συναντήσουμε μέσα στα νοσοκομεία και τις κλινικές, αλλά αρκετοί ασθενείς τους χρησιμοποιούν και στο σπίτι .
Πώς να αποκτήσετε ένα οξύμετρο ή νεφελοποιητή για οικιακή χρήση:
Το οξύμετρο ή τον νεφελοποιητή μπορεί κάποιος να τα αγοράσει για οικιακή χρήση από κάποιο κατάστημα ιατρικών ειδών κατ’ οίκον νοσηλείας, μέσα από το διαδίκτυο σε κατάστημα με παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος των συσκευών αυτών μπορεί να καλυφθεί από το ασφαλιστικό ταμείο, ειδικά εάν συνταγογραφούνται.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι θα αγοράσετε το οξύμετρο ή τον νεφελοποιητή που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Αυτό μπορείτε να το εξετάσετε μετά από συζήτηση με τον γιατρό σας ή έναν επαγγελματία που ασχολείται με την υγειονομική περίθαλψη.
Με την απόκτηση ενός οξύμετρου ή νεφελοποιητή στο σπίτι, είναι σημαντικό να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες και καθοδήγηση από έναν γιατρό, προκειμένου να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τη συσκευή, πως να παρακολουθείτε τα συμπτώματά καθώς και πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εφόσον χρειαστεί. Μπορούν επίσης να σας παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με το πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου σας είναι χαμηλά ή εάν εμφανίζετε συμπτώματα όπως δύσπνοια ή πόνο στο στήθος.
Εκτός από την παροχή οδηγιών, ο γιατρός μπορεί να παρακολουθήσει την κατάστασή σας και να προσαρμόσει το σχέδιο θεραπείας εφόσον απαιτείται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση πρόσθετων φαρμάκων ή την προσαρμογή της δοσολογίας των υπαρχόντων φαρμάκων για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα οξύμετρα και οι νεφελοποιητές είναι σημαντικές ιατρικές συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα και στο σπίτι. Ωστόσο, είναι απαραίτητο με την αγορά μιας τέτοιας συσκευής να λάβετε και τις κατάλληλες οδηγίες από έναν γιατρό προκειμένου να μάθετε να τις χειρίζεστε με ασφάλεια και αποτελεσματικά αποφεύγοντας τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την κακή χρήση και έλλειψη χρήσης μέτρων υγιεινής.