Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία!

05/02/2023 - 17:00 Ενημερώθηκε 05/02/2023 - 17:14

Έχουμε την ευτυχία να ζούμε σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. 

Ένα όμως από τα βασικά στοιχεία που της λείπει, είναι ένας χώρος, μια διαδρομή για καθημερινό περπάτημα ή άθληση των κατοίκων. Ακομα και στην πιο «αδιαφορετη» πόλη, σ'ολη την Ελλάδα, θα βρεις και θα περπατήσεις ξέγνοιαστος σε χωροθετημένους από τον Δήμο τόπους,για τους πολίτες. 

Εδώ τι έχει συμβεί. Το νησί πέρασε πολλά δεινά, κι ακόμα προσπαθεί να συνέλθει.Ενα από τα θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση , είναι το μεγάλο έργο ανάπλασης του Κάστρου και του περιβάλλοντος χώρου του. 

Μπαίνοντας από την είσοδο της Επάνω Σκάλας στο Κάτω Κάστρο, φυσάει άνεμος Ευρωπαϊκής πόλης με θαυμαστή ανάπλαση των πάντων. Μνημειων, δρόμων, περιβάλλοντος χώρου. Αυτά, ως τη Φυκιοτρυπα. Απο εκεί και πέρα προσγειωνόμαστε στα εξής: 

Ένα πεζοδρόμιο για τους περιπατητες που το φάρδος του είναι τρεις πλάκες πεζοδρομίου με την μεσαία για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η ροή διακόπτεται και από τους φανοστατες. Οι διαστάσεις επιτρέπουν δύο ανθρώπους μάλλον αδύνατους να μπορούν να περπατήσουν μαζί. Αποκλείονται οι εύσωμοι, οι οικογένειες, οι μαμάδες με καροτσάκια, ΑΜΕΑ με αμαξίδια κλπ. 

Δίπλα έγινε ο ποδηλατόδρομος, με υλικό που ήδη ξηλώθηκε και είναι επικίνδυνο για μεγάλους και μικρούς ποδηλάτες, σε πλήρη αντίθεση με τον άψογο ποδηλατόδρομο του τμήματος του Κάτω Κάστρου. 

Και τέλος έγινε ένας φαρδύς αυτοκινητόδρομος, στρωμένος με κυβολιθους,που οδηγεί από το Άγαλμα ως τη Φυκιότρυπα, με πάρκινγκ και στρογγυλή πλατειουλα για αναστροφή. Οι κυβολιθοι ήδη έχουν λερωθεί από λάδια αυτοκινήτου και έχουν αρχίσει να φθείρονται δημιουργώντας τρύπες.Τον δρόμο τον βάφτισαν «ήπιας κυκλοφορίας», πράγμα που όλοι ξέρουμε πως δεν ισχύει , έφ όσον δεν υπάρχει έλεγχος. 

Στις 14 Νοεμβρίου 2022 στην εφημερίδα «Εμπρός», διαβάσαμε πως ο Δήμος: «πήρε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ( ΣΒΑΚ ) με στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου»...και συνεχίζει πως αυτά αφορούν την προώθηση του περπατηματος, του ποδηλάτου και της δημόσιας συγκοινωνίας, καθώς και την μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων. 

Ακριβώς αυτό που ζητάμε κι εμείς από τους Δήμους που ψηφίζουμε, δηλαδή να μας εκπαιδεύει εν ανάγκη για την βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.. Αυτό έχουν κάνει πολλοί Δήμοι π.χ. των Τρικάλων και μετέτρεψαν την πόλη τους σε μια με Ευρωπαϊκό αέρα . 

Εδώ, εν έτει 2022, παρέδωσαν ένα ακριβό έργο μέσα στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, στα αυτοκίνητα. Ποιος είναι ο λόγος να πηγαίνουν τροχοφόρα πέρα απ' την πλαζ και να ενοχλούν τους περιπατητές, τις οικογένειες με παιδάκια στα καροτσάκια και μικρά ποδήλατα; Ποιός είναι ο λόγος να βιάζεται από αυτοκίνητα το μόνο παρθένο μέρος που έμεινε για τους πολίτες μέσα στην πόλη; 

Τι απαντάει η ΣΒΣΚ του Δήμου σ' αυτό; Και ποιος είναι ο σκοπός της δημιουργίας της είπαμε;;; 

 

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία  

Βάσω Καζλάρη 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey