Άλλη μια πρώτη πανελλήνια καταγραφή μανιταριού έγινε πρόσφατα από το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Λέσβου. Πρόκειται για το Entoloma sepium, ένα μανιτάρι που το συλλέγουν στην περιοχή του Σκαλοχωρίου ελάχιστοι ντόπιοι κάτοικοι και αναφέρεται με την τοπική ονομασία «αρκουμλίτς».
Άλλη μια πρώτη πανελλήνια καταγραφή μανιταριού έγινε πρόσφατα από το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Λέσβου. Πρόκειται για το Entoloma sepium, ένα μανιτάρι που το συλλέγουν στην περιοχή του Σκαλοχωρίου ελάχιστοι ντόπιοι κάτοικοι και αναφέρεται με την τοπική ονομασία «αρκουμλίτς». Τόσο από τους συλλέκτες, όσο και από τη σχετική βιβλιογραφία, αναφέρεται ως ένα νόστιμο μανιτάρι.
Όπως φανερώνει και η τοπική ονομασία, το μανιτάρι αυτό συλλέγεται σε βιότοπους που χαρακτηρίζονται από την παρουσία της αρκομιλιάς (Prunus cocomilea) ένα είδος προύνου (δαμασκηνιά και συναφή). Η συλλογή, φωτογράφιση, αποξήρανση του δείγματος και η αποστολή του στον ερευνητή Γιώργο Κωνσταντινίδη στα Γρεβενά έγινε από το Γιάννη Καλλοντζή. Η ταυτοποίηση έγινε από το Γιώργο Κωνσταντινίδη και καταγράφηκε στο δικτυακό τόπο manitari.gr
Στην αναφορά του ο Γιώργος Κωνσταντινίδης τονίζει ότι κλειδί αναγνώρισης του μανιταριού αποτελεί η καρποφορία του την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι, κάτω από οπωροφόρα δέντρα (δαμασκηνιές, μηλιές, κορομηλιές, αγριοτριανταφυλλιές κ.ά.), το κρεμ-λευκωπό ή γκριζοκαφετί καπέλο (3 έως 11 εκ. διάμ.), το εύθραυστο, λευκό πόδι (4 έως 11 x 0,5 έως 1,7 εκ.), η μυρωδιά αλευριού και τα πεντάγωνα έως επτάγωνα σπόρια (7,8 έως 11 x 7 έως 9.5 μm).
Το συγκεκριμένο μανιτάρι ανήκει στο γένος Entoloma, ένα γένος δύσκολο στην αναγνώριση. Μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με άλλο τοξικό μανιτάρι γιατί μοιάζουν πάρα πολύ. Γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση, το μανιτάρι πρέπει να συλλέγεται μόνο από πολύ καλούς γνώστες και να καταναλώνεται με περίσκεψη και με ατομική ευθύνη του καθενός.
Συμπτώματα δηλητηρίασης
Τα δηλητηριώδη είδη του γένους Entoloma μπορούν να προκαλέσουν ρητινοειδές σύνδρομο. Πρόκειται για επώδυνο και πολύ έντονο γαστρεντερικό σύνδρομο. Η εμφάνισή του μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, με βίαιους πόνους, ναυτία, εμετούς και διάρροια μέσα σε λίγα λεπτά ή μετά από λίγες ώρες. Οι μύκητες που ευθύνονται περισσότερο είναι οι Tricholoma pardinum (αιτία των περισσότερων περιστατικών σε ορεινές περιοχές), Omphalotus olearius (χαρακτηριστικό μανιτάρι των ελαιώνων) και Entoloma lividum. Άλλα είδη Entoloma, ορισμένοι βωλίτες, ιδιαίτερα της ομάδας του Boletus satanas, καθώς και κάποιοι ιδιαίτερα δύσπεπτοι μύκητες, όπως κάποια είδη Macrolepiota, προκαλούν επίσης αυτό το σύνδρομο, τουλάχιστον σε ορισμένα άτομα. Από τα είδη αυτά, κάποια προκαλούν δηλητηρίαση με μεγαλύτερη περίοδο επώασης και καταλήγουν σε κλινική κατάσταση που απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Η χορήγηση αντισπασμωδικών μερικές φορές αρκεί για τον έλεγχο της δηλητηρίασης, ωστόσο άρρωστα και εξασθενημένα άτομα, για παράδειγμα εκείνα με νεφρικές ή ηπατικές διαταραχές, μπορεί να εμφανίσουν πολύ σοβαρές επιπλοκές ως συνέπεια μιας τέτοιας δηλητηρίασης.