«Θέλουμε να δίνουμε ενέργεια στην περιοχή…»

01/07/2012 - 05:56
Ο πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Γέρας, Γιώργος Ζορμπάς μάς μιλάει για την πορεία του Συλλόγου, για τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς και για τις σημαντικότερες δράσεις του.
Το «Ε» με τον πρόεδρο του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας, Γιώργο Ζορμπά

Σήμερα, το «Ε» κουβεντιάζει με το Γιώργο Ζορμπά, πρόεδρο του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Γέρας. Μετρώντας πλέον 28 χρόνια ζωής, ο Σύλλογος ετοιμάζεται αυτές τις μέρες να ξεκινήσει τη λειτουργία των χειμερινών του πολιτιστικών τμημάτων. Ο κ. Ζορμπάς μάς μιλάει για την πορεία του Συλλόγου από την ίδρυσή του και από τότε που ανέλαβε ο ίδιος την προεδρία του, για τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς και για τις σημαντικότερες, κατά τον ίδιο, δράσεις που έχει πραγματοποιήσει στην ευρύτερη περιοχή της Γέρας και που ευνοούν τους ίδιους τους κατοίκους των χωριών.


Κύριε Ζορμπά, πότε ιδρύθηκε ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος και ποιοι ήταν οι αρχικοί του σκοποί;
«Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1983, με σκοπό το να προβάλει την περιοχή, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορους προέδρους να έχουν περάσει από το διοικητικό του συμβούλιο, πραγματοποίησε διάφορες δράσεις, ωστόσο υπήρξε μια μεγάλη περίοδος που υπολειτουργούσε και παρέμενε ουσιαστικά, ως ραχοκοκκαλιά του, η τράπεζα αίματος.»

Εσείς, πόσα χρόνια είστε πρόεδρος του Συλλόγου; Ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να ασχοληθείτε;
«Είμαι πρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από το 2007. Από τότε που ανέλαβα, κάναμε και μια τροποποίηση του καταστατικού και βάλαμε περισσότερες δράσεις πολιτισμού και ανάδειξης της παράδοσης. Ο λόγος που μπήκα στο Σύλλογο είναι ότι, ως εκπαιδευτικός, θεωρώ πως τα πάντα γύρω μας είναι πολιτισμός: η “καλημέρα” που θα πεις, το πώς θα καθίσεις στο τραπέζι, το πώς θα φας. Αυτό διδάσκω, εξάλλου, κάθε μέρα στα παιδιά στο σχολείο, προσπαθώντας να τους μεταδώσω την αγάπη για τον πολιτισμό μας σε καθημερινή βάση. Αλλά και έχοντας τέσσερα παιδιά ο ίδιος και βλέποντας πως στην περιοχή δε γινόταν κάτι να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και να μάθουν κάτι, μπήκα στη διαδικασία, βρήκα ορισμένους καλούς συνεργάτες και αρχίσαμε.»

Οι δράσεις του Συλλόγου

Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις που κάνατε; Ήταν και η εφημερίδα «Βήμα Διαλόγου της Γέρας» μέσα σε αυτές;

«Ξεκινήσαμε με διάφορες εκδηλώσεις και σύντομα προέκυψε το θέμα της επικοινωνίας και ενημέρωσης του κόσμου. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της εφημερίδας. Είχε πέσει στα χέρια μου ένα “Βήμα της Γέρας” που έβγαινε το 1938 και αποφασίσαμε να αναβιώσουμε κατά κάποιον τρόπο το όνομα και να συμπληρώσουμε τη λέξη “διαλόγου”, γιατί θεωρήσαμε πως ένα έντυπο πολιτιστικού συλλόγου θα έπρεπε να δώσει τη δυνατότητα έκφρασης στους Γεραγώτες, προκειμένου να καταθέσει ο καθένας τον προβληματισμό του. Η εφημερίδα έχει πολιτιστικό-ενημερωτικό χαρακτήρα, βγαίνουμε την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα και πέρα από τις ειδήσεις, προβάλλουμε και αναδεικνύουμε ανθρώπους που άφησαν μια ιστορία, αλλά και διάφορες τέχνες, ήθη και έθιμα. Είναι ένα έντυπο περιοδικό και δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε να βγαίνει πιο συχνά, αφού είμαστε όλοι ερασιτέχνες και λειτουργούμε εθελοντικά. Πέρα από τα νέα παιδιά που γράφουν, αρχισυντάκτης μας είναι ο Τζάνος Στεφανέλης, που είναι φιλόλογος και δημοσιογράφος, εγώ συνεχίζω το συντονιστικό κομμάτι και έχω και το οικονομικό μέρος, ενώ ο Γιάννης ο Τσανταρλιώτης έχει το δημιουργικό κομμάτι.»

Φέτος ξεκινάτε με πολλά τμήματα. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;
«Υπάρχει ανταπόκριση, ο κόσμος το ζητάει, γι’ αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να διοργανώσουμε όλα αυτά. Η αιμοδοσία είναι το πιο παλιό μας τμήμα, έχουμε 30 - 40 αιμοδότες και είμαστε η τρίτη αιμοδοτική δύναμη μετά τη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι. Έχουμε τις Χορωδίες, με το Στέλιο Λασκαρίδη ως μαέστρο, που μετρούν 15 παιδιά και 25 ενήλικες, τα χορευτικά που συνεχίζουμε με το Βασίλη Αγκοπιάν και έχουν πάνω από 100 παιδιά, και φέτος έχουμε την τύχη να έχουμε έναν εξαιρετικό δάσκαλο κεραμικής, το Θεοφάνη Τάκο, που θα ξεκινήσει αντίστοιχο τμήμα, με 10 - 12 ενήλικες περίπου. Πέρυσι ξεκίνησε η ρυθμική γυμναστική, που μάζεψε 100 κορίτσια, λειτουργούν πέντε τμήματα και έχουμε μια εξαιρετική δασκάλα, τη Μαρία Καραμολέγκου, ενώ ξεκινάμε και τμήμα ζωγραφικής με 22 παιδιά και δάσκαλο το Δημήτρη Καλαντζάκη. Τέλος, σημαντική είναι η θεατρική ομάδα, που θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και τα παιδιά τη θέλουν πολύ. Θα πρέπει να αναφέρουμε και το ότι όλα αυτά γίνονται στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου του Μεσαγρού, που δυστυχώς έκλεισε ως σχολείο και εκκρεμεί η θετική απάντηση για να μας το παραχωρήσουν ως χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν χάριν των μαθημάτων μέσα στο σχολείο πάνω από 150 άτομα και πιστεύω πως αναδεικνύουμε το χώρο και δίνουμε ζωντάνια και μια οικονομική ένεση στο χωριό. Πέρα από αυτό, χρησιμοποιούμε το Πολύκεντρο, που μας παραχωρεί ο Δήμος Λέσβου. Το χορευτικό γίνεται στο Πολύκεντρο Σκοπέλου και Παλαιοκήπου. Και στην αίθουσα γυμναστηρίου του Γυμνασίου - Λυκείου Γέρας, κάνουμε τα μαθήματα γυμναστικής.»

Σημαντικότεροι σταθμοί και σχέδια

Ποιοι ήταν, κατά τη γνώμη σας, οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία του Συλλόγου μέχρι σήμερα;

«Η αλήθεια είναι ότι πριν αναλάβω εγώ, δεν παρακολουθούσα πολύ τι γινόταν· γνωρίζω για το αντάμωμα των Γεραγωτών που γινόταν κάθε καλοκαίρι, μαζί και με το Σύλλογο της Αθήνας. Όσον αφορά στη δική μας δράση, σίγουρα ήταν η δημιουργία της εφημερίδας, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009, αλλά και η φετινή μεγάλη εκδήλωση που διοργανώσαμε για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη. Θεωρώ πως καταφέραμε να αναδείξουμε την καταγωγή της μητέρας του Ελύτη, που πολύς κόσμος δε γνώριζε ότι ήταν από τη Γέρα. Άλλος πολύ σημαντικός σταθμός, που τείνει να γίνει θεσμός, ήταν η καθιέρωση της Ποδηλατάδας, που κάθε χρόνο έχει 100 περισσότερους φίλους και, τέλος, η καθιερωμένη παράδοση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που αναδεικνύει τη μουσική και χορευτική παράδοση του τόπου.»

Είχατε διοργανώσει και κάποια σεμινάρια για κατασκευή παραδοσιακών στολών. Τι έγινε τελικά με αυτήν τη δράση; Θα συνεχιστεί;

«Ήταν ένα πρόγραμμα της ΝΕΛΕ, που λειτούργησε για ενάμιση χρόνο αλλά τελικά δε συνέχισε. Καταφέραμε και φτιάξαμε δύο αντρικές και δύο γυναικείες στολές και πουλήσαμε και κάποιες παιδικές στο εξωτερικό. Τώρα ψάχνουμε τρόπο να συνεχιστεί το πρόγραμμα, γιατί έχουμε και υφάσματα που έχουν μείνει, ώστε να γίνουν στολές για το χορευτικό και να εκπαιδευτούν και οι γυναίκες της περιοχής. Η Γέρα έχει παράδοση στην τέχνη, υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις στην περιοχή και πιστεύω πως αν βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος, θα αναδειχθούν.»

Προγραμματίζετε κάποια εκδήλωση για το επόμενο διάστημα;
«Στις 19 του μήνα θα διοργανώσουμε μια ημερίδα για την ενδοσχολική βία, με ομιλητή τον Ευστράτιο Παπάνη. Ως εκπαιδευτικό, με ανησυχούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και το πόσο επηρεάζονται τα παιδιά από ό,τι βλέπουν γύρω τους. Πιστεύω πως θα είναι μια καλή ενημέρωση και πως θα γίνει και κάποια συζήτηση για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους γονείς.»

Πριν κλείσουμε, θα θέλατε να μας πείτε τι θα επιθυμούσατε να δείτε να συμβαίνει στην περιοχή σας;

«Θα ήθελα να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στο Σύλλογο και ακόμη και αυτοί που μας κριτικάρουν, να έρθουν κοντά μας και να βοηθήσουν να αναδείξουμε κάποια πράγματα. Υπάρχουν δυνατότητες, ο Σύλλογος είναι ανοιχτός για όλους και πιστεύω πως, στη δύσκολη εποχή που ζούμε, της κατήφειας, ένας πολιτιστικός σύλλογος με όρεξη να κάνει πράγματα, δίνει ενέργεια στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που ασχολούμαστε και αυτό εισπράττουμε και από τον κόσμο που έρχεται.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey