Προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τού ΧΥΤΑ για το επόμενο διάστημα, μέρος των εισπραχθέντων απ’ τη ΔΕΗ δημοτικών τελών, αντί για το ταμείο του Δήμου Λέσβου, θα πάνε στα… σκουπίδια.
Άμεση ανταπόδοση θα έχουν για ακόμη μια φορά τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι Λέσβιοι μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ. Προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τού ΧΥΤΑ για το επόμενο διάστημα, μέρος των εισπραχθέντων απ’ τη ΔΕΗ δημοτικών τελών, αντί για το ταμείο του Δήμου Λέσβου, θα πάνε στα… σκουπίδια. Ή, για να κυριολεκτούμε, περίπου 150.000 ευρώ, για ακόμη μια φορά, θα παρακρατηθούν απ’ τα δημοτικά τέλη προς τη ΔΕΗ υπέρ της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε..
Και στο πρόσφατο παρελθόν, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΔΑΠΑΛ, που αποτελείται από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους των τέως δήμων της Λέσβου, όπως και το στέλεχος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου Γιάννη Τσαμπάνη, είχε αποφασίσει να ζητήσει απ’ τη ΔΕΗ μέρος των δημοτικών τελών που εισπράττει με τους λογαριασμούς της και αποδίδει στους ΟΤΑ. Το ποσόν που την πρώτη φορά είχε παρακρατηθεί ήταν της τάξης των 150.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 135.000 ευρώ είχαν προέλθει απ’ τα τέλη των δημοτών της Μυτιλήνης και οι υπόλοιπες 15.000 απ’ όλους τους υπόλοιπους-υπόχρεους δήμους.
Υψηλότατο χρέος…
Το ίδιο συμβούλιο παραμένει για το πρώτο μεταβατικό στάδιο του «Καλλικράτη» έως το τέλος Ιουνίου, οπότε και προβλέπεται να έχει αναδειχθεί νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που πλέον δε θα είναι διαδημοτική αλλά δημοτική, του ενιαίου Δήμου Λέσβου. Όπως είπε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Σωτήρης Ζαμτράκης, υπήρξε ήδη μια συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και τους καθ’ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους Ποιότητας Ζωής Γιάννη Βατό, Καθαριότητας Ηλία Κουνιαρέλλη, αλλά και Οικονομικών Απόστολο Πατέστο, όπου κι έγινε ενημέρωση για την εταιρεία.
Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν το υψηλότατο χρέος που υπάρχει απ’ τους τέως δήμους, και κυρίως απ’ της Μυτιλήνης, που λόγω του πληθυσμού του είχε και τις περισσότερες οφειλές για τα σκουπίδια προς την εταιρεία. Συνολικά, το χρέος αυτό έως το τέλος του Δεκεμβρίου έφτανε τις 675.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 565.000 ευρώ ήταν οι οφειλές του τέως Δήμου Μυτιλήνης.
«Απ’ την πλευρά μας, επιδιώξαμε να καταλάβουν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες ότι ένα σημαντικό τμήμα των καθηκόντων που αναλαμβάνουν είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων, που πλέον θα αποτελεί αντικείμενο αποκλειστικό του ενιαίου Δήμου», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, που, αν και παραμένει για το πρώτο εξάμηνο πρόεδρος, έθεσε τον όρο οι πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία τής ΔΕΔΑΠΑΛ να μη λαμβάνονται απ’ τον ίδιο και το «τυπικό» συμβούλιο, αλλά απ’ τους έχοντες ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη.
Να μην κλείσει…
«Θα ήταν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία να κλείσει ο ΧΥΤΑ ή να σταματήσει η όλη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλο το νησί», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, που συμπλήρωσε πως προκειμένου να αποτραπεί κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε συνεργασία με τη δημοτική αρχή.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. έχει υπολογίσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας του συστήματος σε περίπου 40.000 ευρώ. Οπότε, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του κονδύλι της τάξης των 240.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Τις 150.000 ευρώ, ανάλογα με ό,τι είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, αποφάσισε να τις ζητήσει απ’ τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ.
Είναι αξιοσημείωτο πως η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε την πρώτη φορά άμεσα στο αίτημα της ΔΕΔΑΠΑΛ και έτσι, σε σύντομο διάστημα, αποδόθηκαν τα παρακρατηθέντα που ως έσοδα «έχασαν» άλλες ανάγκες των δήμων.