Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη

01/07/2012 - 05:56
Τις μέρες αυτές πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή.
ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ποίηση και Ζωγραφική
Έκδοση Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη
Αθήνα 2011, σελ. 143

Τις μέρες αυτές πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα εκτιθέμενα έργα προέρχονται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη, πολλές ιδιωτικές συλλογές και τους συμμετέχοντες σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό ο εικαστικός κόσμος του κορυφαίου ποιητή.
Με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδόθηκε πολυσέλιδος και αισθητικά άρτιος κατάλογος, στον οποίο στεγάζονται:

α) οκτώ κείμενα γνωστών μελετητών του έργου του Ελύτη: «Ιουλίτα Ηλιοπούλου: “Το ελάχιστο θέλησα…”», Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: «Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης», Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Ο μεταγλωσσικός Ελύτης», Αλέκος Φασιανός: «Ο Ελύτης», Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα: «Ο συνεικόνες του Ελύτη και η συγγυμνασία των αισθήσεων», Γιώγος Βέης: «Το ελιξίριο της εικονοφιλίας», Γιάννης Κοντός: «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου», Τάκης Μουρωτάς: «Οδυσσέας Ελύτης: Ένας Πάμφωτος Ζωγράφος».
β) Το σύνολο των ζωγραφικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη, με ευφάνταστα κολλάζ, τέμπερες, υδατογραφίες, διαφανογραφίες και σχέδια μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν τη μοναδική καλλιτεχνική δημιουργία του μεγάλου ποιητή.
γ) Αποσπάσματα αισθητικών δοκιμίων του Οδυσσέα Ελύτη για το εικαστικό έργο των: Παναγιώτης Ζωγράφος, Ανρί Ματίς, Θεόφιλος, Κωνσταντίνος Παρθένης, Πάμπλο Πικάσο, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Χρήστος Καπράλος, Νίκος Νικολάου, Ορέστης Κανέλλης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Αλέκος Φασιανός και Γιώργος Δέρπαπας.

δ) Τα έργα 20 συγχρόνων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνέονται από την ποίηση του Ελύτη και αναπτύσσουν το δικό τους διάλογο με το έργο του. Οι εικαστικοί δημιουργοί είναι οι: Ναταλία Μελά, Βασίλης Θεοχαράκης, Κώστας Πανιάρας, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Μακρουλάκης, Χρόνης Μπότσογλου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιάννης Κόττης, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Αδαμάκος, Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Βαρώτσος, Χρήστος Μποκόρος και Μαρία Λοϊζίδου.
ε) Ο κατάλογος κλείνει μ’ ένα χρονολόγιο του Ελύτη εμπλουτισμένο από χειρόγραφα, βιβλία, δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.
«Η ζωγραφική, για τον Ελύτη, είναι πρωτίστως μια μορφή έκφρασης, μια ασίγαστη δράση που σαρκώνεται από το πνεύμα. Μυημένος στη γλώσσα των Μουσών, αγάπησε το φως και τη μυστική αλήθεια της ζωής. Θερμός οπαδός της πρωτοπορίας, αντιστάθηκε στην πιστή, ρεαλιστική περιγραφή, δίνοντας προβάδισμα σε μια ελεύθερη έκφραση με περισσότερη ευαισθησία και συγκίνηση. Στις εικόνες του κατοικούν άνεμοι, κύματα, κούροι και κόρες, “ο κόσμος, ο μικρός ο μέγας”. Η ατελεύτητη θάλασσα και το φως του ήλιου πυροδότησαν την προσπάθειά του να αιχμαλωτίσει το μυστικό ρυθμό της φύσης», αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς. Και συνεχίζει: «Η εικαστική του δημιουργία είναι καθαρά προσωπική, έχοντας βιωματικό βάθος και ποιητική ενόραση. Στα κολλάζ του ο δεξιοτέχνης και εκλεκτικιστής καλλιτέχνης με την ευλογία της υπομονής και της επιμονής τολμά να εκτείνεται αναπεπταμένα. Μέσα από προσεκτικές χειρονομίες και δυνατές χρωματικές αντιπαραθέσεις, αγγίζει το θαύμα της ζωής που παραμένει αιώνιο στην αδυσώπητη ροή του χρόνου.»
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου (τηλέφωνο για πληροφορίες: 210 3611206).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey