Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Γράφει η Κατερίνα Ταλιάνη, Μαία
Κατά τη διάρκεια της κύησης σημειώνονται ανοσολογικές και λειτουργικές αλλαγές οι οποίες καταστέλλουν μερικώς το ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων
αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος από ιογενή αίτια
Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, επιπλοκές ή θάνατο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό για ασθένειες,. όπως το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο από κορoνοϊό (SARS-CoV) και το αναπνευστικό σύνδρομο κορoνοϊού Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), καθώς και από άλλους ιούς όπως τον ιό της γρίπης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Επικίνδυνες όμως επιπλοκές αναπνευστικών λοιμώξεων μπορούν να αποφευχθούν μέσω του εμβολιασμού. Ασφαλή εμβόλια για το έμβρυο, θεωρούνται τα εμβόλια της Γρίπης και το Τριπλό Εμβόλιο Τέτανου, Διφθερίτιδας ακυτταρικού Κοκκύτη (Tdap).
Η Γρίπη είναι μία μολυσματική νόσος που μπορεί εύκολα να προσβάλλει την έγκυο και να προκαλέσει σοβαρότατη νοσηρότητα με πολλαπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου καθώς επιπλέκεται με πνευμονία .Η πιθανότητα κάθετης μετάδοσης του ιού στο έμβρυο είναι μικρή, όμως φαίνεται πως τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν νοσήσει έχουν χαμηλότερο βάρος γέννησης και γεννιούνται νωρίτερα. Με βάση τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ο εμβολιασμός της εγκύου κατά της γρίπης ενδείκνυται σε όλα τα τρίμηνα της κύησης.
Εμβόλιο διφθερίτιδας, τέτανου και κοκκύτη (Tdap)
Ο εμβολιασμός της εγκύου κατα του τέτανου αποτελεί ένα μεσο εξάλειψης του νεογνικού τετάνου ως μια από τις συχνότερες αιτίες νεογνικού θανάτου. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μόλυνση του κολοβώματος του ομφάλιου λώρου λόγω ανθυγιεινών πρακτικών τοκετού. Το προσβεβλημένο βρέφος παρουσιάζει οξεία απώλεια της ικανότητας θηλασμου, γενικευμένη ακαμψία και μυϊκούς σπασμούς.
Παράλληλα η συχνότητα του Κοκκύτη αυξάνεται τελευταία εξαιτίας της εξασθένησης της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο στην πορεία του χρόνου. Ο κοκκύτης είναι μια οξεία μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού που εκδηλώνεται με παροξυσμικό βήχα, πυρετό και μεταβηχικό έμετο. Ο κοκκύτης προκαλεί τις βαρύτερες επιπλοκές σε νεογνά κάτω των 6 μηνών με σημαντικές αναπνευστικές και νευρολογικές συνέπειες.
Η Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) προτείνει τον εμβολιασμό με Tdap όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη κατά προτίμηση την 27η έως 36η βδομάδα της κύησης. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν έχουν ιστορικό νόσησης από κοκκύτη διότι η νόσηση από κοκκύτη δεν προσφέρει προστασία από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής.
Σχετικά με τη νόσο του COVID -19 η κύηση θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου νόσησης ενώ η πορεία και η βαρύτητα της λοίμωξης Covid-19 επιδεινώνεται εξαιτίας της κύησης. Η νόσος προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας οξεία αναπνευστική δυσχέρεια ενώ παράλληλα σχετίζεται με υψηλά ποσοστά πρόωρου τοκετού αλλά και με επιπλοκές όπως προεκλαμψία ή διαταραχές αιμόστασης. Στις 9 Μαρτίου 2021 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» άρθρο σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 σε έγκυες γυναίκες, όπου τα δεδομένα υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης
Σαφώς λοιπόν κρίνεται επιτακτικός ο εμβολιασμός των εγκύων κατά του COVID 19. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΜΓΕ συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των εγκύων και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εγκύων που πάσχουν από άλλο νόσημα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα αλλά και παχυσαρκία. Ο εμβολιασμός δύναται να εκτελεστεί κατά τη διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα με προτεινόμενα κυρίως τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA (PFIZER, MODERNA) καθώς τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα αφορούν αυτήν την κατηγορία εμβολίων, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων. Δε συστήνεται η διακοπή της κύησης όταν αυτή προκύψει χωρίς να το γνωρίζει η δέκτης-εμβολιαζόμενη. Προτείνεται η παρέλευση χρονικού ορίου 14 ημερών για εμβολιασμό κατά COVID 19 με άλλα εμβόλια που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη. Δεν αντενδείκνυται ο εμβολιασμός κατά Covid 19 σε περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λοχείας και θηλασμού.
Με τον μητρικό εμβολιασμό επιτυγχάνεται η προστασία της εγκύου από νοσήματα αλλά και του νεογνού μέσω της παθητικής ανοσίας. Τα αντισώματα που παράγει η μητέρα διαπερνούν τον πλακούντα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του εμβρύου καταλείποντας του μια φυσική ανοσία. Έτσι το νεογνό προστατεύεται απ αυτές τις ασθένειες έως και 6 μήνες μετά τη γέννησή του όταν πλέον το ανοσοποιητικό του σύστημα καθίσταται ικανό να δημιουργήσει μια ώριμη ανοσοαπόκριση στα εμβόλια. Η νέα μορφή του ιού, COVID-19 δεν φαίνεται να περνάει από τη μητέρα στο νεογνό, όμως ο εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό ότι θα παρέχει προστασία στο νεογνό έναντι λοίμωξης Covid-19 κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του. Ο εμβολιασμός κατά την κύηση είναι ένδειξη ευθύνης!