Λεμονοδάσος

01/07/2012 - 05:56
Η νέα έκδοση του «Λεμονοδάσους», ενός γοητευτικού μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη που το χάρηκαν γενιές αναγνωστών, εντάσσεται στη νέα σειρά των «Ελληνικών Γραμμάτων».
Κοσμάς Πολίτης
Επίμετρο: Αγγέλα Καστρινάκη
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Αθήνα 2010, σελ. 426


Η νέα έκδοση του «Λεμονοδάσους», ενός γοητευτικού μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη που το χάρηκαν γενιές αναγνωστών, εντάσσεται στη νέα σειρά των «Ελληνικών Γραμμάτων», η οποία είτε προτείνει μια καινούργια ανάγνωση σημαντικών έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας είτε φέρνει στην επιφάνεια κείμενα που έως σήμερα δεν έχουν προσεχθεί.
Τα βιβλία των «Πεζογραφικών Επισημάνσεων», όπως τιτλοφορείται η σειρά, την οποία διευθύνει η Αγγέλα Καστρινάκη, συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στον τομέα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσιάζουν το ίδιο το έργο και ένα εκτενές επίμετρο-μελέτη που αναλύει το έργο, εντάσσοντάς το στην εποχή του, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απόκρυφα νοήματά του και εξετάζοντας τη δύναμή του στα χρόνια.
Το «Λεμονοδάσος» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται σα μια γοητευτική ερωτική ιστορία, ανάμεσα στον Παύλο, ένα νεαρό Αθηναίο με επιτυχημένη σταδιοδρομία, και τη Βίργκω, ένα κορίτσι από τον Πόρο που ενσαρκώνει τον απόλυτο έρωτα. Δύο περήφανους νέους, που όσο αγαπούν με πάθος, τόσο παιδεύουν ο ένας τον άλλον. Η ιστορία διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1920, με άρωμα εποχής, αλλά με προβληματισμούς ακόμα ή πάντα επίκαιρους.
«Το “Λεμονοδάσος” διαβάζεται και σα μια απεικόνιση των δυσκολιών του σύγχρονου έρωτα, ταυτόχρονα όμως απλώνει το δίχτυ υπαινιγμών προς μυστικά βάθη», όπως αναφέρει στο επίμετρο της η Αγγέλα Καστρινάκη, η οποία αναλύει βήμα προς βήμα σε 205 σελίδες το περίπλοκο συμβολικό δίχτυ του έργου, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απόκρυφα νοήματά του, την κυριολεκτική και μεταφορική του αλχημεία.
Σύμφωνα με την Αγγέλα Καστρινάκη, ο Κοσμάς Πολίτης «πέτυχε ευθύς εξ αρχής το μεγάλο έργο. Αναμειγνύοντας υλικά ποικίλων προελεύσεων, πέτυχε στην απόσταξη καθαρό χρυσάφι [...] Το ταξίδι για το χρυσόμαλλο δέρας αποδείχτηκε ένα ταξίδι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, στους μύθους και στα σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο γοητευτικότερος διάπλους στη μεγάλη τέχνη.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey