Αυτοπροσωπογραφία Μίλτης Παρασκευαΐδης

01/07/2012 - 05:56
O συγγραφέας Κώστας Μίσσιος μάς έδωσε μια πλήρη εικόνα του ταλέντου και της μεγάλης πνευματικής προσφοράς του Παρασκευαΐδη γιατί δε στηρίχτηκε μόνο στις δικές του πηγές και βιωματικές αναμνήσεις, αλλά προσέθεσε απόψεις κρίσεις και απολογισμούς σημαντικών ανθρώπων που τον γνώρισαν από κοντά.
Κώστας Γ. Μίσσιος
Εκδόσεις «Πιττακός»
Αθήνα 2011

Το Μίλτη Παρασκευαΐδη δεν είχα την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά.
Κάποιο καλοκαίρι, πριν αρκετά χρόνια, ο Στέλιος Ευαγγελινός ή ο Μάκης ο Αξιώτης μού πρότεινε να με οδηγήσει εκεί που έπινε τον καφέ του, να τον γνωρίσω και να με σκιτσάρει.
Δε θυμάμαι πια τι μεσολάβησε και έχασα την ευκαιρία.
Εκπέμπω θερμές ευχαριστίες στον ακούραστο δημιουργό Κώστα Μίσσιο, που με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1911 - 2011) έδωσε στο πλατύ κοινό την ευκαιρία με την έκδοση του παρόντος βιβλίου, να γνωρίσουμε ευρύτερα το Μίλτη Παρασκευαΐδη.
Διότι ο Μίλτης Παρασκευαΐδης υπήρξε μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα, που με τους αγώνες, τους σεμνούς αγώνες, εδραίωσε τη Δημοκρατία και με τους πνευματικούς κόπους τίμησε τη Λεσβιακή Γραμματεία και όχι μόνον.
Πιστεύω χωρίς καμμία επιφύλαξη ότι ο Κώστας Μίσσιος ήταν το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να γράψει για το βίο και πολιτεία του Παρασκευαΐδη, γιατί τους συνέδεε προσωπική και οικογενειακή φιλία χρόνων.

Συνοπτικά βιογραφικά

Γράφει ο Κώστας: Ο Μίλτης Παρασκευαΐδης γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 18-1-1911.
Ο πατέρας του Χρίστος από την Αγία Παρασκευή υπηρετούσε ως φιλόλογος στην περίφημη «Ευαγγελική Σχολή» και η μητέρα του Αγλαΐα Καραλή δασκάλα στο Μπαλί-Κεσέρ.
Το 1920 εγκαθίστανται οικογενειακώς στη Μυτιλήνη και ο Μίλτης γράφεται στην Δ΄ τάξη του Κομνηνάκειου. Το 1928 γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1936 - ‘38 διδάσκει ως καθηγητής στο Γυμνάσιο της Ελληνικής Κοινότητας Γαλατσίου Ρουμανίας. Το 1941 τον βρίσκουμε καθηγητή στο Γυμνάσιο Κομοτηνής και τον ίδιο χρόνο, προφανώς το φθινόπωρο, στο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Το 1942 οργανώνεται στο ΕΑΜ ύστερα από προτροπή του συμμαθητή και φίλου του Χρήστου Κανόνη. «Αι συνέπειαι του εμφυλίου πολέμου» τον βρίσκουν καθηγητή στην Προσοτσάνη, όπου συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Καλλιράχη Θάσου και αργότερα Λήμνο, Ικαρία, Μακρόνησο.
Από το 1952 θα είναι μόνιμος συντάκτης σε αθηναϊκές εφημερίδες και συνεργάτης στις εγκυκλοπαίδειες «Ήλιου», «Πυρσού» και «Ελευθερουδάκη».

Τι ήταν ο Μίλτης Παρασκευαΐδης
Μία πολυσχιδής προσωπικότητα, με ταλέντο στο χέρι και στο μυαλό, που όπου και αν πέρασε άφησε βαθιά τ’ αχνάρια της πάνω στις ψυχές των μαθητών και φίλων του.
Γράφει ο Κλεάνθης Παλαιολόγος: «Φιλόλογος καθηγητής, σκιτσογράφος από τα σπάνια ταλέντα, ζωγράφος σπουδαγμένος, δημοσιογράφος με τη σφραγίδα της δωρεάς, καλλιτέχνης λεπτός, ευαίσθητος, αισθητικός, διακεκριμένος, ξεχωριστός στις μελέτες αρχαιολογικών και λαογραφικών θεμάτων, άνθρωπος από τους πολλά ιδόντες και παθόντες, αλλά από εκείνους που έμειναν αψεγάδιαστοι για να τιμούν το ανθρώπινο γένος.
Η Λέσβος ολόκληρη είναι περήφανη που τον είχε δικό της.»

Λίγα λόγια για τον κ. Μίσσιο
Κατά τη γνώμη μας, ο συγγραφέας Κώστας Μίσσιος μάς έδωσε μια πλήρη εικόνα του ταλέντου και της μεγάλης πνευματικής προσφοράς του Παρασκευαΐδη γιατί δε στηρίχτηκε μόνο στις δικές του πηγές και βιωματικές αναμνήσεις, αλλά προσέθεσε απόψεις κρίσεις και απολογισμούς σημαντικών ανθρώπων που τον γνώρισαν από κοντά. Έτσι σ’ αυτό το έργο προστίθεται η αντικειμενικότητα που το καθιστά αυτομάτως πολύτιμο.
Γράφει ο Μίσσιος: «Στην επετειακή τούτη χρονολογία συγκεντρώθηκαν κείμενά μου που από το 1991 έως το 2008 δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, αφιερώματα γι’ αυτόν, και ακόμα σκίτσα του Μίλτη, φτιαγμένα από τον ίδιο ή τρίτους (Πρωτοπάτση, Κακαδέλλη, Κανέλλη, Ιμπραήμ Καν, Μάρω Μισσιου, Παγιάτη), εξώφυλλα των βιβλίων και ανατύπων, όπως και τα αφιερώματα που γίνανε σ’ αυτόν κ.λπ. κ.λπ..»
Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι ο Μίλτης Παρασκευαΐδης άφησε όλη την περιουσία του στη «Λεσβιακή Παροικία Αθηνών», για να κτιστεί πνευματικό κέντρο.
Προτείνω τούτο το βιβλίο μερίμνη τής ΕΛΜΕ Μυτιλήνης και του Δήμου Λέσβου, ν’ αγοραστεί και να αποσταλεί σ’ όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ελάχιστος φόρος τιμής στο άξιο τέκνο της Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey