Στην εκκλησία των Ταξιαρχών στο Μοσχονήσι, ύστερα από τις κατά καιρούς εξαγγελίες για αναστηλώσεις κ.λπ., το μόνο που έγινε είναι οι σκαλωσιές, που περιστοιχίζουν το οίκημα.
Ο Ταξιάρχης των Μοσχονησίων
Στην εκκλησία των Ταξιαρχών στο Μοσχονήσι, ύστερα από τις κατά καιρούς εξαγγελίες για αναστηλώσεις κ.λπ., το μόνο που έγινε είναι οι σκαλωσιές, που περιστοιχίζουν το οίκημα. Κι ενώ το έργο φαίνεται πως έχει «κολλήσει», ίσως κι από έλλειψη πιστώσεων, τελευταία άρχισαν να διαρρέουν οι φήμες πως η εκκλησία θα πουληθεί σε ιδιώτη, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται. Μάλιστα ο έπαρχος (καϊμακάμης) Αϊβαλιού φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ότι «ίσως η ιδιωτική πρωτοβουλία να αξιοποιήσει γρηγορότερα και αποδοτικότερα το ιστορικό αυτό μνημείο του Μοσχονησιού»! Η εκκλησία του Ταξιάρχη ανήκει στο κράτος με αρμόδια υπηρεσία διαχείρισής τη Διεύθυνση Βακουφιών, που εδρεύει στην έδρα του Νομού στο Μπαλίκεσίρ, εκεί όπου γίνονται και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση. Λέγεται, μάλιστα, ότι η μόνη διαφωνία που υπάρχει σήμερα με τον ιδιώτη επενδυτή, είναι ο χρόνος, αφού ο ιδιώτης ζητά παραχώρηση για 40 χρόνια και η υπηρεσία τού δίνει 10. Η όλη φημολογία για το μέλλον της εκκλησίας του Ταξιάρχη έχει ανησυχήσει πολλούς στα Μοσχονήσια, οι οποίοι δεν κρύβουν τη διαφωνία τους για την ενδεχόμενη μη αρμόζουσα νέα χρήση που θα επιλέξει ο ιδιώτης. Επισημαίνεται ότι ο Ταξιάρχης ως ιστορικό κτήριο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της κωμόπολης, με μεγάλη επισκεψιμότητα, ακόμη και σήμερα που είναι ερειπιώνας.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1873. Μετά την Καταστροφή, για τη διετία 1927 - ‘28 χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί και τότε καλύφθηκαν ή καταστράφηκαν πολλές από τις αγιογραφίες του ναού. Το κτήριο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από το σεισμό της 6ης Οκτωβρίου του 1944, έντασης 6,9 ρίχτερ. Το 1962 - 1963 δόθηκε άδεια σε ένα γκρουπ ερευνητών οι οποίοι καταστρέψανε τα πατώματα στην προσπάθειά τους να βρουν κρυμμένους απ’ τους Έλληνες θησαυρούς! Ουσιαστικά από το 1950 και μετά το μνημείο παραμένει απροστάτευτο, τα τελευταία δε χρόνια, λόγω επικινδυνότητας, απαγορεύτηκε και η είσοδος σε αυτό.
Μεγάλο λιμάνι στο Τσανταρλί
Στις 24 Μαρτίου δημοπρατείται η κατασκευή ενός μεγάλου λιμανιού που θα εξυπηρετεί κυρίως εμπορευματικές μεταφορές (κοντέινερ) στη γειτονιά μας, στην παραλία τού Zeytindağ, κοντά στο Τσανταρλί. Ο προβλεπόμενος χρόνος εκτέλεσης του έργου των λιμενικών εγκαταστάσεων έχει ορισθεί σε 200 εργάσιμες ημέρες. Ήδη πολλές εταιρείες χερσαίων μεταφορών έσπευσαν να αγοράσουν οικόπεδα στην περιοχή για να στεγάσουν τις αποθήκες τους. Έτσι η αξία γης εκτινάχθηκε στα ύψη και από 400 λίρες που είχε το στρέμμα πριν μερικά χρόνια, σήμερα πήγε στις 60 με 70 χιλ. λίρες! Οι λιμενικές εγκαταστάσεις θα ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια τ.μ., ικανές να εξυπηρετούν 20 εκατ. τόνους εμπορευμάτων το χρόνο.
Δυο μικρές φώκιες
Οι δύο μικρές ορφανές μεσογειακές φώκιες που βρέθηκαν πριν δύο μήνες στην Αττάλεια και μεταφέρθηκαν στο κέντρο περίθαλψης που υπάρχει στη γειτονική μας Φώκαια, μεγάλωσαν αρκετά και ήδη διπλασίασαν το βάρος τους από 15 σε 30 κιλά. Στην αρχή προσπάθησαν να ταΐζουν τα φωκάκια με μπιμπερό, αλλά μάταια. Με το χρόνο, όμως, και χάρη στην αγάπη των εργαζόμενων στο Κέντρο, έμαθαν να τρώνε απ’ το «πιάτο». Σήμερα τρέφονται αποκλειστικά με φρέσκα ψάρια και χωρίς την παρουσία ανθρώπων, ώστε να συνηθίσουν να ζουν μόνα τους. Τον άλλο μήνα έχει προγραμματισθεί η απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον.
Κι άλλο σήριαλ γυρίζεται στο Αϊβαλί
Ένα ακόμη τηλεοπτικό σήριαλ ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες στο Αϊβαλί, όπου το παραδοσιακό κέντρο της πόλης, με τα παλιά ελληνικά σπίτια, προσφέρεται για εξωτερικά γυρίσματα. Είναι μια παραγωγή του καναλιού ATV και έχει ως θέμα τη ζωή του Τούρκου πολιτικού Αντνάν Μεντερές, που διετέλεσε πρωθυπουργός και είχε τραγικό τέλος όταν στις 17 Σεπτεμβρίου τού 1961 απαγχονίστηκε στις φυλακές του Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, με την κατηγορία του προδότη! Βεβαίως στα χρόνια που επακολούθησαν αποκαταστάθηκε η μνήμη του και μάλιστα το όνομά του φέρει σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο της Σμύρνης. Ο τίτλος θα είναι «Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες». Θα γυριστούν πέντε με έξι επεισόδια, που θα παιχτούν το φθινόπωρο, κι ανάλογα με την ακροαματικότητα οι παραγωγοί θα δουν αν θα το συνεχίσουν ή θα το «τελειώσουν». Τα τουρκικά σήριαλ έχουν μεγάλη ζήτηση στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια. Πάντως, κι ένα δικό μας σήριαλ, του «Mega», το «Τα μυστικά της Εδέμ», πρόκειται να παιχτεί στην Τουρκία.
Μεγέθη της τουρκικής οικονομίας
Όπως ανακοινώθηκε απ’ τη στατιστική τουρκική υπηρεσία, ενδεικτικά αναφέρεται ότι απ’ τα 1.000 παραγόμενα σε όλο τον κόσμο αυτοκίνητα, τα 17 κατασκευάζονται στην Τουρκία. Αντίστοιχα, απ’ τις 1.000 οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, τηλεοράσεις κ.ά.), οι 200 κατασκευάζονται στη γειτονική χώρα. Πρόσφατα, μάλιστα, μεγάλες εταιρείες όπως η γερμανική Grundig και η βελγική Godiva (μέσω της τουρκικής σοκολατοποιίας Ülker) ήλθαν να προστεθούν στις άλλες μεγάλες πολυεθνικές φίρμες που δραστηριοποιούνται παραγωγικά στην Τουρκία. Masallach, γειτόνοι, masallach…