Προσπάθειες άρσης της καραντίνας

01/07/2012 - 05:56
Τα εργαστήρια ελέγχου αντιδρούν στην εξαγωγή ζώντων προβάτων από τη Λέσβο μετά από αιμοληψίες. Το θετικό είναι ότι έχουν πεισθεί τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είμαστε πολύ κοντά στη λήψη της σχετικής απόφασης.
Τα εργαστήρια ελέγχου αντιδρούν στην εξαγωγή ζώντων προβάτων από τη Λέσβο μετά από αιμοληψίες. Το θετικό είναι ότι έχουν πεισθεί τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είμαστε πολύ κοντά στη λήψη της σχετικής απόφασης. Πρόκειται για ένα αίτημα των κτηνοτρόφων που το στηρίζουν όλοι οι φορείς της Λέσβου.
Αν ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, θα εξαχθούν από τη Λέσβο πάνω από 30.000 πρόβατα λεσβιακής φυλής και το εισόδημα που θα αποκομίσουν οι κτηνοτρόφοι από την πώληση των προβάτων είναι πολύ υψηλότερο από το εισόδημα που θα εισπράξουν αν πουλήσουν τα ζώα τους σε κρεοπώλες ως σφάγια. Γι’ αυτό, άλλωστε, ασκούν και έντονες πιέσεις προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες.


Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Στρατής Αρώνης, έλεγε χθες: «Κατανοώ τις αντιρρήσεις που έχουν ορισμένοι συνάδελφοι για το ζήτημα. Ωστόσο, τους έχω δηλώσει ότι αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη ότι δε θα φύγει έξω από τη Λέσβο ούτε ένα πρόβατο που έχει νοσήσει από τον καταρροϊκό πυρετό.»
Το πρόβλημα για τα εργαστήρια ελέγχου είναι ότι δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν τις αναλύσεις αίματος που απαιτούνται. Αιμοληψία και ανάλυση αίματος θα πρέπει να γίνεται για κάθε πρόβατο που πρόκειται να εξαχθεί, δηλαδή πρόκειται να γίνουν 30.000 αιμοληψίες και ισάριθμες αναλύσεις αίματος.

Κρούσματα σε βοοειδή-μάρτυρες

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να παρακαμφθεί η καραντίνα, η ασθένεια εντοπίσθηκε και πάλι σε βοοειδή-μάρτυρες της Λέσβου. Συγκεκριμένα, σε επτά από τα εννέα δείγματα που βοοειδών που στάλθηκαν για έλεγχο από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στο αρμόδιο εργαστήριο της Αθήνας, εντοπίσθηκε η νόσος. Κατά πληροφορίες πρόκειται για βοοειδή που βρίσκονταν σε κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Καλλονής. Με πιο αναλυτικούς ελέγχους που θα γίνουν στην Αγγλία, θα φανεί αν πρόκειται για ζώα που έγιναν φορείς τώρα ή τους προηγούμενους μήνες (όταν η νόσος έπληττε τα κοπάδια της Λέσβου).
Τα βοοειδή χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες διότι, αν και γίνονται φορείς της νόσου, δεν ασθενούν. Όταν εισάγονται τα βοοειδή στη Λέσβο ορίζονται ως μάρτυρες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και κατά την εισαγωγή τους είναι υγιή, έχοντας ελεγχθεί ότι δεν είναι φορείς του καταρροϊκού πυρετού. Σε αυτά γίνονται τακτικές αναλύσεις αίματος και στην περίπτωση που ένα καθαρό ζώο γίνει φορέας, οι κτηνίατροι αντιλαμβάνονται ότι η νόσος υπάρχει στην περιοχή ακόμη και αν δεν υπάρχουν κρούσματα στα πρόβατα.
Οι συμβουλές που δίνουν οι κτηνίατροι στους κτηνοτρόφους είναι να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά προκειμένου να προστατεύουν τα κοπάδια τους.
Στην περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα της νόσου το επόμενο διάστημα, το πλήγμα για την κτηνοτροφία της Λέσβου θα είναι πολύ μεγάλο, διότι έχει αποδειχθεί ότι η προσβολή των κοπαδιών σταματά μόνο όταν πέσει η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα - δηλαδή το βαρύ χειμώνα. Όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται, το μόνο που κάνουν είναι να περιορίζουν την εξάπλωσή της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey