Ποιος δε θέλει το Κέντρο;

01/07/2012 - 05:56
Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η στάση των υπηρεσιακών παραγόντων της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έργο του Κέντρου Έρευνας Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Βρίσας.
Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η στάση των υπηρεσιακών παραγόντων της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έργο του Κέντρου Έρευνας Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Βρίσας. Κι αυτό γιατί η υπηρεσία, μετά από πολύμηνη απραξία σε σχέση με το έργο - πέντε μήνες το είχε σε αξιολόγηση -, απάντησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - και όχι στη νομαρχία που τη ρώτησε - ότι χρειάζεται ένα πλήθος διευκρινίσεων και πρόσθετων δικαιολογητικών για να προχωρήσει τη διαδικασία ένταξης του έργου στο Δ΄ Κ.Π.Σ.. Όταν η ίδια υπηρεσία, για το ίδιο έργο, μόλις οκτώ μήνες πριν, είχε δώσει έγκριση δημοπράτησης και είχε ανοίξει ειδική πρόσκληση για την ένταξή του.
«Όλα αυτά, αυτή η συγκεκριμένη στάση που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, δείχνει πως κάποιοι δε θέλουν το έργο», δηλώνει ο νομάρχης Λέσβου, που με επιστολή του στη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζητά την προσωπική της παρέμβαση, ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστη εμπλοκή στην εξέλιξη του έργου.


Λίγο νωρίτερα, ο Παύλος Βογιατζής είχε δηλώσει στο «Ε» πως μόνο και μόνο το γεγονός ότι στη νομαρχία, που είναι φορέας υλοποίησης και τελικός δικαιούχος του έργου, ούτε καν κοινοποιήθηκε το έγγραφο της διαχειριστικής αρχής, παρ’ ότι απαντούσε στη νομαρχία κι όχι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «δείχνει πως υπάρχει απαξίωση για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που αν μη τι άλλο έχει παλέψει σκληρά για να γίνει το Κέντρο της Βρίσας».

Σε ένα μήνα…

Πριν λίγο καιρό το «Ε» δημοσιοποίησε την έντονη ανησυχία που εξέφρασαν, κατ’ αρχάς το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας και στη συνέχεια η Γραμματεία των Φίλων του Πανεπιστημιακού Κέντρου Βρίσας, σχετικά με την καθυστέρηση που υπάρχει σε κάθε εξέλιξη αναφορικά με το Κέντρο. Το έργο θυμίζουμε ότι είχε δημοπρατηθεί τον Ιούνιο και έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος για να εγκατασταθεί χρειάζεται να γίνει η ένταξη του έργου - ως μεταφερόμενο απ’ το Γ΄ στο Δ΄ Κ.Π.Σ. - στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης και Νήσων Αιγαίου.
Παρ’ όλο που πρόκειται για μία τυπική διαδικασία, και το τονίζουμε αυτό γιατί ο φάκελος του έργου είχε αξιολογηθεί απ’ την ίδια υπηρεσία μόλις πριν λίγους μήνες για να πάρει την έγκριση δημοπράτησης, η νέα αξιολόγηση διήρκεσε ένα πεντάμηνο. Και μάλιστα η όποια απάντηση και οι παρατηρήσεις δόθηκαν απ’ τη διαχειριστική αρχή μετά τη δημοσιότητα, τις παρεμβάσεις των φορέων της Βρίσας, αλλά και το έγγραφο-ερώτημα της νομαρχίας Λέσβου, που μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει την εκτέλεσή του.
Αντί όμως η απάντηση της διαχειριστικής να απευθύνεται, ή έστω να κοινοποιείται, στη νομαρχία, στάλθηκε μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου. Με την ίδια ημερομηνία, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και πολιτική προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, απάντησε στο νομάρχη πως έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εξέτασης πληρότητας του φακέλου του έργου και ήδη η διαχειριστική αρχή έχει απευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζητώντας να αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία.
Τα στοιχεία αυτά που ζητούνται αφορούν σε δέκα συνολικά κατηγορίες παρατηρήσεων, και με επιμέρους ενότητες αιτούμενων στοιχείων, ενώ η προθεσμία για να απαντηθούν είναι… ένας μήνας.

Έλεγχος στο… ελεγμένο;
Την Πέμπτη ο νομάρχης Λέσβου και ο αρμόδιος αντινομάρχης για τα Συγχρηματοδοτούμενα Έργα, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, είχαν σύσκεψη για το έργο κι αποφάσισαν ότι παρά τις - επί της ουσίας - διαφωνίες τους, θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα-διευκρινίσεις που τίθενται.
«Είναι ομολογουμένως», τόνισε ο κ. Βαλσαμίδης, «πολύ περίεργο για ένα έργο που πρόσφατα είχε αξιολογηθεί να θέτονται τόσα πολλά καινούργια ερωτήματα. Κι αυτό όταν είναι γνωστό πως με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, απ’ τον προηγούμενο Απρίλιο, είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι διαδικασίες που αφορούν στα “μεταφερόμενα” έργα απ’ το ένα Κ.Π.Σ. στο άλλο, διαδικασίες που ήδη έχουν τηρηθεί απ’ τη διαχειριστική αρχή, πέρυσι τον Ιούνιο, όταν και δόθηκε η έγκριση για τη δημοπράτησή του.»
Χθες και σε συνέχεια της προσπάθειας που έχει γίνει απ’ την πλευρά του για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Βογιατζής έστειλε προσωπική επιστολή στην κ. Θεολογίτου, στην οποία της αναφέρει ότι ήδη απ’ τις 15/12/2009 με υπόμνημα το οποίο ιδιοχείρως της κατέθεσε με την ανάληψη των καθηκόντων της, την ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για το Κέντρο Πολιτισμού - Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Βρίσα Λέσβου.
«Στο θέμα», συνεχίζει η επιστολή του νομάρχη προς τη γενική γραμματέα, «επανήλθαμε με το 275/28.01.2010 έγγραφό μας, εκφράζοντας την ανησυχία μας για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση της σχετικής πρότασης που υποβλήθηκε την 24η/09/2009 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 23/02/2009 παραλάβαμε το έγγραφό σας με το οποίο μας ενημερώσατε για την αποστολή εγγράφου με παρατηρήσεις, το οποίο δυστυχώς δεν κοινοποιήσατε σ’ εμάς, παρά το γεγονός ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου είναι Φορέας Υλοποίησης (Τελικός Δικαιούχος) του έργου και σας είχαμε εκφράσει εγγράφως την αγωνία μας για την τύχη του έργου.»

Επί της ουσίας
«Μελετώντας παράλληλα το κείμενο των παρατηρήσεων που ανεπίσημα παραλάβαμε», συνεχίζει ο κ. Βογιατζής, «διαπιστώσαμε ότι ενώ πρόκειται για μια καθαρά τυπική διαδικασία μετάβασης από το Γ΄ Κ.Π.Σ. στο ΕΣΠΑ, με βάση την υπ’ αριθ. 17205/ΕΥΣ2512/01.04.2009 σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ζητείται μεγάλος αριθμός συμπληρωματικός στοιχείων, παρά τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο, όπου γίνεται λόγος για την “άμεση αξιολόγηση δεδομένων των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί για το έργο” και μνεία της “Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρήση κάθε ρήτρας ευελιξίας στις εξαιρετικές συνθήκες της παρούσας οικονομικής συγκυρίας”.»
Ο κ. Βογιατζής τονίζει ακόμη το γεγονός ότι για το έργο είχε δοθεί προέγκριση δημοπράτησης στις 03/06/2009, μετά από πλήρη έλεγχο όλων των στοιχείων που κατατέθηκαν, με βάση την παραπάνω εγκύκλιο και με τη βεβαιότητα της υλοποίησης του έργου στο ΕΣΠΑ λόγω των προθεσμιών. Θυμίζουμε ότι η νομαρχία έχει δημοπρατήσει το έργο κι έχει αναδειχθεί ανάδοχος, ο οποίος ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει την κατασκευή του Κέντρου.
Μια ακόμη παρατήρηση που κάνει στην ίδια επιστολή του, αφορά στην προθεσμία του ενός μόνο μηνός για την κατάθεση των συμπληρωματικών στοιχείων, όταν η πρώτη φάση της αξιολόγησης της πρότασης απαίτησε πέντε ολόκληρους μήνες!!! Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που προέκυψαν απ’ τον πεντάμηνο έλεγχο-αξιολόγηση.

Δυσαρέσκεια

«Για όλα τα προαναφερόμενα», συνεχίζει ο ίδιος, «τα οποία θεωρούμε δυσάρεστα για την τύχη του έργου, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας. Επειδή, όμως, το ενδιαφέρον μας για το έργο, η σκοπιμότητα του οποίου περιγράφεται στο τεχνικό δελτίο που κατατέθηκε, είναι εντονότατο, θα προβούμε σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη συγκέντρωση των στοιχείων για την κάλυψη των παρατηρήσεων και την κατάθεσή τους μέσα στη προαναφερόμενη προθεσμία.»
Καταλήγοντας, ο κ. Βογιατζής παρακαλεί την κ. Θεολογίτου, δεδομένης της αναπτυξιακής σημασίας που έχει για τη Λέσβο το έργο, να επιληφθεί προσωπικά του θέματος, ενώ δηλώνει στη διάθεσή της για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία για το θέμα.

«Το κράτος έχει συνέχεια»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου και πρόεδρος της Γραμματείας των Φίλων του Πανεπιστημιακού Κέντρου Βρίσας, Ακίνδυνος Κελεπερτζής, μιλώντας για την τελευταία εξέλιξη σε σχέση με το κέντρο της Βρίσας, δήλωσε στο «Ε»: «Μπορεί διευκρινιστικά να ζητηθούν ό,τι στοιχεία χρειάζονται για το έργο. Κάθε άλλο, όμως, θέμα που θα καθυστερήσει την ένταξη κι έναρξη του έργου, πραγματικά μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή εμπλοκή για το έργο, του οποίου ο φάκελος και η σκοπιμότητα έχει πολλαπλώς κριθεί και αξιολογηθεί. Υπάρχει συνέχεια στο κράτος και αυτό νομίζουμε αρκεί για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξέλιξη του έργου.»


Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας υπενθυμίζει τη δέσμευση Σηφουνάκη και καλεί όλους τους βουλευτές του νομού να δραστηριοποιηθούν υπέρ του έργου

«Ζητείται πολιτική βούληση»


Χθες το πρωί, και σε συνέχεια της συνεπούς παρακολούθησης όλα τα προηγούμενα χρόνια όλων των σταδίων της προσπάθειας ανέγερσης του Πανεπιστημιακού Κέντρου, ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή του, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Βασίλης Ψαριανός, με την οποία και καλούνται οι βουλευτές του νομού να τοποθετηθούν. Στην ίδια επιστολή, που ακολούθως παραθέτουμε ολόκληρη, ο κ. Ψαριανός θυμίζει παλαιότερη δέσμευση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη για το έργο:
«Η αναμενόμενη επί ένα πεντάμηνο αξιολόγηση εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του φακέλου για την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας, που περιήλθε στις 25 Φεβρουαρίου εις χείρας μας, φοβούμαστε ότι επιβεβαιώνει τις φημολογίες των τελευταίων μηνών περί μεθοδευμένης απόρριψης του έργου.
Ήδη στα καφενεία της Βρίσας οι κάτοικοι ομιλούν για “μαγειρέματα” και “μικροπολιτικά παιχνίδια” για ανταγωνισμούς… μουσειακούς και πανεπιστημιακούς, για την κατίσχυση κάποιων άλλων διεκδικητών της μερίδας του λέοντος απ’ το ΕΣΠΑ, καθώς και για την… ένοχη σιωπή κάποιων κυβερνητικών παραγόντων.
Εμείς θα αποφύγουμε να υιοθετήσουμε τους παραπάνω ισχυρισμούς, παρά τις υπάρχουσες… “αποχρώσες ενδείξεις”. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ένα έργο που είχε την ανεπιφύλακτη υποστήριξη και των δύο κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν/Δ/, ήδη απ’ το 2003, δεν ήταν ένα από τα συνήθη “παπατζίδικα” κόλπα για την υφαρπαγή της ψήφου των δύσμοιρων κατοίκων της περιοχής Βρίσας - Πολιχνίτου.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η δήλωση του τότε υπουργού Αιγαίου, κ. Νίκου Σηφουνάκη, στις 10 Νοεμβρίου 2003, για τη σημασία του έργου της κατασκευής του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας και η διαβεβαίωσή του, ότι εξευρέθη η πίστωση του ενός δις δραχμών από την Πολιτεία “που έκανε το χρέος της”, παραμένει και σήμερα σε ισχύ. (Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Αιγαίου στις 10 Νοεμβρίου 2003: “Ο υπουργός Αιγαίου, αφού τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου στην περιοχή, το οποίο θα ερευνά, θα καταγράφει και θα αξιοποιεί τα σημαντικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί, ανακοίνωσε την εξεύρεση της πίστωσης για τη χρηματοδότηση του έργου, τονίζοντας ότι εμείς ως Πολιτεία κάναμε το χρέος μας.”)
Θεωρούμε, τέλος, ότι πέρα από τα τυπικά θέματα που επικαλείται η νέα pεριφερειάρχης, η εκτέλεση του εν λόγω έργου είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και γι’ αυτό καλούμε τους βουλευτές του νησιού μας, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα εάν υποστηρίζουν την πραγματοποίηση του έργου. Και βέβαια δε ζητάμε κάποιες εύκολες αντιπολιτευτικές κορώνες, ούτε τα συνήθη κυβερνητικά “ήξεις αφίξεις”. Θέλουμε να μας απαντήσουν:
1. Θέλουν να γίνει στον τόπο μας, που μαραζώνει και ερημώνει, το μόνο αναπτυξιακό έργο που μας έχουν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις απ’ το 2003, ΝΑΙ ή ΟΧΙ; και
2. τι προτίθενται να πράξουν εφόσον υποστηρίζουν την πραγματοποίηση του έργου;»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey