«Νεοελληνική Εκπαίδευση, το πλοίο που βουλιάζει»

01/07/2012 - 05:56
Ο Αθανάσιος Φραγκούλης γεννήθηκε στο Σκουτάρο. Το παρόν βιβλίο εστιάζει κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νεοελληνικής εκπαίδευσης, καταγράφει τα προβλήματά της και παρουσιάζει με ειλικρίνεια την παθογένειά της.
Αθανάσιος Φραγκούλης
Εκδόσεις Θέσις
Αθήνα 2009, σελ. 301


Ο Αθανάσιος Φραγκούλης γεννήθηκε στο Σκουτάρο το 1941, τέλειωσε το Γυμνάσιο Καλλονής και αποφοίτησε από το Φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Υπηρέτησε ως καθηγητής σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Λέσβου, διευθυντής και σχολικός σύμβουλος. Επίσης, διετέλεσε προϊστάμενος της Γ΄ ΓΕΜΕ Πειραιά και υπήρξε μέλος ομάδων εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων και των Προγραμμάτων Σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου στον τομέα των Αρχαίων Ελληνικών. Ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δράση στο χώρο της εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 40 τίτλους, και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε φιλολογικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες. Σήμερα είναι συνταξιούχος επίτιμος σχολικός σύμβουλος και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη.
Το παρόν βιβλίο, προϊόν μακρόχρονης ενασχόλησης του συγγραφέα με το θέμα της εκπαίδευσης και αποτέλεσμα της πλούσιας πείρας που συγκέντρωσε αυτός από τις διάφορες θέσεις στις οποίες υπηρέτησε, εστιάζει κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νεοελληνικής εκπαίδευσης, καταγράφει τα προβλήματά της και παρουσιάζει με ειλικρινή και ανυπόκριτο τρόπο την παθογένειά της, αναπτύσσει διάφορους προβληματισμούς και προτείνει μέτρα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της. Θίγει θέματα προγραμματισμού και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, θέματα ποιότητας και επιλογής των εκπαιδευτικών, θέματα σχετικά με την αξιολόγηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, θέματα που σχετίζονται με τα εποπτικά όργανα, όπως ο διευθυντής του σχολείου και ο σχολικός σύμβουλος, και θέματα που σχετίζονται με τα σχολικά βιβλία. Θίγει, δηλαδή, τα θέματα από τα οποία εξαρτάται μια γόνιμη και αποτελεσματική διδακτική και μαθησιακή διδασκαλία, στην οποία ουσιαστικά στοχεύει κάθε μεταρρύθμιση και αλλαγή που εισάγεται στην εκπαίδευση.
Οι τίτλοι των 11 κεφαλαίων του βιβλίου είναι οι εξής: Η σημασία της Παιδείας, Η «μεταρρύθμιση Αρσένη» (μια προεξοφλημένη αποτυχία), Ο εκπαιδευτικός (το κλειδί της επιτυχίας), Η επιλογή των εκπαιδευτικών και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ (το όνειρο που δεν έγινε πραγματικότητα), Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (μια ξεχασμένη ιστορία), Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (παράγοντας «εκ των ων ουκ άνευ»), Ο διευθυντής του σχολείου (η ψυχή του σχολείου και το θύμα της εκπαίδευσης), Ο σχολικός σύμβουλος (ο θησαυρός που έγινε άνθρακας), Τα σχολικά βιβλία (μια περιπέτεια χωρίς τέλος).
Πέρα από αυτά, το παρόν βιβλίο αφήνει να φανεί η υποκρισία αυτών που είναι υπεύθυνοι για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εκπαίδευση και δείχνει ότι αυτή είναι δυνατό να αναβαθμιστεί χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, αρκεί να υπάρξει «αρετή και τόλμη» στην πολιτική βούληση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey