Προσαρμοσμένη στη συνήθη πρακτική του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου ήταν και η συζήτηση για την τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του οργάνου, που μετά από τέσσερις ώρες έληξε με την απόφαση να διακοπεί για ένα μήνα η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων.
Με απόφαση της πλειοψηφίας, διακόπτεται προσωρινά η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου
Προσαρμοσμένη στη συνήθη πρακτική του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου ήταν και η συζήτηση για την τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του οργάνου, που μετά από τέσσερις ώρες έληξε το βράδυ της Τετάρτης με την κατά πλειοψηφία απόφαση να διακοπεί για ένα μήνα η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων. Στο διάστημα αυτό, το προεδρείο θα διερευνήσει τι προβλέπεται για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και γενικά για την ειδησεογραφική κάλυψη των συνεδριάσεων. Μέχρι τότε, ο ή οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να παίρνουν πλάνα για συγκεκριμένη ώρα στην αρχή της συνεδρίασης και να καλύπτουν με δημοσιογράφο το υπόλοιπο μέρος της. Η λήψη της απόφασης αυτής, που έτυχε της δριμείας κριτικής της αντιπολίτευσης, δεν άφησε αλώβητη την πλειοψηφία, που κατέγραψε μια διαρροή αντιδημάρχου απ’ τη γραμμή της.
Πολλές φορές όλο τον προηγούμενο χρόνο ο Χρήστος Κορδώνης είχε αποδώσει στην απευθείας τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων τη μεγάλη διάρκειά τους, αλλά και κάποιες «εξάρσεις» λαϊκισμού, όπως τις είχε χαρακτηρίσει. Ομοίως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου φέρεται να έθεσε το όλο θέμα ως μείζονος σημασίας για την παραμονή στη θέση του, αφού, όπως εξήγησε και ο ίδιος στη συνεδρίαση, η βελτίωση της λειτουργίας του οργάνου είναι για αυτόν προτεραιότητα ταυτισμένη με το κύρος του θεσμού και αδιαπραγμάτευτη. Ο κ. Κορδώνης στην εισήγησή του επεσήμανε στρεβλότητες, που όπως είπε προκύπτουν απ’ την εκμετάλλευση απ’ τον τηλεοπτικό σταθμό «κατά το δοκούν» της εικόνας των συνεδριάσεων, που προβάλλεται μάλιστα «κατ’ επανάληψη προκειμένου να καλύψει ο σταθμός και τη δική του ένδεια από πλευράς τηλεοπτικού προγράμματος».
Ειδικές αναφορές έκανε ο κ. Κορδώνης σε τρέιλερ που βασίζονται σε μικρά αποσπάσματα απ’ τις συνεδριάσεις και τα οποία, όπως τόνισε, αποκτούν χαρακτήρα «δυσφήμησης» ή και «διασυρμού» του οργάνου και συγκεκριμένων προσώπων. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κακή λειτουργία επιμερίζεται στο προεδρείο και σε όλο το Συμβούλιο, αλλά το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο μεγεθύνεται από την τηλεοπτική ανάδειξη των «κακών στιγμών» των μελών του Συμβουλίου.
Κατά και…
Στη συζήτηση που ακολούθησε, τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι, μάλιστα κάποιοι που μιλούν σπάνια, δίχως να λείψουν και απ’ τους υποστηρικτές της άποψης Κορδώνη, αλλά και της ακριβώς αντίθετης άποψης, και οι υπερβολές. Ο Άρης Χατζηκομνηνός, που τάχθηκε σθεναρά κατά της πρότασης του κ. Κορδώνη, υποστήριξε πως πλήττεται η δημοκρατία και φιμώνονται τα Μ.Μ.Ε.. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η απευθείας μετάδοση όλης της συνεδρίασης διασφαλίζει τη διαφάνεια, αποδυναμώνοντας παράλληλα κάθε σκέψη έστω διαπλοκής. Ο Παντελής Πατερέλλης, που κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση «συγκερασμού» των απόψεων, υπογράμμισε την ανάγκη να μπουν κανόνες τηλεοπτικής κάλυψης, αλλά και να υπάρχει μέτρο σε ό,τι αφορά στην αναμετάδοση των συνεδριάσεων. Επεσήμανε ακόμη ότι θα έπρεπε πριν τη συζήτηση να έχουν ληφθεί μέτρα ή και προσφυγές στο Ε.Σ.Ρ. για προσβλητικά τρέιλερ που προβλήθηκαν.
Υπέρμαχοι της διατήρησης των τηλεοπτικών μεταδόσεων δήλωσαν και οι δύο άλλοι επικεφαλής, Βαγγέλης Παλαιολόγος και Γιώργος Πάλλης, όπως και όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που μίλησαν, καθώς και οι γνωστοί διαφοροποιημένοι απ’ την πλειοψηφία, Απόστολος Πατέστος και Στρατής Αλεξίου.
… ηχηρή απουσία
Ο Δημήτρης Βουνάτσος και όσοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας μίλησαν, στήριξαν ένθερμα ή διακριτικά την πρόταση Κορδώνη, διαχωρίζοντας όπως είπαν κάποιοι εξ αυτών την καλή σχέση τους με τον τηλεοπτικό σταθμό. Εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού «Αρχιπέλαγος» μίλησε ο Γιάννης Σινάνης (που αρχικά θέλησε να τοποθετηθεί ως ιδιοκτήτης ιστοσελίδας, αλλά δεν του δινόταν έτσι ο λόγος), υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ο κανονισμός λειτουργίας του Συμβουλίου δεν απαγορεύει την αναμετάδοση του προγράμματος. Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Σινάνη, τέθηκαν και ζητήματα νομιμότητας της λειτουργίας του σταθμού, που ομοίως το προεδρείο ανέλαβε - όπως ανακοίνωσε ο κ. Κορδώνης - να εξετάσει, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα για τον τρόπο κάλυψης των συνεδριάσεων, στο Ε.Σ.Ρ..
Την ώρα της συζήτησης έγιναν σχόλια και για την απουσία του αντιδημάρχου Θερμής - Πλωμαρίου, Σταύρου Πολίτη, ο οποίος και δημοσίως τις προηγούμενες μέρες είχε εμφανιστεί να διαφοροποιείται απ’ την άποψη του κ. Κορδώνη. Στην προσυνεδρίαση της δημοτικής πλειοψηφίας, ο κ. Πολίτης δήλωσε ευθαρσώς την αντίθεσή του, αλλά προκειμένου να μη διαταραχθεί η συνοχή της πλειοψηφίας (την οποία απαίτησε, μάλιστα, ο κ. Βουνάτσος απ’ τους συμβούλους του) με μια αρνητική ψήφο, επέλεξε να μην παραστεί.
Υπήρξε ακόμη ένας αντιδήμαρχος της πλειοψηφίας που αμφιταλαντευόταν, δεδομένων και των πολύ καλών του σχέσεων με το σταθμό, αν θα ψηφίσει υπέρ (όπως έκανε τελικά) ή θα δηλώσει «παρών».
Στο περιθώριο της συνεδρίασης και πιο συγκεκριμένα στο χώρο των WC, μετά από αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ του Ηλία Κουνιαρέλλη και του Μανώλη Κωνσταντιδέλλη όταν ο δεύτερος επέπληξε τον πρώτο γιατί πέταξε μπισκότα στην Ανθούλα Βαμβουρέλλη, παρ’ ολίγο οι δύο τους να έρθουν στα χέρια. Τελικά, με την παρέμβαση των Αναστασία Αντωνέλλη και Γιώργου Λεμονού, «δεν αγγίχτηκαν».
ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Να μπει τάξη…
Με αποκλεισμούς, αφορισμούς και περιορισμούς, η δημοκρατία δεν τα πάει καλά. Δεν της ταιριάζουν. Όπως δεν της ταιριάζει και το μπάχαλο, ο χαβαλές και κυρίως ο λαϊκισμός. Τι κάνεις, λοιπόν, όταν θέλεις να βελτιώσεις λειτουργίες και ταυτόχρονα να μη στερήσεις το αγαθό της ενημέρωσης; Πολύ απλά ανασκουμπώνεσαι και βάζεις τάξη.
Όπως και να ονομάσεις τη διαδικασία, όπως και να χαρακτηρίσεις τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις για την επίτευξη του σκοπού (κανόνες, διατάξεις, νόμους, αρχές), ο στόχος είναι ένας: να μην καταπατά κανείς τα δικαιώματα του άλλου, συνειδητά ή μη.
Στην υπόθεση, λοιπόν, της τηλεοπτικής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου εμπλέκονται πολλά δικαιώματα, κι ενδεχομένως είναι μπλεγμένες και πολλές ορολογίες. Ως δημοσιογράφος, οπότε, περιορίζομαι στα του επαγγέλματος. Αρχίζω με την παραδοχή ότι η δημόσια συνεδρίαση, όπως και κάθε δημόσια εκδήλωση, επιβάλλεται να καλύπτεται δημοσιογραφικά, ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ενημέρωσης των πολιτών για τα τεκταινόμενα που αμέσως ή εμμέσως τον αφορούν.
Υποχρέωση λοιπόν του δημοσιογράφου είναι να παρακολουθεί και να αναδεικνύει τα ζητήματα. Αυτό ορίζει η ελευθεροτυπία και αυτό πληρώνεται να κάνει ο κάθε δημοσιογράφος, εκτιθέμενος μάλιστα με την υπογραφή του και κρινόμενος κυριολεκτικά καθημερινά για κάθε άποψη, για κάθε λέξη του. Ειδικά στις μικρές και κλειστές κοινωνίες που ο ένας ξέρει τον άλλον απ’ έξω και ανακατωτά. Μαζί με το δημοσιογράφο δε, κρίνεται και το μέσο που εκπροσωπεί. Εκεί εξαντλείται - αν θέλουμε να υπάρχει τάξη - ο ρόλος και του δημοσιογράφου, αλλά και του μέσου. Γιατί ο πρωταγωνιστής της ενημέρωσης δεν είναι ο δημοσιογράφος και το μέσο, αλλά η ουσία της συζήτησης και οι αποφάσεις που λαμβάνονται.
Κάθε τι που επιδιώκει να αντιστρέψει τις εξ ορισμού προϋποθέσεις λειτουργίας της δημοσιογραφίας και της δεοντολογίας που τη διέπει - επιλέγοντας κατά περίπτωση να αναδείξει ως πρωταγωνιστές τα μέσα ή τους ανθρώπους τους, ή άσχετες καρικατούρες που διψούν απλά για προβολή - δεν αφορά στην ενημέρωση. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ξέφυγε γιατί δεν έλαβε υπόψη αυτές τις βασικές αρχές και τους θεσμοθετημένους και απολύτως διακριτούς ρόλους της κάθε πλευράς. Όπως ισχύει και στους κανόνες της γραμματικής, όπου για να σταθεί η πρόταση χρειάζεται υποκείμενο, αντικείμενο και ρήμα, έτσι και στην ενημέρωση, χρειάζεται η είδηση, αλλά και ο δημοσιογράφος που θα την καλύψει.
Ας προβληματιστούμε, λοιπόν, πόση σχέση έχουν αυτά τα σαφή και χιλιοπαραδεκτά δεδομένα με την τηλεοπτική «κάλυψη» που επιφυλάχθηκε έως σήμερα στις 33 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Πόση σχέση έχουν όλα αυτά με την απόφαση που λήφθηκε τελικά; Απόφαση που θα μπορούσε να καθυστερήσει έως ότου προηγηθεί η διασαφήνιση του όλου πλαισίου, καθώς και οι διαφορές μεταξύ «δημοσιογραφικής κάλυψης» και «τηλεοπτικού προγράμματος», τα οποία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι ζητήματα ξεκάθαρα αλλού εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική για να μπει αυτή η ρημάδα η τάξη που λέγαμε, και προσωπικώς επείγει να μπει, πριν σκεβρώσουμε όλοι όσοι μετέχουμε στις δημόσιες συνεδριάσεις απ’ το ατέλειωτο καθισιό σε μια καρέκλα.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά όση ώρα διαρκούσε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και νιώθω την ανάγκη να το ομολογήσω, μια φράση ως εμμονή κόλλησε στο μυαλό μου: «καθρέφτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»…
Μαρίνα Πολλάτου