Η τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής

01/07/2012 - 05:56
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον «εγχειρίδιο» της συγγραφικής τέχνης, καθώς συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο απόψεων καταξιωμένων δημιουργών, της νέας αλλά και της παλαιότερης γενιάς.
Συγγραφείς και θεωρητικοί μιλούν για την τέχνη του μυθιστορήματος
Επιμέλεια: Τασούλα Τσιλιμένη, Μαρίτα Παπαρούση
Επίκεντρο
Αθήνα 2010, σελ. 182


Από πού αντλεί η φαντασία τα υλικά της για τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος; Ποια είναι τα μυστικά της τέχνης της συγγραφής; Διδάσκεται άραγε αυτή η τέχνη; Υπάρχει σχέση μεταξύ της κειμενικής και της απτής πραγματικότητας; Και πόσο οι ήρωες, οι χαρακτήρες, είναι αληθινοί; Υπάρχει η θεά-έμπνευση;
Ερωτήματα με τα οποία κάθε συγγραφέας, αλλά και αναγνώστης, έρχεται αντιμέτωπος. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον «εγχειρίδιο» της συγγραφικής τέχνης, καθώς συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο απόψεων καταξιωμένων δημιουργών, της νέας αλλά και της παλαιότερης γενιάς. Πρόκειται για μια πλουραλιστική παρουσίαση των ζητημάτων της συγγραφής, γραμμένη από ειδικούς του είδους: πανεπιστημιακούς, θεωρητικούς και συγγραφείς.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αυτού παρουσιάζονται θεωρητικές απόψεις και σκέψεις πάνω στα παραπάνω ζητήματα. Η δημιουργική γραφή οριοθετείται έναντι της λογοτεχνικής, επιμένοντας στην ικανότητα της δημιουργίας και παραγωγής νέων και πρωτότυπων μορφών. Αναλύεται επίσης το πρόβλημα της πρόσληψης ενός κειμένου, καθώς η αναπαράσταση ενός μυθιστορήματος συμβαίνει σε τρία επίπεδα: αυτό του συγγραφέα, του κειμένου και του αναγνώστη.
Στο δεύτερο μέρος καταγράφεται η συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των συγγραφέων εν είδει «στρογγυλού τραπεζιού», που συντόνισαν οι επιμελήτριες του βιβλίου, ενώ στο τελευταίο μέρος παρατίθενται σύντομα κείμενά τους, που έχουν το χαρακτήρα «συμβουλής» για μελλοντικούς συγγραφείς.
Εκτός από έμπειρους συγγραφείς ή ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη μυθοπλασία που τα παραπάνω ζητήματα αφορούν άμεσα, το βιβλίο αυτό είναι ένα «απαντητικό» εγχειρίδιο για κάθε ενσυνείδητο αναγνώστη της λογοτεχνίας, καθώς τον βοηθά να αντλήσει τρόπους με τους οποίους μπορεί να ερμηνεύσει λογοτεχνικά έργα, αλλά και μεθόδους που μπορεί να εφαρμόσει, για παιδαγωγικούς και άλλους σκοπούς.
Συνομιλούν οι συγγραφείς: Κώστας Ακριβός, Μάνος Κοντολέων, Φίλιππος Μανδηλαράς, Άρης Μαραγκόπουλος, Πόλυ Μηλιώρη, Σοφία Νικολαΐδου, Αλέξης Σταμάτης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey