Πέρυσι είχα σχολιάσει το «Πανεπιστημιακό Άσυλο» μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και των όσων επακολούθησαν. Εφέτος, και μετά τα περιορισμένης κλίμακας επεισόδια που ακολούθησαν κατά την πρώτη επέτειο του θανάτου του Γρηγορόπουλου, το πανεπιστημιακό άσυλο ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα.
Πανεπιστημιακό άσυλο
Πέρυσι στις 23-12-08 είχα σχολιάσει το «Πανεπιστημιακό Άσυλο» μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και των όσων επακολούθησαν. Εφέτος, και μετά τα περιορισμένης κλίμακας επεισόδια που ακολούθησαν κατά την πρώτη επέτειο του θανάτου του Γρηγορόπουλου, το πανεπιστημιακό άσυλο ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα.
Ας δούμε το θέμα στην ουσία του.
Το πανεπιστημιακό άσυλο δημιουργήθηκε σε κάποια απολυταρχικά καθεστώτα της δυτικής Ευρώπης ως ειδικό δικαίωμα ελευθερίας του λόγου μέσα στα πανεπιστήμια. Σήμερα σ' όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία του λόγου, δεν υφίσταται πανεπιστημιακό άσυλο. Στην Ελλάδα το άσυλο ξέμεινε ως αναχρονισμός και από θεσμός εγγύησης της νομιμότητας κατάντησε θεσμός προστασίας της βίας. Τις πταίει;
Πρώτον, ορισμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, που υποστηρίζουν ανθρώπους που καταστρέφουν περιουσίες πολιτών και βιαιοπραγούν ασυστόλως. Δεύτερον, οι φοιτητές που επιτρέπουν δυναμικές μειοψηφίες ν' αλώσουν το χώρο και να εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Τρίτον, τα κόμματα που διακατέχονται από ενοχικό μεταδικτατορικό σύνδρομο. Τέταρτον, η Πολιτεία, που δεν τολμά να καταργήσει το άσυλο, που τίποτα πλέον δεν προσφέρει, αφού υπάρχει απόλυτα ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Το ύψος της βροχής
Πέρυσι τέτοια εποχή, το ύψος της βροχής ήταν 9,5 ίντσες. Σήμερα που σας γράφω, το βροχόμετρο σημειώνει 13 ίντσες.
Κυκλοφόρησε η «Επικοινωνία»
Κυκλοφόρησε το 36ο τεύχος του περιοδικού «Επικοινωνία», το οποίο επιμελείται και εκδίδει ο κ. Γιάννης Αναγνώστου. Το περιοδικό περιλαμβάνει βιωματικές αναμνήσεις εκπαιδευτικών, διηγήματα, ποίηση, κριτική βιβλίου κ.ά..
Καρκίνος προστάτη και καφές
Από το 1986 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ άρχισε μία έρευνα σε 50.000 άνδρες, που τελείωσε το 2006. Τα αποτελέσματα τα κατέγραφαν κάθε τέσσερα χρόνια. Διαπίστωσαν: Όσοι άνδρες κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ είχαν κατά 60% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικούς όγκους σε σχέση με άνδρες που δεν κατανάλωναν καφέ. Ο λόγος για τον καρκίνο του προστάτη. Επομένως, δύο - τρεις ελληνικοί καφέδες ή ένας - δύο φραπέ, γαλλικοί, καπουτσίνο για τον ανδρικό πληθυσμό δεν κάνουν κακό, αλλά προστατεύουν. Αποφεύγετε την πολλή ζάχαρη.
Δώρα για τις γιορτές
Σήμερα η στήλη θα είναι ανάλαφρη, λόγω των ημερών, γι' αυτό ας αποφύγουν να τη διαβάσουν οι «σοβαροί» φίλοι της.
Όταν πάμε επίσκεψη σ' ένα σπίτι, όχι σε εορτάζοντα, μπορούμε να πάρουμε ανθοδέσμη - όχι γλάστρα -, γλυκά ή ποτά, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουμε. Τις γλάστρες τις πηγαίνουμε σε εγκαίνια ή στα νεκροταφεία! Τα δώρα που μπορούμε να κάνουμε ποικίλουν ανάλογα με το επάγγελμα, το αξίωμα, την ηλικία και την κουλτούρα του ατόμου. Σ' ένα διανοούμενο μπορούμε να χαρίσουμε βιβλία ή ένα στυλό «Πάρκερ». Σ' έναν καπνιστή μια καλή ταμπακέρα ή αν καπνίζει τσιμπούκι, ένα σετ τσιμπουκιού μ' όλα τα παρελκόμενα. Στους άντρες οι καλές γραβάτες, τα πουκάμισα, οι δερμάτινες ζώνες, τα ακριβά γυαλιά ηλίου, τα κινητά και τα λάπτοπ γίνονται ευχάριστα δεκτά. Στις γυναίκες, αρώματα, κολόνιες. Και μην ξεχνάτε, τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια.
Τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού
Τον Οκτώβριο του 2010 θα έχουμε εκλογές σε δήμους, νομαρχίες και αν προχωρήσει ο «Καποδίστριας», και στις Περιφέρειες. Μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, το κλίμα έχει μεταστραφεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ, παρά τα δυσμενή, αλλά αναγκαία μέτρα, που είναι υποχρεωμένο να λάβει. Έχω την αίσθηση ότι τη σοσιαλιστική μεταστροφή της κοινωνίας που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία το '80, θα επιχειρήσει να την υλοποιήσει τώρα. Αλλά ας έρθω στο θέμα. Ο κ. Παύλος Βογιατζής εξελέγη δύο τετραετίες νομάρχης Λέσβου, ελέω Σηφουνάκη. Έχω τη γνώμη ότι ο κ. Βογιατζής έχει κλείσει την πολιτική του καριέρα και θα απέλθει. Το πόσο επιτυχημένος δήμαρχος και νομάρχης υπήρξε, θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος και ο θεός. Διέπρεψε στις δημόσιες σχέσεις, στη σύσφιγξη των σχέσεων με την Τουρκία και στην απονομή βραβείων σε πλήθος πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει ένα νέο πρόσωπο για νομάρχη και περιφερειάρχη και σε συνεργασία με το ΣΥΝ να διεκδικήσει τα δύο αξιώματα. Δε συμπεριλαμβάνω το Κ.Κ.Ε., γιατί στον Περισσό αρέσει η μοναξιά...
Και του Νάσου Γιακαλή έκλεισε πλέον ο πολιτικός κύκλος.
Τέλος, τόσο στους δήμου όσο και σε νομαρχία και Περιφέρεια πρέπει να επιλεγούν νέοι άνθρωποι, όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στην πολιτική. Αυτά για την ώρα.
Οδικό δίκτυο και ο κ. Σηφουνάκης
Σηφουνάκης: Δήλωσε ότι ο οδικός άξονας Καλλονής - Ερεσού θα ολοκληρωθεί επί των ημερών του. Ορθώς! Αν, κ. υπουργέ, ολοκληρώσετε και το οδικό δίκτυο Λάρσου - Πλωμαρίου - Βατερών και Μυτιλήνης - Μανταμάδου, εάν φροντίσετε να κατασκευαστεί εμπορικός λιμένας και ένα δεύτερο αεροδρόμιο στο νησί, νομίζω ότι θα αρχίσω να σας συμπαθώ... Τόσα χρόνια που πολιτεύεστε στο νησί, από διορισμένος νομάρχης ως εκλεγμένος βουλευτής, αυτά σας υπενθυμίζω. Με πάθος.
Παπάδος 15-12-09