Τα Βατερά Βρίσας Λέσβου αποτελούν ήδη περιοχή παραθεριστικής κατοικίας παλλεσβιακού ενδιαφέροντος, με τάση να εξελιχθούν σε τόπο παραθερισμού πανελλαδικής κι ακόμα διεθνούς εμβέλειας (ήδη αποτελούν προσφιλή τόπο παραθερισμού Βέλγων και Ολλανδών).
Τα Βατερά Βρίσας Λέσβου αποτελούν ήδη περιοχή παραθεριστικής κατοικίας παλλεσβιακού ενδιαφέροντος, με τάση να εξελιχθούν σε τόπο παραθερισμού πανελλαδικής κι ακόμα διεθνούς εμβέλειας (ήδη αποτελούν προσφιλή τόπο παραθερισμού Βέλγων και Ολλανδών).
Συγχρόνως εξελίσσονται σε ψυχαγωγικό προορισμό της νεολαίας ολόκληρης της Λέσβου, οι οποίοι κάθε Σαββατοκύριακο κατακλύζουν τα νυχτερινά κέντρα της παραλίας, με διαφαινόμενη την προοπτική να καταστούν πολυδύναμο κέντρο ψυχαγωγίας και άθλησης για όλες τις ηλικίες και τους ασχολούμενους με τα σπορ, εφόσον βέβαια δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις και υπάρξει και η ανάλογη προβολή.
Η παραλία των δέκα χιλιομέτρων, με την πεντακάθαρη αμμουδιά και τη θάλασσα, τον ατέλειωτο ήλιο και το περίφημο βατεριανό φεγγάρι, που λούζει ολονυχτίς την απέραντη παραλία, και το στεφάνι των πευκόφυτων λόφων στο βορρά, που δροσίζει τις νύχτες τους παραθεριστές, αποτελούν τα εξαιρετικά φυσικά πλεονεκτήματα, τα οποία εάν αξιοποιηθούν με υπευθυνότητα και σχέδιο, μπορούν να αναδείξουν τα Βατερά ως την ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Λέσβου και να κινητοποιήσουν δυνάμεις για μια ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι η παραγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων για τη διατροφή του τουριστικού πληθυσμού.
Εν πρώτοις πρέπει να ληφθούν επείγοντα και δραστικά μέτρα για την προστασία των Βατερών από την άναρχη δόμηση και την ασύδοτη λειτουργία κάποιων επιχειρηματιών - ευτυχώς ολίγων - που επιδιώκουν το γρήγορο και εύκολο κέρδος, αδιαφορώντας εάν διώχνουν αντί να προσελκύουν τους τουρίστες ή εάν επιβαρύνουν κατά βάναυσο τρόπο το περιβάλλον, με κίνδυνο να οδηγήσουν σε υποβάθμιση ολόκληρη την περιοχή.
Η πολεοδομία και η αστυνομία δεν μας έχουν πείσει μέχρι σήμερα ότι προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για την ανακοπή της πορείας προς την υποβάθμιση: οι μαϊμούδες «αποθήκες» που μετατρέπονται σε... μεζονέτες και η ηχορρύπανση από τα νυχτερινά κέντρα και τα μηχανάκια, όπως και το κυκλοφοριακό κομφούζιο, ευδοκιμούν υπό τα αδιάφορα - και ενίοτε στοργικά - όμματα των τοποτηρητών της νόμιμης τάξης.
Οι Αρχές του νησιού μας πρέπει σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να καταγράψουν τα προβλήματα, να μελετήσουν και να σχεδιάσουν την παραπέρα ανάπτυξη των Βατερών. Οπωσδήποτε θα χρειαστεί να εκπονηθεί χωροταξικό σχέδιο και να καθοριστούν οι χρήσεις γης. Να ρυμοτομηθεί η περιοχή, προτού το μπετόν δημιουργήσει συνθήκες που θα καθιστούν αδύνατη την όποια παρέμβαση.
Η παροχέτευση του κυκλοφοριακού ρεύματος εκτός της παραλιακής οδού στον περιφερειακό δρόμο, ο οποίος όμως πρέπει να διανοιχθεί σε πολλά σημεία του και να φωτιστεί κατάλληλα, είναι ένα από τα επείγοντα μέτρα, που θα αποσυμφορήσει την παραλιακή οδό και θα την παραδώσει απαλλαγμένη από τροχοφόρα και ασφαλή στους περιπατητές.
Τα σημαντικότερα βέβαια έργα, με τα οποία θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί η παραλία των Βατερών, είναι ο βιολογικός καθαρισμός Πολιχνίτου - Βρίσας - Βατερών, των οποίων τα οικιακά απόβλητα καταλήγουν στον Αλμυροπόταμο, που εκβάλλει στη δυτική άκρη των Βατερών, καθώς και η διάνοιξη του τμήματος της οδού Μελίντας - Βατερών, που θα συνδέσει άμεσα τα Βατερά με τα άλλα τουριστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, το Πλωμάρι και την Αγιάσο.
Και όσον αφορά το πρώτο, μετά τις ενέργειες του δημάρχου Λέσβου, κ. Δημ. Βουνάτσου, έχει δρομολογηθεί· και παρά την περικοπή της πίστωσης από τα 14 στα 10 εκατομμύρια, ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί τρόπος να ολοκληρωθεί και για τους τρεις παραπάνω οικισμούς.
Για τη διάνοιξη όμως μερικών χιλιομέτρων δρόμου που χωρίζουν τα Βατερά από τη Μελίντα, μάλλον θα χρειαστεί οι κάτοικοι των περιοχών Πλωμαρίου - Βρίσας - Πολιχνίτου να πάρουν τους κασμάδες και να πάνε -όπως είχε επιχειρηθεί στις αρχές του αιώνα από τον Πασά της Μυτιλήνης- να τον ανοίξουν μόνοι τους, αφού οι... ευσεβείς πολιτικοί μας φαίνεται πως έχουν κάνει τάμα στην Παναγιά την Κρυφτή ότι θα διαφυλάξουν... αλώβητο το βράχο της!
Τέλος, είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια τεράστια παραλία, που θα φιλοξενεί κάποιες χιλιάδες επισκεπτών, θα χρειαστεί μια διαφορετική αντιμετώπιση απ’ αυτήν που μας έχουν συνηθίσει οι μέχρι τώρα δημοτικές Αρχές αναφορικά με την καθημερινή καθαριότητα και περιποίησή της. Και όσον αφορά τις δικαιολογίες της Αντιδημαρχίας Πολιχνίτου για την έλλειψη της αναγκαίας πίστωσης για την καθαριότητα, στερούνται πραγματικής βάσης, όταν χρειάζεται ένα μικρό μέρος των αυξημένων δημοτικών εσόδων, που προέρχονται από τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων των Βατερών, να διατίθεται, ανταποδοτικά, για τον παραπάνω σκοπό.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πιστεύω ότι το όνειρο της αξιοποίησης της παραλίας των Βατερών, που είναι όνειρο όχι μόνο των Βρισαγωτών αλλά και πολλών άλλων, οι οποίοι είναι λάτρεις της μεγαλύτερης και ομορφότερης λεσβιακής παραλίας, δεν θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός. Αρκεί η πολιτική ηγεσία του νησιού μας, δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες, Βουλευτές, επιμελητήρια και φορείς να δουν συνολικά το αναπτυξιακό πρόβλημα του νησιού μας, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να αξιοποιήσουν το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, εντός και εκτός του νησιού μας, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρέχουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και προπαντός να υπερβούν τις πολιτικές της άμεσης απόδοσης σε... κυάμους κατά τις επόμενες εκλογές.