Ένα σημαντικό έργο για τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), που έχει εκπονήσει το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα παρουσιαστεί κατά τη συνεδρίαση του Διευρυμένου Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου.
Ένα σημαντικό έργο για τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), που έχει εκπονήσει το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα παρουσιαστεί κατά τη συνεδρίαση του Διευρυμένου Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουλίου στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Το έργο, που έχει τίτλο «Πλατφόρμα Διαδικτυακού Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (WEB GIS) για Διαχείριση Δασικών Πυρκαγιών (Virtual Fire) (Εικονική Πυρκαγιά)», έχει υλοποιήσει το Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με τη χρηματοδότηση του Ερευνητικού Τμήματος της διεθνούς εταιρείας πληροφορικής Microsoft.
Πλήρης «εικόνα» της πυρκαγιάς
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα των αποφάσεων και των δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Οι τελικοί χρήστες του, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια σειρά γεωγραφικών και άλλων δεδομένων από χάρτες, δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες κ.λπ.. Ανάμεσα σε αυτά, στοιχεία πρόγνωσης κινδύνου πυρκαγιών με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα (από την Ομάδα Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), πληροφορίες από μετεωρολογικούς σταθμούς σε πραγματικό χρόνο, βέλτιστες διαδρομές για κάποια περιοχή ή για τον εντοπισμό υποδομών (π.χ. κοντινότερες δεξαμενές και σχετικές διαδρομές), γεωγραφική αποτύπωση της συμπεριφοράς της πυρκαγιάς που να δείχνει και την πιθανή πορεία εξάπλωσής της, ζωντανές εικόνες από κάμερες και εντοπισμό της θέσης των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων σε Η/Υ χειρός και φορητές συσκευές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).
Την εκδήλωση θα ανοίξει ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής. Μετά τους χαιρετισμούς και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων υπηρεσιών και φορέων θα ακολουθήσει η επίδειξη της εφαρμογής «Virtual Fire», από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστα Καλαμποκίδη.
Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση για τη χρήση των τεχνολογιών στην υπηρεσία του πολίτη με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την Πολιτική Προστασία.