Μια νέα έκδοση συνοδευόμενη από διαδραστική εφαρμογή, με τίτλο «Από την Τηθύ στο Αιγαίο», δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Μια νέα έκδοση συνοδευόμενη από διαδραστική εφαρμογή, με τίτλο «Από την Τηθύ στο Αιγαίο», δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Μουσείου, ο χώρος του Αιγαίου Πελάγους είναι διάσπαρτος από γεωλογικά μνημεία και γεωμορφές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στοιχεία που αποτελούν και τεκμήρια της γεωλογικής ιστορίας και των κλιματικών μεταβολών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τα γεωλογικά μνημεία και οι γεωμορφές στα νησιά και στην παράκτια ζώνη της ηπειρωτικής Ελλάδας παρουσιάζουν τα στοιχεία που επιτρέπουν την αναπαράσταση του περιβάλλοντος, των φυτών και των ζώων που έζησαν σε κάθε μια από τις διαφορετικές περιόδους της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου. Μας βοηθούν, ωστόσο, επιπλέον και στο να συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σύγχρονη κλιματική αλλαγή στα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο.
Τα πάντα γύρω από το… Αιγαίο
Σκοπός της νέας αυτής έκδοσης του Μουσείου, που είναι αφιερωμένη στη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου Πελάγους, είναι να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το τελευταίο, ποιες διαδικασίες δημιούργησαν το μεγάλο ωκεανό της Τηθύως, πότε δημιουργήθηκε η μυθική Αιγηίδα, τι υπήρχε στη θέση του Αιγαίου Πελάγους πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια κ.λπ..
Πρόκειται για ένα «ταξίδι στο χρόνο» που καλύπτει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την εποχή δηλαδή που την επιφάνεια της ξηράς ακόμη πατούσαν οι δεινόσαυροι, μέχρι και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και - ακόμη πιο πρόσφατα - την εμφάνιση του ανθρώπου, τις ηφαιστειακές εκρήξεις της Σαντορίνης και τους μεγάλους σεισμούς που διαμόρφωσαν τη σημερινή γεωγραφία του ελληνικού αρχιπελάγους.
Και διαδραστική εφαρμογή
Η έκδοση «Από την Τηθύ στο Αιγαίο» συνοδεύεται από διαδραστική εφαρμογή. Και τα δύο είναι τρίγλωσσα, στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική και περιλαμβάνουν εντυπωσιακές φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθώς και πρότυπα διαγράμματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για το βιβλίο και τη διαδραστική εφαρμογή, από την επιστημονική ομάδα της Verdandi Planning & Development of Museums and Exhibitions. Η επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Ζούρο και τους γεωλόγους - ερευνητές του Μουσείου Κ. Βασιλειάδου, Η. Βαλιάκο και Κ. Μπεντάνα.
Να σημειωθεί ότι η διαδραστική εφαρμογή έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου στο Σίγρι. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν διαδραστικά και να γνωρίσουν λεπτομέρειες για την εξέλιξη του πλανήτη μας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 22510 47033, 22530 54434 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.