«Ο κ. Θεμιστοκλής Καραβασίλης με το “πόνημά” του μας προσφέρει όσες πληροφορίες μπόρεσε να συλλέξει για τον Παλαιόκηπο. Ρωτώντας, βλέποντας, παρατηρώντας και διαβάζοντας απάρτισε ένα έργο που είναι χρήσιμο για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία των χωριών μας.»
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ
Θεμιστοκλής Καραβασίλης
Σελίδες ιστορίας, θρύλων και παραδόσεων
Μυτιλήνη 2010, σελ. 109
«Ο κ. Θεμιστοκλής Καραβασίλης με το “πόνημά” του μας προσφέρει όσες πληροφορίες μπόρεσε να συλλέξει για τον Παλαιόκηπο. Ρωτώντας, βλέποντας, παρατηρώντας και διαβάζοντας απάρτισε ένα έργο που είναι χρήσιμο για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία των χωριών μας.» Με τα λόγια αυτά, ανάμεσα στα άλλα, προλογίζει ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης το βιβλίο του Ασωματιανού Θεμιστοκλή Καραβασίλη, ο οποίος από το 1958 ζει μόνιμα στον Παλαιόκηπο της Γέρας και στα 1987 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για την ιστορία του χωριού. Πριν λίγους μήνες το βιβλίο αυτό, εξαντλημένο και δυσεύρετο, επανεκδόθηκε.
«Προσπάθησα να καταγράψω εικόνες, δημιουργήματα, ήθη και έθιμα, περιπέτειες και ιστορίες της ζωής των προγόνων αυτού του τόπου, με δυο λόγια κάποιες ρίζες που τροφοδοτούν το παρόν του», γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του.
Μερικά από τα κεφάλαια αυτού του βιβλίου είναι: Η αρχαιότητα του Παλαιόκηπου και η προέλευση της ονομασίας, Ευρειακή - Το επίνειο του Παλαιοκήπου, Ο Παλαιόκηπος στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, 15ος και 16ος αιώνας, Ιερός ναός Αγίου Ερμολάου - Η οικοδόμηση του ναού, Κώδικες της εκκλησίας και της Κοινότητας, Εξωκκλήσια, Ελαιόμυλοι, Η μεγάλη εμπορική εταιρεία του Παλαιοκήπου, Ο μεγάλος σεισμός, Τα σχολεία του Παλαιοκήπου, Μήδειος Κοινοτική Βιβλιοθήκη, Πλευρές της πολιτιστικής ζωής κ.ά..