Όλος ο «Καλλικράτης»… στο μυαλό τους

01/07/2012 - 05:56
Δίχως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα χωριστεί η Λέσβος σε δήμους, υπάρχει σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010.
Δίχως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα χωριστεί η Λέσβος σε δήμους, υπάρχει σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ειδικά για το δήμο Μυτιλήνης, και όπως αυτός αναμένεται να «διευρυνθεί», πολλά επώνυμα στελέχη απ’ το χώρο της Ν.Δ. φέρονται να διερευνούν τις πιθανότητες συμμετοχής τους στις εκλογές. Δε λείπουν και τα στελέχη που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης που φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», όπως και εκείνοι που «πολιορκούνται» να είναι υποψήφιοι αιρετοί περιφερειάρχες ακόμη κι αν δεν κατοικούν ή έχουν έστω γεννηθεί σε κάποιο απ’ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Παρ’ ότι σε όλες τις συζητήσεις δίνουν και παίρνουν τα ονόματα των ενδιαφερόμενων να είναι υποψήφιοι, η πλειοψηφία των νεοδημοκρατών - αν και δε λείπουν κι εκείνοι που μάλλον είναι διατεθειμένοι να κατέβουν ως αντάρτες - δηλώνουν επισήμως πως θα ακολουθήσουν τις εσωκομματικές διαδικασίες. Κι ως τότε έχουν όλοι τα πάντα στο μυαλό τους.
«Αυτό που πάντα υποστήριζα», ανέφερε ο βουλευτής του νομού Λέσβου Σπύρος Γαληνός, «και το έχω δηλώσει και σε συνέντευξή μου στο “Ε” μετά την εκλογή μου, ήταν ότι οι υποψηφιότητες για την αυτοδιοίκηση που θα υποστηρίξει το κόμμα θα πρέπει να αναδειχθούν μέσα απ’ τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Κανείς δεν είναι ο “πατερούλης”, κι εγώ σε καμμία περίπτωση δε θα γίνω, που θα αποφασίσει μόνος του ποιος θα είναι υποψήφιος για τον ένα ή τον άλλο δήμο, ή για την περιφερειακή διοίκηση. Όλοι θα κάνουμε τις προτάσεις μας και όπως προβλέπεται, μην ξεχνάτε ότι θα έχει γίνει έως τότε και το συνέδριο του κόμματος, θα αποφασιστούν οι υποψηφιότητες και ποιους θα στηρίξουμε.»

Για περιφερειάρχης
Χθες το μεσημέρι ο διατελέσας τη διετία 2004 - 2005 γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σέργιος Τσίφτης, κι ενώ παρέδιδε στο διάδοχό του την ειδική γραμματεία του Εθνικού Τυπογραφείου, αρνήθηκε με ευγένεια να μας απαντήσει αν ευσταθούν οι πληροφορίες που τον φέρνουν να είναι αποδέκτης πολλαπλών προτροπών προκειμένου να ηγηθεί του πρώτου ψηφοδελτίου που θα στηρίξει η Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Όμως, πολλά στελέχη του χώρου ομολογούν ότι ο κ. Τσίφτης αποτελεί μια απ’ τις καλύτερες επιλογές και μάλιστα απ’ τις ελάχιστες που υπάρχουν, για να μπορέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεκδικήσει με πιθανότητες νίκης μια απ’ τις πιο δύσκολες εκλογικές περιφέρειες για τη Ν.Δ., το Βόρειο Αιγαίο.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι όλο το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τις γιορτές όταν κι οριστικοποιήθηκε η προοπτική να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση και το Νοέμβριο να γίνουν εκλογές για τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη, ο Σέργιος Τσίφτης δέχεται σε καθημερινή βάση πιέσεις από νεοδημοκράτες που δηλώνουν πως θα στηρίξουν αναφανδόν την υποψηφιότητά του ή και θα μετάσχουν στο ψηφοδέλτιο που θα ηγηθεί.
Κι οι προτροπές αυτές δεν προέρχονται μόνο από το νομό Λέσβου, όπου η βάση της Ν.Δ. γνωρίζει τον κ. Τσίφτη, αλλά και απ’ το γειτονικό νομό της Χίου όπου είχε διατελέσει νομάρχης, αλλά και απ’ τα νησιά του νομού Σάμου, που απέκτησε δεσμούς κατά τη θητεία του ως διορισμένος περιφερειάρχης στο Βόρειο Αιγαίο.
Αν δεχθεί ο κ. Τσίφτης, βέρος Αθηναίος, να είναι υποψήφιος, αίρεται κι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν όλα τα κόμματα: από πού θα κατάγεται, από ποιο νομό, ο επικεφαλής για περιφερειάρχης, αφού αναμένεται να υπάρξουν τοπικιστικές έριδες και να μην είναι πάντα εύκολη η… υπεροχή των υποψηφίων του πολυπληθέστερου νομού, εν προκειμένω της Λέσβου.

Πρώην βουλευτές
Όμως, εκτός του κ. Τσίφτη, υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες που συζητιούνται μεταξύ των νεοδημοκρατών, ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές συναινούν ή όχι σε μια τέτοια προοπτική. Απ’ τη Λέσβο εικάζεται το όνομα της πρώην βουλευτή Χριστιάνας Καλογήρου, που πολύ έγκαιρα, την άνοιξη του 2009, είχε δηλώσει στο «Ε» ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής νομαρχιακού ψηφοδελτίου.
Δεδομένων των αλλαγών που μεσολαβούν με το σχέδιο «Καλλικράτης», δεν είναι βέβαιο αν η κ. Καλογήρου διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της, ενώ καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι πολλά θα εξαρτηθούν απ’ το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο μετά και τη διαβούλευση.
Ένας τέως βουλευτής, το όνομα του οποίου ομοίως συζητείται για τη θέση του υποψήφιου αιρετού περιφερειάρχη, είναι ο Γιάννης Κοσμίδης απ’ τη Χίο, που φέρεται να προωθείται από το περιβάλλον του νέου προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κι υποστήριξε στις εσωκομματικές εκλογές.
Η υποψηφιότητα Κοσμίδη αναμένεται να τύχει ιδιαίτερης υποστήριξης, αν απ’ το ΠΑΣΟΚ προκριθεί η υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Χίου, Πολύδωρου Λαμπρινούδη.

Νυν αυτοδιοικητικοί-στελέχη
Μια ακόμη κατηγορία φερόμενων ως πιθανών διεκδικητών της στήριξης της Ν.Δ. για να τεθούν επικεφαλής στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι στελέχη του κόμματος που τώρα είναι εκλεγμένοι στον πρώτο ή στο δεύτερο βαθμό. Χαρακτηριστικότερες τέτοιες περιπτώσεις είναι ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, αλλά και ο δήμαρχος Γέρας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, που προτείνονται από άλλα κομματικά στελέχη για να ηγηθούν του περιφερειακού ψηφοδελτίου.
Ο κ. Βογιατζής δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και μιλώντας προ ημερών στο «Ε» τόνιζε πως η τελική απόφαση ανήκει στο κόμμα. Όσο για τον ίδιο, θα περιμένει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες, όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες του νέου θεσμικού πλαισίου και μετά να οριστικοποιήσει τις επιλογές του.
Την υποψηφιότητα του Σωτήρη Ζαμτράκη προτείνουν ακόμη κι άλλοι ενδιαφερόμενοι να εκτεθούν στον πρώτο βαθμό ή και στην περιφερειακή διοίκηση. Ο ίδιος δε φέρεται να έχει καταλήξει, όχι μόνο στο αν θα επιλέξει δήμο ή Περιφέρεια, αλλά και στο εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Στην αυτοδιοίκηση, πάντως, αναμένεται απ’ το χώρο της Ν.Δ. να θέσουν υποψηφιότητα και πρόσωπα που έως τώρα είχαν μόνο κομματικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα ο Στρατής Γόμος, ο οποίος ως επιχειρηματίας έχει επαφές σε όλα τα νησιά - ακόμη και στην Ικαρία - κι άφηνε πρόσφατα σε συζήτηση να εννοηθεί ότι δεν τον αφήνει αδιάφορο η προοπτική συμμετοχής του στις εκλογές.

Κοσμοσυρροή στη… Μυτιλήνη
Παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι οι κύριοι Βογιατζής και Ζαμτράκης, ειδικά αν ο δήμος Μυτιλήνης - σύμφωνα με ένα σενάριο που συζητιέται ευρέως ως πολύ πιθανό - επεκταθεί στα όρια της παλιάς επαρχίας Μυτιλήνης περιλαμβάνοντας έως και τη Γέρα, ενδεχομένως να συζητούσαν και μία πιθανή υποψηφιότητά τους ως δήμαρχοι Μυτιλήνης, ή τουλάχιστον δε θα είχαν αντίρρηση να μετάσχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες διεκδικώντας υποψηφιότητα.
Ομοίως, όμως, για το δήμο Μυτιλήνης θεωρείται έως και δεδομένη η επιθυμία να είναι υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Άρης Χατζηκομνηνός, ενώ εικάζεται ότι είναι πολύ πιθανόν στις εκλογές του 2010 κι ανάλογα με το πώς θα έχουν διαμορφωθεί τα όρια του δήμου, να υπάρξει και «σύμπραξη» παλιών στελεχών απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα που θα διεκδικήσουν σε κοινό συνδυασμό τη δημαρχία. Σε αυτήν τη δημοτική κίνηση ακούγονται, και μάλιστα εδώ και αρκετούς μήνες, τα ονόματα των Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, Παναγιώτη Τσιράκη, Δημήτρη Βουνάτσου, αλλά και του Παναγιώτη Βαμβουρέλλη, που πιθανολογείται ως ο επικεφαλής του σχήματος.

Αντάρτης;
Όπως προαναφέραμε, σε σχέση με τις δημοτικές υποψηφιότητες, πολλά θα εξαρτηθούν απ’ το πώς θα διαμορφωθούν οι νέοι δήμοι. Σε ένα σενάριο που θέλει τη Μυτιλήνη να συνενώνεται με τους όμορους δήμους της, Ευεργέτουλα και Θερμής, είναι έως και βέβαιο πως θα υπάρχει υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου της λεσβιακής πρωτεύουσας απ’ το Σταύρο Ψαρρόπουλο. Φίλοι τού νυν αντινομάρχη σχολίαζαν ότι ενδεχομένως ο κ. Ψαρρόπουλος να τεθεί επικεφαλής συνδυασμού δίχως να θελήσει να μετάσχει στις εσωκομματικές διαδικασίες της Ν.Δ., ή ακόμη κι αν οι διαδικασίες αποφασίσουν άλλον επικεφαλής, ως αντάρτης. Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι «όπως η Ν.Δ. δεν τίμησε το Σταύρο τον οποίο και δεν άφησε να είναι υποψήφιος βουλευτής, έτσι κι αυτός έχει κάθε δικαίωμα να χαράξει τη δική του πορεία στις δημοτικές εκλογές».
Ο ίδιος, που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στην περίπτωση που προστεθούν και οι ψηφοφόροι Θερμής και Ευεργέτουλα σε αυτούς της Μυτιλήνης, δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας ότι θα περιμένει, πριν αποφασίσει οτιδήποτε, να δει και τις αρμοδιότητες που θα έχουν οι αντιπεριφερειάρχες, όπως και το πώς χωροταξικά θα μοιραστεί η Λέσβος, που είναι και το πρωτεύον.

Με ποια όρια;
Τις υποψηφιότητες δημάρχων, αν κι είναι πρώιμο να τις επεκτείνουμε σε όλο το νομό, δεν πρέπει να τις περιορίσουμε στο δήμο Μυτιλήνης, αφού ακόμη και για τη Μυτιλήνη πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσοι δήμοι θα προκύψουν απ’ τις συνενώσεις και ποιοι. Έτσι, για παράδειγμα, δεν αποκλείεται ο νυν πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, να δοκιμάσει την τύχη του στην αυτοδιοίκηση, επιλέγοντας είτε το δήμο που θα περιλαμβάνει την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Πλωμάρι, είτε το δήμο Μυτιλήνης.
Πιθανόν κάποιες υποψηφιότητες να εξαρτηθούν απ’ το ποιοι θα είναι υποψήφιοι στη Μυτιλήνη. Για παράδειγμα, ένα καινούργιο για την αυτοδιοίκηση πρόσωπο, ο μέχρι τώρα περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Στρατής Τζιμής, είναι πολύ πιθανό να θελήσει να ηγηθεί ψηφοδελτίου στη Μυτιλήνη αν δεν είναι μεταξύ των υποψηφίων ο Σταύρος Ψαρρόπουλος, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να επιλέξει το δήμο Πολιχνίτου. Δήμο που δεν αποκλείεται να επιλέξει - αν βέβαια δε συνενωθεί με τη Μυτιλήνη και βρίσκεται σε κάποιο πιο «μικρό σχήμα» - και ο νυν δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης και πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου, Στρατής Κύτελης.

Και οι δήμαρχοι

Μια ειδική κατηγορία αυτοδιοικητικών είναι οι νυν δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της Ν.Δ. στο νομό. Ο δήμαρχος Λήμνου, Νάσος Σκαμάγκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη δημαρχία του δήμου Λήμνου, αν και όπως ανέφερε όλα θα εξαρτηθούν απ’ το πώς θα διαμορφωθεί εν τέλει το σκηνικό για την αυτοδιοίκηση από τον επόμενο χρόνο. Στη Λέσβο, οι Στέφανος Αποστόλου απ’ το Μανταμάδο, Δημήτρης Φαναραδέλλης απ’ την Καλλονή, Μιχάλης Πολυπαθέλλης απ’ τον Ευεργέτουλα, Δημήτρης Βαρβαγιάννης απ’ το Πλωμάρι και Απόστολος Αλατζάς από την Πέτρα παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσουν την αυτοδιοικητική τους πορεία, μια κι όπως πολλάκις επισημάναμε όλα θα εξαρτηθούν απ’ το πώς θα συνενωθούν οι δήμοι. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι μελετώντας το κείμενο του «Καλλικράτη» που έχει δοθεί σε διαβούλευση, είναι βέβαιοι ότι το νησί της Λέσβου θα γίνει δύο δήμοι ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα ακολουθήσει τον παλιό χάρτη των επαρχιών Μυτιλήνης, Μηθύμνης και Πλωμαρίου.
Όλο το επόμενο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νέου νομού για την αποκέντρωση, όπως και την αποσαφήνιση των οικονομικών και των αρμοδιοτήτων του κάθε βαθμού αυτοδιοίκησης, αναμένεται να υπάρξουν και καινούργιες υποψηφιότητες απ’ το χώρο της Ν.Δ., που - ας μην ξεχνάμε - παράλληλα με τις διαδικασίες για την αυτοδιοίκηση θα εκλέξει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και τις νέες του κομματικές διοικήσεις στις Οργανώσεις όλης της χώρας. Ο λόγος των οποίων και αναμένεται να είναι καθοριστικός στην επιλογή των υποψηφίων, δημάρχων ή περιφερειάρχη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey